úterý 19. července 2016

Bábovky

Název: Bábovky
Autor: Radka Třeštíková
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 322








Celkové hodnocení: ****




Bábovka. Dezert, který vyvolává nostalgickou vzpomínku na dětství. Nedělní kávu u babičky, rodinnou pohodu, klid. A kdo by si nehrál jako malý s bábovkami na pískovišti. Jak je ta básnička... poveď se mi bábovičko.... Vzpomínáte? Taky jste ze všech sil mlátili do plechové formičky a věřili, že když odříkáte do rytmu pár nesmyslných veršíků, bábovka se povede....? Tak na tohle a na spoustu dalších věcí jsem myslela při čtení Bábovek od Radky Třeštíkové. 

Dvanáct životních příběhů dvanácti žen, jejichž osudy jsou navzájem důmyslně propletené. Těhotná milenka, podváděná manželka, stárnoucí žena s rakovinou, matka, která se snaží vyrovnat se sexuální orientací svého syna, nešťastná dcera workoholičky, kurva, která se kdysi chtěla stát filmovou hvězdou.... 


"Upeču bábovku," řeknu nahlas a zní to divně. Vždyť nemám ani formu, ani vejce, ani mouku nebo co se dovnitř vlastně dává.
"Nejsi pitomá?"
"Proč?"
"Až budu chtít bábovku, zajedu k matce."
"Můžu jet s tebou?"
Marek uklidí činky a jde do kuchyně, z lednice vytáhne plechovku piva a zručně ji otevře, ozve se cvaknutí a tsssts. Marek se napije a odříhne si.
"Kam?" diví se.
"K tvojí mámě přece."
"A co bys tam tak jako dělala?"
"Já nevím, nic, to co ty, snědla bych tu bábovku a vypila kafe. Docela ráda bych tvoji mámu konečně poznala, vždyť spolu bydlíme a taky..."
"Šukáme," skočí mi Marek do řeči.
"Tak snad spolu jenom nebydlíme a nešukáme, snad je mezi náma něco víc."
"Něco víc?" vyprskne Marek a nevěřícně na mě zírá, pak se znovu natáhne pro svoje kalhoty, ze zadní kapsy vyndá peněženku a na stůl přede mě hodí pár tisícovek. Prý že si mám něco hezkýho koupit, abych přišla na jiný myšlenky." 


Radka Třeštíková to vzala opravdu hákem. V její knížce najdete hrdinky od puberťaček přes matky až po babičky, ženy všech sociálních vrstev i váhových kategorií, krásné i ošklivé, chytré i naivní. Jsou to typy, které běžně potkáte na ulici. Všechny jsou tak trochu podobné formám na bábovky. Zvenčí otlučené životem, často zklamané a přesto toužící po rodinném nedělním klidu u čerstvě upečené a vonící dobroty. 

Bábovky není moc veselá knížka. Je o věcech, které se lidem občas dějí. Dramata všedního dne, která je potřeba zvládnout, zatnout zuby a jít dál. Zvláštní a jedinečná je na knize propletenost jednotlivých příběhů. Postavy se navzájem potkávají na mnoha úrovních. Příběhy tak dostávají zajímavou strukturu a navodí u čtenáře jakýsi pocit osudovosti a předurčení, pocit, že něco jako náhoda neexistuje.

Tohle čtení určitě není nic pro bábovky. Je to opravdu hutná sociální sonda do života žen, které život rozhodně nešetří. Knížku si oblíbí hlavně ti, kteří mají rádi příběhy ve stylu Simony Monyové. Nečekejte žádný pozitivní konec, žádné žili šťastně až do smrti. Tak to v reálném životě bohužel nebývá. Přesto vás osudy těchto dvanácti dam dokáží chytit za srdce a třeba vás i inspirovat k tomu, abyste zvládali své rodinné starosti  a trampoty s větší pohodou a nadhledem.    



Kdy Bábovky rozhodně číst
  • máte potřebu se ujistit, že by mohlo být hůř
  • zajímají vás příběhy ze života
  • líbí se vám knihy o ženách 

Kdy Bábovky rozhodně nečíst

  • vyžadujete šťastné konce
  • příběhy, kde se ubližuje ženám, nejsou nic pro vás
  • dáváte přednost fikci před realitou

O autorce


Radka Třeštíková se narodila v roce 1981 na Jižní Moravě, ale od svých devatenácti let žije v Praze. Vystudovala práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a sedm let působila ve funkci firemního právníka. Má dvě děti, dceru Elu a syna Jonatana, se kterými je momentálně na mateřské dovolené. Ve volném čase se věnuje psaní a svými články pravidelně přispívá do několika časopisů. Kniha Dobře mi tak byla její prvotinou, na niž úspěšně navázala o rok později knihou To prší moře. Bábovky jsou její v pořadí třetí knížkou.






10 komentářů:

  1. Proč si myslíš, že se bábovky tak moc prodávají? Máš na to nějaký osobní názor? Autorčinu tvorbu vůbec neznám a zajímá mě, jestli se jedná o vážně tak dobrou knihu, nebo dobrý marketing. Dík za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj osobní názor, proč se Bábovky tak moc prodávají? Inu drtivou většinu čtenářů knih, co si budeme nalhávat, tvoří ženy. Kniha Bábovky oslovuje prioritně skupinu žen, které jsou v produktivním věku a které jsou ochotny a mají na to, si knihu koupit. Studentka si dvakrát rozmyslí za co utratí kapesné a babičky musí nakupovat spíš léky a pro knihy si chodí raději do knihovny, takže proto asi tak vysoké prodeje. Navíc kniha má skvělý marketing a příběhy o "cizím neštěstí ze života" frčí z jednoho obyčejného důvodu - můžete si pak s úlevou říct, že by to mohlo být horší a že ten váš život vlastně není zase až tak špatný... Není napsaná špatně, četla jsem i horší. Příběhy mají spád a ten prvek propletení osudů je taky zajímavý. Je to takový ten styl Monyové, Kubátové nebo Janouchové, takže pokud se vám tyto autorky líbí, určitě vás zaujmou i Bábovky.

      Vymazat
  2. Viděla jsem její obálku již tolikrát, a musím říct, že vzhledově mě určitě upoutala. Až u této recenze jsem se dozvěděla o čem zhruba kniha je a myslím, že si ji v blízkém budoucnu nejspíše také přečtu. Děkuji za pěknou recenzi :)
    Můj blog: Veronique beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :-) Jj, obálka se opravdu vydařila. Dobrá barevnost, minimalistická, není co vytknout :-)

      Vymazat
  3. Já jsem také Bábovky četla z knihy jsem byla nadšená! Jak píšeš, není to kniha se šťastnými konci, ale o tom život není, a to právě jsem si potřebovala připomenout. Ne tedy přímo připomenout, ale ujistit se, že i postavy paní Třeštíkové jsou normální ženské "z masa a kostí" a dějí se jim věci, jako nám ostatním. Radka Třeštíková napsala knihu o ženách pro ženy a podle mě se trefila do černého! Tohle téma snad naláká každou ženu :-)
    Moc hezká recenze
    Můj blog: cteniproradost.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu pánské části populace bych knihu asi nedoporučila ;-) Nebyla špatně napsaná, jen na mě možná až moc depresivní. Ale to je jen můj osobní pocit :-) Díky ;-)

      Vymazat
  4. http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/radka-trestikova-babovky.html

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Říkala jsem si, kdo bude mít podobný názor jako já :-) moc hezká recenze, ráda čtu tvoje hodnocení. Napsala jsem o ní také pár slov a budu ráda, když mi k recenzi napíšete také komentář.

    OdpovědětVymazat