úterý 13. října 2015

Dalajlamova kočka



Název: Dalajlamova kočka
Autor: David Michie
Interpret: Ivana Jirešová
Rozsah: 6 hod 33 min











Celkové hodnocení: *****




K některým věcem prostě musí člověk sám dospět. Když jsem začala pracovat v knihovně byla jsem nadšená z našeho hudebního oddělení. Nejen že jsem tu našla nejrůznější muziku a filmy, ale i mluvené slovo. Přišlo mi to parádní, nemuset se vláčet s knížkami a pohodlně si pouštět vyprávění do ouška. Jenže ouha.... Buď jsem vždycky sáhla po špatných titulech, nebo se mi nelíbilo zpracování, no zkrátka a dobře nešlo to. U přednesu jsem usínala a pak jsem nevěděla, kde jsem skončila, nebo jsem se nedovedla soustředit na děj a musela si nahrávku pořád vracet. Rozhodla jsem se to nelámat přes koleno a na nějakou dobu odsunout audioknihy k ledu. 

Vcelku nedávno na mě blikla nabídka Audioteky.cz, vyzkoušet si na recenzi některou z jejich nahrávek. Zaujalo mě to, a když jsem uviděla v jejich nabídce Dalajlamovu kočku, měla jsem naprosto jasno. Tuhle knížku jsem si už dlouho chtěla přečíst. Kdysi dávno jsem ji koupila pro kamarádku, a protože ji vychválila do nebes, měla jsem na její přečtení už dlouho spadeno. Navíc jsem spolubydlící jedné kočičí britské dámy a pro tyhle oddechové "zvířátkové" knížky mám prostě slabost. Zvlášť když jsou o kočkách.

Příběh samotný je vcelku jednoduchý. Himalájská kočka, Sněžná lvice, vypráví o svém životě u Dalajlamy. Tahle krasavice měla na začátku života veliké štěstí. Jako malé koťátko ji Dalajlama zachránil před jistou smrtí a ujal se jí. Časem vyrostla v pravou kočičí dámu a její dobrodružství v sídle jeho svatosti a přilehlém okolí vás zaručeně pobaví. Příjemně plynoucí příběh je plný úsměvných příhod svatého muže a jeho zvířecí kamarádky. Obsahuje v sobě i notnou dávku kočičí marnivosti, východní moudrosti a ponaučení dávkované s něžností a vtipem.

Krátkou ukázku si můžete poslechnout ZDE.

Možná je to tím, že Ivana Jirešová je taky děsná kočka, na každý pád její hlas, který propůjčila hlavní hrdince, byl naprosto dokonalý. Hrozně se mi líbilo jak s ním pracovala v závislosti na dramatičnosti děje, jak měnila intonaci, když přišlo na přímou řeč. Dokázala opravdu skvěle vystihnout emoční náboj knihy. No zkrátka a dobře radost poslouchat. Přestávky mezi jednotlivými kapitolami byly dlouhé tak akorát a zvuk tibetských zpívajících misek příjemně doplňoval celkovou atmosféru příběhu. 

Dalajlamova kočka mě dokonale okouzlila a zcela změnila můj názor na audioknihy. Hlas Ivany Jirešove je navíc neskutečně příjemný, skoro až návykový. Poslech byl velice pozitivní zážitek a jsem ráda, že jsem audoknihám dala novou šanci.



Za nahrávku k recenzi a příjemnou zkušenost bych ráda poděkovala Audiotece.cz, kde najdete nejen Dalajlamovu kočku , ale i spoustu dalších zajímavých audioknih.



O autorovi

David Michie se narodil v roce 1962 v Zimbabwe. Vystudoval univerzitu v Jižní Africe a deset let žil v Londýně.  Nyní žije se ženou v západní Austrálii a je propagátorem buddhismu.







O interptetovi

Ivana Jirešová se narodila 17.5.1977 v Písku. Vystudovala Státní konzervatoř v Praze, obor hudebně dramatický. Po absolutoriu hostovala a posléze přijala angažmá v Divadle F.X. Šaldy v Liberci, kde hrála např. v inscenacích Čechov na Jaltě, Ondina, Smutek sluší Elektře nebo v muzikálech Kdyby tisíc klarinetů a Hello Dolly. Po třech letech z Liberce odešla a nastoupila v Praze jako redaktorka časopisu Harpers' Bazaar. Po divadle se jí však stýskalo a tak přivítala nabídku zahrát si v Plzni v muzikálu My Fair Lady hlavní roli. Pak přišla nabídka zahrát si čarodějnici Morganu v muzikálu Excalibur. Známá je i z televizních obrazovek, hlavně ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde ztvárnila roli ztřeštěné barmanky Lucie. V televizní anketě Tý Tý 2006 byla zvolena Objevem roku. Ve střídavé péči se stará o dceru Soffii. 

6 komentářů:

  1. Tuto knížku jsem chtěla poslouchat, ale poté jsem zvolila knihu - Chatrč, ale tuto mám v plánu!! Vypadá skvěle :-)

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj. Je to taková příjemná oddychovka. Za mě maximální spokojenost ;-)

      Vymazat
  2. Mám také problém se soustředěním u audioknih, můžu poslouchat vlastně jen to, co mám načtené. Ale třeba se to někdy zlomí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já zkoušela kdysi poslouchat Pratchetta, ale přišlo mi to tak šíleně plochý..... no.... vlastně jak Zeměplocha :-) No chce to zkoušet. Tohle byl úplnej balzám na nervy ;-)

      Vymazat
  3. Mě trochu mrzí, že jsem se v recenzi víc dozvěděla o audio.knihách obecně a postoji k nim než o samotné Dalajlamově kočce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Njn, blog je hot osobní věc a před třemi roky jsem nejspíš měla potřebu se z něčeho takového vypovídat. Dnes bych to asi napsala už jinak :-) Každopádně Dalajlamova kočka je moc milý příběh. Personifikace kočky a promítnutí budhismu do jejího každodenního života je moc příjemný způsob, jak přiblížit toto východní myšlení široké veřejnosti.

      Vymazat