čtvrtek 23. března 2017

Doppler

Název: Doppler
Autor: Erlend Loe
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 132








Celkové hodnocení: *****




Doktor Vlach, z románu Zdeňka Jirotky, Saturnin, rozdělil lidi do tří skupin podle toho, jak se chovají když vidí mísu koblih. První skupina dokáže na koblihy jen tupě a bezmyšlenkovitě civět. Druhá se při pohledu na koblihy baví představou, co by se dělo, kdyby někdo zčistajasna začal ostatní návštěvníky koblihami bombardovat. Nu a třetí skupina si nic nepředstavuje a rovnou začne házet. A právě do této skupiny patří hlavní hrdina knihy Doppler.


Doppler je Nor. Má ženu, dvě děti, velký pohlavní úd a mrtvého otce. Jednoho dne spadl z kola a zjistil, že vlastně nesnáší lidi a rozhodl se pro radikální řešení - odstěhoval se do lesa. Proto bydlí ve stanu, stranou od civilizace, a jedinou společnost mu dělá losí mládě Bongo, kterému zabil matku, protože měl hlad.

"Je mi jasné, že moje chování představuje pro mou ženu zkoušku, a snažil jsem se jí vysvětlit, že můj drobný útěk nemá s její osobou nic společného. Pochopil jsem, že je pro ni těžké tomu uvěřit. Nejdřív mě podezřívala, že jsem si našel jinou, ale to si už nemyslí. Teď se v podstatě smířila s tím, že bydlím ve stanu, přestože nechápe proč. V časech dobrých i zlých, zaznělo na naší svatbě. Problém je v tom, že tentýž den může být pro jednoho dobrý a pro druhého zlý."


Velice jednoduchou a deníkovou formou nahlížíme do života muže, který dal vale konzumnímu životu a rozhodl se, že v přírodě mu bude líp než s lidmi. Žije v lese jako nějaký potrhlý poustevník a i když vede osamělý život, občas ho přece jen někdo vyruší. A protože Doppler není žádný průměrný chlap, nejsou ani jeho známí tak úplně standardní...


"Železný Roger. Vyhodili ho z domova. Jeho přítelkyně už měla dost toho, že stříkal semeno na všechno možné. Ke své smůle totiž postříkal knihu z knižního klubu, kterou si právě vybalila a těšila se, až si ji přečte. Byl to jeden výstřik přespříliš a teď tu sedí u ohně a chlastá s Düsseldorfem."

(Mimochodem, Rogerovu přítelkyni zcela chápu, za tohle bych ho vyhodila taky ...)

Pokud čekáte nějaké mystické přemítání o nesmrtelnosti brouka a škodlivosti moderní civilizace a návratu k přírodě, budete čekat marně. I když sem tam nějaká hluboká myšlenka probleskne, většinou vypravěč mluví prostě, občas i sprostě, bez příkras a bez kudrlinek, přímo k věci.

V knížce najdete spoustu humorných situací, které se stylem podobají knihám Jonase Jonassona o stoletém staříkovi  nebo Fredericka Backmana o babičce, která všechny pozdravuje a omlouvá se. Prostě takový typický severský suchý až černý humor, který ne každý ocení.

U Dopplera jsem se sice smíchy přímo neválela, přesto mi jeho šibeniční legrácky a místy až absurdní příhody příjemně polechtaly bránici.  Inu, žít se dá různě. A tak čtenáři defiluje před očima podivné panoptikum postav, a nutí ho k zamyšlení, jak málo toho o lidech a o jejich životech vlastně ví.

Příběh muže, který sebral odvahu a vystoupil ze svojí sociální bubliny a rozhodl se žít jinak, nevychází u nás poprvé. Premiéru bude však mít jeho volné pokračování s názvem Náklaďáky Volvo, které Kniha Zlín plánuje vydat  na začátku června, a časem se snad dočkáme i třetího dílu v sérii - Konec světa, tak jak ho známe. Takže pokud se vám tento podivín dostane pod kůži, máte se na co těšit.


Kdy knihu Doppler rozhodně číst
  • máte rádi suchý až černý humor
  • líbí se vám knihy Jonase Jonassona nebo Fredericka Backmana
  • v hloubi duše jste hippie

Kdy knihu Doppler rozhodně nečíst
  • jste zodpovědní a pilní
  • nesnášíte vše co se vymyká normálu
  • slovo penis nebo sperma ve vás budí pohoršení


Podobné knihy


Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Doppler najdete i další super tituly.



O autorovi



Erlend Loe se narodil v roce 1969 a je jednou z nejvýraznějších osobností současné norské literární scény. Bývá označován za nejvýznamnějšího představitele tzv. nového naivismu, směru, který se objevil v norské literatuře v posledním desetiletí 20. století jako reakce na přeestetizování literatury. Kromě románů píše také knihy pro děti a filmové scénáře. Za svou tvorbu obdržel řadu prestižních ocenění. 

Debutoval v roce 1993 románem Uchvácen ženou, který byl později zfilmován. Nesmírnou popularitu mu vynesla jeho druhá kniha Naivní. Super., která byla záhy označena za generační a přeložena již do 37 jazyků. Schopnost psát vtipně a srozumitelně o složitých věcech potvrdil autor v mnoha dalších knihách, jejichž hrdiny jsou osamělí podivíni reflektující svůj vztah ke světu, k druhým lidem i k sobě samotnému. Za všechny lze jmenovat romány Fakta o Finsku, Doppler a jeho pokračování Náklaďáky Volvo a Konec světa, tak jak ho známe. Z mnoha dalších Loeových knih stojí za zmínku jeho román Tiché dny v Mixing Part nebo Muleum.


8 komentářů:

  1. Musím říct, že jsem se zasmála už u recenze :) Nevím, jestli by mě bavila celá kniha, ale vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se popravdě po prvních stránkách bála, aby toho chudáka malýho losa neojel :-D Naštěstí tato hranice pokořena nebyla ;-) Mě bavila ta jeho naivita a jednoduchost. Dobrý to bylo, těším se na další :-)

      Vymazat
  2. Ja si Dopplera fakt mimořádně užila:-) https://naskokjinam.blogspot.cz/2017/03/erlend-loe-doppler.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, má svoje kouzlo. I když za manžela bych ho asi nechtěla :-D

      Vymazat
  3. To zní jako dokonalá četba na volné oddechové odpoledne. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nejsi moc úzkoprsá a máš ráda suchý až černý humor, tak určitě ;-)

      Vymazat
  4. Napřed ti napíšu, jak mě pobavil závěr tvé recenze, tedy: "pokud nesnášíš slovo sperma nebo penis, knihu nečti" :D Zrovna jsem totiž dočetla Perunovu krev od Kotlety, kde kromě sexu byla už jenom krev a ironické vtípky, takže bych to asi zvládla. Vážně, musím říct, že mě to tak nějak neplánovaně donutilo k úsměvu :D

    Jinak o knize hodně vážně uvažuji, protože se na mě valí ze všech různých stran. Knihy Jonase Jonassona mám moc ráda a tak si říkám, že bych do toho šla. Ale napřed musím dohnat knižní resty. Což nezní moc pravděpodobně ani mě, natož lidem okolo :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doppler je zkrátka svůj a jiný už asi nebude :-) Právě vychází jeho druhý díl, tak už se na něj těším. Na léto k vodě to bude parádní jednohubečka ;-)

      Vymazat