pondělí 15. února 2016

Kafe a cigárko aneb Historky z hereckého podsvětí

Název: Kafe a cigárko aneb Historky z hereckého podsvětí
Autor: Marie Doležalová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 261









Celkové hodnocení: *****




Marie Doležalová mi vždycky ze všeho nejvíc připomínala vojína z party tučňáků z Madagaskaru. Vypadá tak roztomile a nevinně, že si ji živě dokážu představit jak na okřídleném jednorožci cválá v růžových šatečkách po duze a rozhazuje na všechny strany barevná cukrátka. Možná je to tím, jak vypadá, možná to bylo rolí, kterou hrála v seriálu Comeback, možná za to může její moderování v Planetě Yó, jednoduše si ji nedovedu představit jako lítou zlou fúrii a do nedávna jsem ji měla v podvědomí uloženou pod heslem hodná, roztomilá, ale trošku jednoduchá slečna.

Když jsem pak zjistila, že píše blog z hereckého podsvětí, zvědavost mi nedala a jedním očkem jsem nahlédla. Jaké bylo mé překvapení, když jsem díky internetu a stránkám Kafe a cigárka zjistila, že Marie Doležalová není žádná chudinka Maruška, ale milá, vtipná, chytrá a všehoschopná mladá dáma s velkým srdcem a se skvělým smyslem pro humor.

Když pak vyšly její příspěvky v knižní podobě, nemohla jsem si je nechat ujít. Neobvyklý formát a modrý ořez společně s kresbami Honzy Hofmana přímo vábí k otevření. Uvnitř na vás pak čeká zajímavé vyprávění z hereckého zákulisí, které nejen skvěle pobaví, ale i tak nějak kreativně naladí, že skoro začnete litovat, že máte tak všední povolání a nedali se na dráhu dramatické umělkyně.

Vrcholem pak mého fanynkovského tažení ve stopách Kafe a cigárka bylo včerejší LiStOVáNí za oponou prostějovského divadla. Na představení jsem měla jít původně s manželem. Bohužel to nedopadlo a tak ho alternovala moje skvělá kamarádka Kačenka, za což jí dodatečně patří můj vřelý dík.

Pro ty kdo netuší, co to projekt LiStOVáNí vlastně je, dodávám, že se jedná o scénické předčítání. Herci se zhruba v hodinovém představení snaží představit divákům nějakou zajímavou knihu. Tentokrát nás svým hereckým umem bavili Barbora Jánová a Gustav Hašek. Nejvíc asi zaujal Barbořin drak a výraz "hladová piraňa" taktéž slavil značný úspěch. Gustav zase skvěle ztvárnil různé tipy režisérů a jeho technické zpracování postavy Lukáše Hejlíka bylo rovněž nezapomenutelné. Zkrátka a dobře vystoupení bylo super a herci nebyli ani trošišičku roztomilí ;-)


"A když už jsme u toho, prozradím vám už jen jeden ještě horší kompliment, než "ach, jak jsi se naučila tolik textu?".
Je to: "Měla jsi moc hezký šaty."
Opět, záměr je ušlechtilý a upřímný, ale ničivý dosah na hercovu duši nedozírný.
"Měla jsi moc hezký šaty" je totiž pochvala pro soustu dalších lidí. Kromě nás.
"Měla jsi moc hezké šaty" zní herci v uších jako: "nelze říct, že bys na jevištěi cokoli vytvořila. Ale oceňuju aspoň, že jsi tam BYLA, a ano, musím znat, že hezky oblečená. Šaty na tobě visely doopravdy překrásně. Úplná panenka s prázdným ksichtem. Celé představení jsem se díval na tvé oblečení, protože co už jiného má divák dělat, když mluvíš. Vážím si toho, že máš dvě ruce a dvě nohy, a že z tebe oblečení nespadlo. Jsi šikulka."
A do třetice všeho dobrého, co se dá herci po výkonu říct je mateřské poplácání a věta: "Byli jste roztomilí."







Jsem nesmírně ráda, že Marie Doležalová začala psát blog. Měla jsem tak možnost poznat ji i z jiné stránky, než z té, kterou ukazuje ve filmech a seriálech. Její historky z hereckého prostředí jsou nesmírně zábavné a něžné. Dělat si legraci sám ze sebe s takovým šarmem umí opravdu málokdo a cenu Magnesia Litera si za svůj blog zasloužila plným právem. Snad si najde i v budoucnu čas na další literární projekty. Jediná věc, která i po přečtení knížky zůstává lehce opředena tajemstvím, je otázka, zda tato něžná růžolící dívenka opravdu kouří...



Kdy Kafe a cigárko rozhodně číst
  • jako malý(á) jste toužil(a) být hercem (herečkou)
  • jste zvědaví, co se děje v zákulisí
  • toužíte po milém inteligentním humoru

Kdy Kafe a cigárko rozhodně nečíst
  • myslíte si, že všechny herečky jsou vypatlané slepice
  • žijete v přesvědčení, že herečky jsou dokonalé a nechcete si ho nechat vzít
  • jste příšerný morous bez smyslu pro humor

Podobné knihy


Za báječný čtenářský zážitek děkuji knihkupectví Knihy Dobrovskýkde najdete i knihu Kafe a cigárko.



O autorce


Marie Doležalová se narodila 24. ledna 1987 v Karviné.V roce 2007 maturovala na hudební dramatickém oddělení Pražské konzervatoře, 6. ročník dokončila v roce 2009. Po dobu studia hrála v představeních Divadla Konzervatoře. Poté byla členkou souboru Strašnického divadla a hrála ve svém vlastním muzikálu Krysy. Na Krysy pak navázala svojí druhou hrou Zápalka, aneb noc v kabaretu (2010), kterou sama režírovala. Před kamerou se poprvé objevila v televizní pohádce Lojzička je číslo, ve filmu debutovala v roli Išky v Pusinkách. Hrála v několika televizních seriálech, uvádí televizní pořad pro děti a objevila se i v klipu k písni Anděl od Xindla X. Je členkou hudební skupiny Olats otesoc, jejíž základ tvoří spolužáci z konzervatoře. Nyní je členkou souboru Divadla Na Fidlovačce. 
Její blog Kafe a cigárko získal v roce 2015 cenu Magnesia Litera.


14 komentářů:

  1. Blog čtu pravidelně a ráda. Knihy jsem se trochu bála...co když nenude tak dobrá jako blog? Takže se už bát nemusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Blog také ráda čtu. Marie je hrozně sympatická a vůbec se nedivím, že se po její knize u nás v knihkupectví jenom zaprášilo :) Moc pěkná recenze a skvěle vybraný úryvek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)Marii moc obdivuji a fandím jí. Snad neusne na vavřínech ;)

      Vymazat
  3. Už dlouho se na Kafe a cigárko chystám, ale pořád ne a ne najít čas, chuť a knihu na snídaňovém podnosu. :D Snad už to někoho brzy napadne.

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když chceš, aby se ti splnilo přání, je dobré ho vyslovit nahlas ;)

      Vymazat
    2. Já pořád tak nějak (velmi výrazně) pomrkávám. Ale brzy budu mít narozeniny, tak snad mě narozeninový duch vyslyší. :)

      Vymazat
    3. Tak hodně úspěchů, ať nechytneš tik ;-)

      Vymazat
  4. Ak sa dostane aj do nasej kniznice, rada si tuto knihu precitam. Vyzera to na fajn oddychovku.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neprohloupíte. Maruška je jednoduše skvělá :)

      Vymazat
  5. Paráda, že si sa na Listování dostala. V Brne je beznádejne vypredaná aj repríza. Chodím na takmer každé predstavenie, ktoré robia, lístky kupujem hneď, ako sa predstavenie oznámi, ale na Marušku nie a nie sa dostať :D
    Kafe a cigárko blog sledujem pravidelne, knihu som si preto nekupovala, zaujímalo by ma, či má okrem formátu a ilustrácií aj niečo naviac. Ale jej príbehy ma bavia a veľmi jej fandím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, v Prostějově jsme na tom krapítek líp, i když taky je potřeba to sledovat a rezervovat si lístky zavčas. Tentokrát jsme se dostali přímo do první řady, takže zážitek luxusní. Barbora i Gustav byli opravdu výborní. Měli jsme to i s cákajícím potem ;-) Hodně je tam z blogu, pár věcí je tam trošku jinak, něco je i navíc. Je jen akorát škoda, že Kafe a cigárko teď stagnuje. Maruška píše opravdu skvěle a je radost ji číst :-)

      Vymazat
  6. Náhodou jsem tuhle knížku otevřela v knihkupectví na nádraží a málem mi ujel vlak. Rozhodně se na ní chystám.:)

    OdpovědětVymazat