neděle 20. prosince 2015

Pouze pro VIP

Název:Pouze pro VIP
Autor: Jens Lapidus
Nakladatelství:  Kniha Zlín
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 509











Celkové hodnocení: *****


Pro tzv. "severské detektivky" mám jistou slabost. Od klasických kriminálek se liší svou syrovostí a ledovým klidem. Když pak knížka dostane označení "Stockholm noir" vzbudí to mou pozornost na maximum. O čem tedy je nejnovější literární počin Jense Lapiduse? Je opravdu pouze pro VIP?

Příběh knihy svádí dohromady dvě výrazné osobnosti. Bývalý vězeň Najdan, který je známý pod přezdívkou Teddy, se po osmi letech ocitá opět na svobodě. Je odhodlaný začít vést poctivý život, jenže minulost ho dožene v podobě nevyřízeného starého dluhu, který není schopný do týdne splatit. Zoufale potřebuje peníze, a tak přijme nabídku prestižní advokátní kanceláře, která se snaží  diskrétně vyřešit únos syna svého prominentního klienta a zoufale potřebují někoho, kdo se vyzná ve světě zločinu. Teddymu jako partnerku přidělí ctižádostivou právničku Emelii. Ani jednomu spolupráce moc nevoní, ale oba mají své důvody dotáhnout svěřený úkol do konce. A tak se vydávají po rychle chladnoucí stopě uneseného bohatého mladíka do stockholmského podsvětí.


"Vtom ho někdo chytil zezadu.
Snažil se vymanit, škubal tělem a kopal nohama. Ale nepomáhalo to. Někdo, možná jich bylo víc, ho držel příliš pevně.
Jeden z chlapů k němu přistoupil zepředu.
V ruce nějaký předmět: zbraň.
Zatlačil mu pistol do břicha a postavil se ještě blíž.
Sklonil se mu k obličeji. Philip ucítil něco zvláštního na uchu. Pak mu to došlo. Muž mu olizoval lalůček.
"Líbí se ti to? Líbí, ne?" Hlas přicházel zblízka, a presto zněl docela cize.
Tlačili ho dopředu. Napočítal čtyři osoby. Všechny v tmavém oblečení a čepicích nebo s kapucemi staženými přes obličej. Museli působit jako nanejvýš podivná skupinka, jak se tak táhli ulicí Birgera Jarla. Jen se v tuhle hodinu nepohybovalo venku tolik lidí, aby si jich někdo vůbec všiml."


Teddy a Emelie spolu od začátku tvoří nesourodou dvojici mezi kterou to jen jiskří. Ona v něm vidí nespolehlivého kriminálníka a on ji má za nafintěnou přechytralou právničku. Oba žijí v naprosto odlišných světech, které musí pro dosažení společného cíle chtě nechtě propojit.

Začátek knihy mi přišel lehce rozvláčný. Než jsem se seznámila s charaktery jednotlivých postav, chvíli to trvalo. Pak ale děj dostal spád a od knihy se nešlo odtrhnout. Ze scén, které se týkaly Philipa a jeho únosců, mi doslova běhal mráz po zádech. Jediné co mě ve čtení rušilo, bylo sáhodlouhé vypisování značek hodinek, oblečení, obuvi nebo kolínské jednotlivých postav. Chápu, že hrdinové se pohybovali ve společenských kruzích, kde se postavení posuzuje hlavně podle toho jaké podniky navštěvujete a co máte na sobě, ale chvílemi jsem si připadala jak v nějaké reklamní agentuře.

Dialogy byly sice nápadité a měly šmrnc, přesto mi příběh nepřišel natolik temný a dramatický, aby si zasloužil označení "noir". I tak knihu považuji za velmi zdařilý kousek, který rozhodně potěší oko náročného čtenáře.



Kdy Pouze pro VIP rozhodně číst
  • máte rádi tzv. "severské detektivky"
  • líbí se vám, když hlavní hrdinové jsou na ostří nože a přesto musí spolupracovat
  • máte rádi vybroušené dialogy

Kdy Pouze pro VIP rozhodně nečíst
  • nebaví vás příběhy o únosech bohatých fracků
  • dáváte přednost erotickému jiskření před názorovým
  • Švédsko ani Stockholm vás naprosto nelákají


Podobné knihy


Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Pouze pro VIP najdete i další skvělé severské detektivky.


O autorovi

Jens LapidusJens Lapisus se narodil v roce 1974 ve Švédsku. Vystudoval práva a stal se obhájcem zejména v trestních řízeních. První román, Snabba cash (Snadný prachy), vydal v srpnu 2006. Následovaly pak další dva romány Aldrig fucka upp (2008) a Livet deluxe (2011).

V současnosti žije se svou ženou a 2 dětmi ve Stockholmu.


 

2 komentáře: