středa 28. září 2016

Pečení pro vegany - sladké, slané a 100% veganské

Název: Pečení pro Vegany - sladké, slané a 100% veganské
Autor: Nicole Justová
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 192









Celkové hodnocení: *****




To, že vegani jsou jen obyčejní smrtelníci a není třeba se jich bát, jsem už psala v předchozí recenzi na veganskou kuchařku. A jako obyčejní lidé, i vegani si čas od času vaří a samozřejmě i pečou. Jak se peče po vegansku? Vyzkoušela jsem za vás.

Na začátku knížky vás čeká stručný úvod do pravidel veganské kuchyně. Protože vegani nepoužívají vejce, mléko a mléčné výrobky, najdete tu tipy, čím tyto suroviny při pečení nahradit. Dozvíte se například, jak vyrobit čistě rostlinný "bílek" nebo šlehačku bez kravského mléka. No a pak už vás čeká hromada sladkých i slaných receptů s úžasnými celostránkovými fotografiemi nad kterými zaplesá srdéčko i zarytého "řízkaře". Postupy jsou napsané srozumitelně a přehledně, jen některé suroviny jsou pro "normální" smrtelníky trošku exotické a je potřeba pro ně zaběhnout do specializovaných prodejen. U receptů nechybí ani doba přípravy, množství kalorií, bílkovin a tuků v hotovém pokrmu.

A teď už k samotnému pečení....


V sobotu 10. září pořádala naše knihovna piknik. Takové příjemné zakončení léta dobrým dlabancem, kávičkou, čajíčkem a kakajíčkem. Jako jedna z organizátorek jsem prostě nemohla přijít s prázdnou. Volba padla na Párty chléb s BBQ kořením. Příprava omáčky vypadala jako hotová alchymie, ale nakonec to nebylo až tak obtížné. Omáčka a těsto se střídavě vršily do chlebové formy, takže při řezu vznikla efektní mozaika. Chleba byl skvostně nadýchaný, vláčný, omáčka ho skvěle doplňovala. Až jsem si musela dávat při ochutnávání pozor, abych si neukousla prsty.  Jen příště bych ho asi pekla přiklopený pečícím papírem. Přece jen omáčka obsahovala rajský protlak a povrch se hrozně rychle připaloval.


Kynuté těsto dělám celkem často a tak jsem se pustila do Kynutých copů s meruňkovou glazurou. I bez vajíčka od slepiček a mléka od kravičky se povedl na jedničku. Na potření před pečením si autorka kuchařky pomohla meruňkovou marmeládou se sojovým mlékem. Nejen že pak na povrchu vznikla hezky lesklá glazura, ale cop navíc krásně voněl a chutnal po meruňkách. Celkem fajn vychytávka, která se dá použít i při "běžném" pečení. Osobně bych recept ještě vylepšila hrozinkami nebo nasekanými ořechy, ale to je už jen taková moje rozmlsanost. Tak třeba příště...


Tyto muffiny měly v názvu slovní spojení "vegan neodolá" a tak jsem si dala říct i já a vyzkoušela je. Kombinace čerstvého zázvoru a kousků pomeranče byla svěží a nejen že krásně voněla, ale navíc báječně chutnala. Jediné, na co je u tohoto receptu potřeba dávat pozor, je množství pomerančové šťávy. Nejspíš jsem měla hodně šťavnaté pomeranče a při pečení přemíra tekutiny udělala krapet neplechu. Muffinky nebyly tak kypré jak jsem zvyklá, na chuť však nebyly vůbec špatné. Ideální buchta k ranní kávě pro ty, kdo nemají rádi úplně suché těsto.



Tuhle mě večer honila mlsná a tak jsem vyzkoušela veganské kobližky. Nebyly sice takové, jako když je dělá naše prababička, ale i tak byly luxusní. Místo višňové náplně jsem sáhla po domácí rybízové marmeládě (v 8 večer se višně hrozně špatně shání). Koblihy jsem úspěšně naplnila a oddala se nočnímu mlsání, jehož následky budu ve fitku ještě asi pár dní likvidovat. Přesto musím říct - stálo to za to.





Na závěr jsem chtěla vyzkoušet něco efektního. Moje volba padla na koláč s jablečnými růžemi. Příprava nebyla vůbec složitá a jablečné slupky smotané do růžiček mi šly pěkně od ruky. Koláč byl krásně šťavnatý, vláčný a plný kousků jablek s hrozinkami. Hotová podzimní symfonie chutí a vůní.  






Pokud žijete v přesvědčení, že vegani jí dietně, musím vás vyvést z omylu. Kalorie v této kuchařce divoce lítají na všechny strany a vyznavači jídel bez lepku nebo bez cukru se v této publikaci taky nejspíš nenajdou. Přesto - Pečení pro vegany je krásná, barevná, hravá, nápaditá kuchařka, kde najdete recepty jak na sladká tak i na slaná jídla a ještě můžete mít dobrý pocit, že kvůli ukojení vašeho hladu netrpělo jediné zvířátko. Takže pokud rádi zkoušíte nové věci a chutě, určitě si tuto knížku nenechte ujít. Navíc veganů přibývá, a co vy víte, třeba zrovna narazíte na nějakého pohledného milovníka kytiček, který ocení, že místo vajec používáte tofu ;-)




Kdy Pečení pro vegany - sladké, slané a 100% veganské rozhodně číst
  • zajímáte se o alternativní způsoby stravování
  • máte rádi zvířátka, ale ne na talíři
  • rádi zkoušíte nové zajímavé chutě a jídla

Kdy Pečení pro vegany - sladké, slané a 100% veganské rozhodně nečíst
  • vegani vám přijdou jako divná sekta
  • "tofu" by jste nikdy nevzali do úst už jen kvůli názvu
  • jste zarytí řízkaři


Podobné knihy


Za skvělý kulinářský zážitek děkuji internetovému nakladatelství Ikar, kde najdete jak Pečení pro vegany - sladké, slané a 100% veganské, tak i další skvělé kuchařky .



O autorce


Nicole Just je mladá sympatická německá blogerka, vnučka řezníka, která je již 6 let vegankou. V pětadvaceti narazila na knihu o veganství, která ji inspirovala k radikální změně životního stylu. O svoje kulinářské zážitky se začala dělit s lidmi na internetu, což nakonec vyústilo k vydání této, v pořadí druhé, kuchařky pro vegany.








3 komentáře:

  1. Vypadá to báječně, hned bych ochutnala :) Nejsem vegan, ale občas sleduji jeden veganský blog, je tam dost inspirace, jak zpestřit kuchyni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem vyloženě vegan, ale mám ráda změnu a baví mě zkoušet různě věci a tahle kuchařka je plná prima nápadů, které určitě využiji i ve svojí kuchyni ;-)

      Vymazat
  2. Kupovala jsem si nový hnětač těsta a musela jsem si také ještě před vánoci vyzkoušet pečení cukroví. Musím říct, že takový hnětač vám tu práci v kuchyni usnadní snad o 80% :)

    OdpovědětVymazat