pondělí 11. srpna 2014

Desatero přikázání pro Veverku

Název:  Desatero přikázání pro Veverku
Autor: Ana M
Nakladatelství: Alpress, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 343




Celkové hodnocení: *****


Další "lechtivé" čtení od autorky z Českých Budějovic, které jsem si vzala na dovolenou. Od Any M jsem už četla V hnízdě kolibříka a knížka se mi vcelku líbila, takže jsem nezaváhala a do batohu si přibalila i Desatero přikázání pro Veverku. Odvážně jsem se zahryzla do symbolického jablka poznání a co jsem nalezla?

Tentokrát je to příběh o třech mladých lidech, vysokoškolácích, kteří hledají svoji sexualitu.

První je Richard. Pohodový týpek s pokrokovými rodiči. Doma si na nic nehrají, nelžou si, všechno řeší na rovinu a to i věci kolem sexu. Richi je ve škole oblíbený, u dívek má úspěch. Prožije si první lásku i zklamání, zkrátka normální zdravý mladý mužský. Má podnikavého ducha. Při škole si založí vlastní firmu - půjčovnu raftů.

Pak je tu Veronika, které se přezdívá Veverka. Ta pochází z malé vesnice z jižních Čech. Má silně věřící rodiče, kteří tvrdě prosazují myšlenku sexu až po svatbě. Verču nikam nepouští, všechny kluky od ní odhání, nejradši by, aby chodila v pytli od brambor. Veronika má naštěstí starší sestru, která, i když se rozhodla vstoupit do kláštera, má pro ni pochopení. Sexuální zkušenosti s muži se u Veverky rovnají nule. Na seníku však ukrývá vibrátor, s kterým pravidelně laškuje.

Skupinku uzavírá Kryštof. Ten se narodil jako nechtěné dítě vysokoškolské studentce. Ta měla jiné plány než si zkazit život a kariéru miminem. Rozhodla se proto, že dítě dá k adopci. Kryštofa se ujme pár, který nemůže mít děti a žena má těžkou srdeční vadu. Jejich manželství bohužel nevydrží, rozvedou se, následně matka na svou nemoc umírá. Kryštof tedy vyrůstá jen s otcem. Co se sexuálního života týče je na tom Kryštof bídně. Je abnormálně vybavený a vysoce vzrušivý. Jeho pokusy o styk se spolužačkami končí většinou fiaskem a posměchem. Často se ukájí u porna a otíráním se o ženy v MHD.

Tyto tři osudy se propletou na kolejích v Českých Budějovicích. Veronika potká Kryštofa a bezhlavě se do sebe zamilují. Do Verči se zamiluje i Richi, který má s Kryštofem na kolejích společný pokoj, ale kvůli kamarádovi se drží zpátky. Problém nastává, když Kryštof chce po Veronice sex. Verča je svolná s petingem a orálním sexem, ale o klasickém pohlavním styku nechce ani slyšet. Kryštof si je sám sebou nejistý, bojí se, že by mohl Veverku ztratit. Zahrnuje ji pozorností, neustále jí volá, píše, kontroluje kde je, co dělá, dává jí drahé dárky. Veronika kvůli němu lže rodičům a jedou spolu na romantický víkend. Tam Veronice definitivně dojde, že Kryštof pro ni není ten pravý. Po svátcích se s ním chce rozejít, Kryštof ji znásilní.

Uplakaná Verča cestou od Kryštofa narazí na Richarda. Částečně se mu svěří. Richi promluví Kryštofovi do duše. Ten začne svůj problém řešit a ambulantně docházet k sexuologovi. Společně rozjedou podnik s půjčovnou raftů. Richard se začne ucházet o Veverku. Proti Kryštofovi je to 100 a 1. Na Veroniku nenaléhá, před jejími rodiči nic netají, jedná na rovinu a jako zázrakem s ničím není problém. Veroničini rodiče jsou spokojení, dokonce jí dovolí, aby mohla o prázdninách u Richieho bydlet a pracovat.

Jak zvládne psychicky labilní Kryštof, že jeho bývalá láska bude celé léto bydlet pod jednou střechou s ním i se svým novým partnerem, jeho kamarádem? Pomůže mu terapie? Poruší Veronika svoji zásadu a bude mít sex s Richim před svatbou?

Opět jsem si u této knihy nebyla jistá, jestli jde o erotický román, nebo spíš o porno pro mládež. Zastávám názor, že všeho moc škodí a v této knížce bylo na mě sexu až příliš. Celková myšlenka se mi moc líbila, milostné scény jsou popisovány opravdu barvitě (50 odstínů šedi může blednout závistí), jen ke konci už toho bylo až až a tak jsem i přeskakovala, jen abych věděla jak to vlastně dopadne. 

Žádné komentáře:

Okomentovat