neděle 8. ledna 2017

Země příběhů - Kouzelné přání

Název: Země příběhů - Kouzelné přání
Autor: Chris Colfer
Nakladatelství: Fragment s.r.o.
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 344











Celkové hodnocení: *****



K Vánocům pohádky prostě patří a ne že ne. Proto jsem si o svátcích dala pohov od všech vážných dospěláckých témat a sáhla po úplně jiném žánru - fantasy pro děti. První díl série Země příběhů získal mnohá ocenění a ta obálka přímo lákala k bližšímu průzkumu. Jak se mi líbila knížka, která je primárně určená pro mladší čtenáře?

Alex a Connerovi je 12 let a jsou to dvojčata. Dřív to byly velice šťastné děti. Před rokem však přišly o tatínka a všechno se změnilo. Z krásného velkého domu se museli přestěhovat do malého domečku a jejich maminka je neustále v práci, aby vydělala dost peněz na domácnost. Jediným světlým bodem je pro ně jejich babička, která občas přijede na návštěvu. S dvojčaty se setkáváme ve chvíli, kdy slaví 12. narozeniny a babička jim k této příležitosti věnuje knihu všech pohádek, které jim, jako malým, vyprávěla před spaním. Není to však jen tak obyčejná knížka. Ukrývá v sobě portál do Země příběhů a tak se Alex a Connerem ocitnou v království pohádkových postav....


"Koukni, Connere!" lapala Alex po dechu, "To je perníková chaloupka, opravdická perníková chaloupka! Není roztomilá?"
"No nazdar," ušklíbl se Conner, "já mám pocit, že dosanu curkovku, jen když na ni budu chvíli koukat."
"Pojď dovnitř," vyzvala ho Alex a vykročila k chaloupce.
Conner ji poadl za paži. "Hele, Jeníček, Mařenka a kanibalismus, říká ti to něco?"
"Jenom chci nakouknout dovnitř, na vteřinku - "
Dveře chaloupky se pomalu otevřely. Ze dveří se vyšourala mohutná postava v kápi, pak zvedla hlavu a podívala se na dvojčata."


Pohádkový svět rozhodně není pro párek zelenáčů procházka růžovou zahradou. Takřka na každém kroku na ně číhá nějaká obluda co je chce zabít. Naštěstí ne všechny pohádkové bytosti jsou zlé. Aby se dostali zpět, musí sourozenci podstoupit nebezpečné dobrodružství, které zahrnuje pátrání po speciálních kouzelných věcech....


Ze všeho nejdřív - úžasná, nádherná obálka. Moc často obal knih neřeším, ale tentokrát si knížka pochvalu prostě zaslouží. Krásná, barevná, lákavá, prostě láska na první pohled.

Hlavní postavy příběhu mají už od začátku jasně vymezené charaktery. Alex je "ta chytřejší". Něco jako Hermiona z Harryho Pottera. Ráda čte, miluje pohádky a v Zemi příběhů se chová jako nadšená fanynka-turistka, která se dostala na okružní jízdu po sídlech hollywoodských celebrit. Perníková chaloupka? Věž, kde byla vězněná Locika? Popelčin zámek? Iiiiiii, to musím vidět!!!

Conner Alexino nadšení moc nesdílí. Je z dvojice ten opatrnější, skeptičtější. Ve znalostech sice nevyniká tak jako jeho sestra a navíc má problémy se spaním, ale je vtipný, pohotový a kolikrát má na kluka i celkem praktické nápady a připomínky.

Tihle dva zpočátku vypadají jako pěkně nesourodá dvojice. Neustále se špičkují a hašteří, lezou si na nervy. Jeden druhého by však nikdy neopustili a vzájemně si pomáhají. Prostě tak jak to mezi sourozenci má být.

Na pohádkovém světě se autor opravdu vyřádil. Potkáte zde nespočet známých postaviček z klasických pohádek a dozvíte se, jak to s nimi bylo dál. Jak dopadla Popelka, když si vzala svého prince, co se stalo s Karkulkou po tom co zabila vlka a nebo jaký osud potkal Mášenku, když vybrakovala domeček medvědí rodině.

Země příběhů je v podstatě divoká splácanina nejrůznějších pohádek. Na téma "jak to bylo dál" bylo napsáno nespočet knih a natočeno nespočet filmů a asi nejvíc mi knížka připomínala Království za sedmero horami ze Shreka II. Musím však autorovi přiznat jistou dávku originality a vtipu, díky které vás bude Země příběhů neskutečně bavit a budete ji dočítat s myšlenkou na další pokračování.

Chrise Colfera jsem znala jen jako homosexuálního středoškoláka Kurta, kterého ztvárnil v televizním seriálu Glee. Svojí pohádkovou sérií mě opravdu mile překvapil a moc hezky mi zpříjemnil vánoční čas. I když je knížka určena spíš pro děti, čtení si užijí i dospělí. Určitě by však bylo dobré, aby měl čtenář alespoň malé povědomí o klasických pohádkách, jinak mu budou některé spojitosti unikat.



Kdy Země příběhů - Kouzelné přání rozhodně číst
  • milujete klasické pohádky
  • máte duši dítěte
  • líbil se vám Shrek II.

Kdy Země příběhů - Kouzelné přání rozhodně nečíst
  • jste realista
  • zajímají vás jen "dospělácká" témata
  • knížky tipu "a jak to bylo dál" vás od čtení zaručeně odradí


O autorovi


Chris Colfer (plným jménem Christopher Paul Colfer) se narodil 27. května v roce 1990 a pracuje jako herec, zpěvák a spisovatel. Jeho nejznámější role byla v seriálu Glee, kde ztvárnil Kurta Hummela a v roce 2011 za ni vyhrál Zlatý glóbus a třikrát po sobě ceny People's Choice Awards. V roce 2011 se také objevil v časopise Time na seznamu 100 nejvlivnějších lidí. Sám napsal a produkoval a také hrál ve filmu Zasažen bleskem, který měl premiéru v roce 2012 na Filmovém festivalu Tribeca. Jeho kniha Země příběhů - Kouzelné přání se stala číslem jedna v žebříčku New York Times.


2 komentáře:

  1. Naprosto se ztotožňuju s vaší recenzí. Obálka je úžasná - díky ní jsem se do čtení pustila, sourozenci správně rozhádaní, pohádkové příběhy velmi překvapivé. Už teď se těším na další díl - viděla jsem náhled obálky a je snad ještě krásnější nežli ta první, fialová!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už se nemůžu dočkat, jak to bude dál. Jedna z mála knížek, které, i když už mi dávno není náct, mě hrozně baví :-)

      Vymazat