úterý 5. srpna 2014

Knihoběžník 9

Je tu úterý a to znamená, že se někde v ulicích Prostějova objeví kniha. Nejedná se o jen tak obyčejnou knížku, ale o knihu zapojenou do projektu Knihoběžník. Poznáte ji podle výrazné samolepky na obalu s výzvou "Přečti mě a pošli dál". Má i vlastní příběh, který píší sami čtenáři a pokud se chcete i Vy zapojit do hry slovenského knihkupectví Martinus, není nic snažšího. Stačí ukrytou knihu najít, zaregistrovat se na stránkách www.knihobeznik.cz a řidit se instrukcemi, které jsou vlepeny v knize na první stránce.


A který titul bude ukryt tentokrát? Vybrala jsem pro Vás příběh plný lásky, nenávisti, slávy i neúspěchů. Ve světě pozlátka a luxusu se odehrávají životy tří mužů. Slavného tenisty, majitele filmových studií a superstar. Jsou mladí, krásní, opálení a žádaní. Pohybují se ve stejném společenském prostředí, jejich osudy se vzájemně proplétají. Všichni tři se vezou na kolotoči slávy, velkých peněz a divokých večírků. Jackie Colins vypráví klasický příběh mocných mužů a žen v kouzelném světě showbusinessu. Tématem lze knihu přirovnat k televizním novelám jako jsou Mladí a neklidní nebo seriálům Dallas a Beverly hills 902 10.

Když jsem přemýšlela, kam knihu schovat, vzpomněla jsem si na jeden slavný prostějovský manželský pár - Vojáčkovi. Vedoucí lékárny U Černého orla, který se v roce 1892 stal na celých 6 let stal starostou se zasloužil o české národní, kulturní a hospodářské pozvednutí města. On i jeho manželka byli zakladateli a členové různých dobročinných a kulturních spolků. Za starostování Karla Vojáčka byla postavena Rejskova škola, městská elektrárna, hřbitov, zřízeno gymnázium a vyšší škola a výrazně se zlepšilo zdravotnictví. Se jménem jeho manželky je zas spojováno hlavně pěvěcké sdružení Vlastimila, založení a činnost městského sirotčince a dívčí pokračovací školy. Ve své závěti Karel Vojáček odkázal městu dům a 80 000 zlatých na dobročinné a národní účely. Hlavně díky těmto prostředkům mohla být zahájena stavba Národního domu.


Manželé Karel a Karla Vojáčkovi byli ve své době více méně celebritami. Proto jsem neváhala a ukryla knihu u jejich památníku na náměstí, které je po Karlu Vojáčkovi pojmenováno.

Nezbývá mi, než Vám popřát dobrý lov a příjemné počtení :-)

2 komentáře:

  1. Ty jsi se nějak rozjela s tím Knihoběžníkem :) A Jackie Collins, tu jsme tajně četli když nám bylo 14 a pak jsme to s kamarádkama rozebírali :D Kde jsou ty časy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak to jen aby o prázdninách nebyla ve městě nuda ;-) No, taky si na to pamatuju :-D Zlatá puberta :-D A ještě na Zámožné ženě a Řece bohů jsem jednu dobu ujížděla ;-)

      Vymazat