středa 6. června 2018

Velmi osobní kniha o zdraví

Název: Velmi osobní kniha o zdraví
Autor: Margrit Slimáková
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 339








Celkové hodnocení: ****




To jsem zase tak jednou stála před otevřenou lednicí a měla filozofickou náladu. Láhev vína, kus dortu, klobásy. V koutku se smutně krčil jogurt, zbytek okurky a dvě mrkve. Co to o mě vypovídá? Kam kráčím? Co čeká moje tělo za pár let? Tak nějak samovolně mi před očima začaly tančit obrazy křečových žil, kornatějících tepen a tukových záhybů přetékajících přes džíny napnuté k prasknutí. Nebyla to moc pěkná vidina a já se rozhodla to změnit. A protože od myšlenky k činu většinou nemívám daleko a protože jsem zvyklá hledat si informace než se do něčeho pustím, do oka mi padla Velmi osobní kniha o zdraví. 

Co tedy kniha ukrývá pod obalem? Úvod, ve kterém se dozvíte jak se autorka k poradenství dostala. Následují kapitoly Jídlo, Nápoje, Pohyb, Prostředí, Prevence, Terapie, Krása. Stručně a přehledně se dozvíte vše, co se daného tématu dotýká, co si o něm myslí odborná veřejnost a jaký je autorčin osobní názor. Kniha rozebírá všechna základní témata lidského žití a velice příjemným a osobním stylem vysvětluje, jak věci fungují a jak docílit, aby fungovaly lépe. Dozvíte se věci, které jsou všeobecně známé i věci, které vás možná překvapí a třeba i pobaví. Osobně mě hodně zaujaly například údaje o kávě.


"V průběhu historie se o kávě tvrdilo, že:

1500 
- podporuje nemanželský sex

1600 
- léčí alkoholismus, ale vede k impotenci

1700 
- zvyšuje pracovní výkonnost

1800 
- vede k oslepnutí

1916
 - zpomaluje růst

1927 
- zhoršuje známky ve škole

1970 
- je stejně nebezpečná jako srdeční infarkt

2001 - 2915 
- snižuje riziko rakoviny jater, snižuje riziko mozkové mrtvice a rakoviny prostaty, snižuje riziko srdečního infarktu, snižuje riziko nemocí srdce a prodlužuje život, je superzdravá."


Na tomto příkladu názorně vidíte, jak jsou kolikrát odborníci nejednotní. Jenomže ona taky není káva jako káva a jak se v tom má obyčejný člověk orientovat? Proto je dobré pátrat, ptát se a v této knize máte všechny základní poznatky pěkně pohromadě.

Velmi osobní kniha o zdraví mě oslovila především svojí upřímností. Na nic si nehraje, nic neskrývá. Autorka to vzala pěkně od podlahy a vytvořila doporučení podle kterých se můžete řídit. Nenajdete v ní však žádný univerzální návod na zdravý životní styl. Je to spíš shrnutí poznatků ze všech důležitých oblastí života, které ovlivňují celkovou pohodu a zdravotní stav.

Kromě krásného grafického zpracování jsem ocenila i přehlednost kapitol a příjemný způsob vyprávění okořeněný jemným inteligentním humorem. Dalším významným plus je i to, že autorka pochází z Čech a zná místní mentalitu i prostředí a doporučuje věci a potraviny, které jsou dostupné i normálním smrtelníkům.

A navíc, ta knížka je prostě krásná.

Ohledně jídla a životního stylu bylo napsáno mnoho publikací. Vědci a výživoví odborníci v různých obdobích vyzdvihovali nebo zakazovali všelijaké potraviny. Kniha Margrit Slimákové mě zaujala především svojí komplexností a selsky rozumným přístupem. Všechna její tvrzení zní logicky a najdete u nich odkazy, kde si je můžete ověřit.  Nepředkládá zaručený recept na dlouhý a spokojený život, ani si nehraje na nějakého výživového guru. Spíš se pokouší čtenářům vysvětlit všechny souvislosti a způsoby jak se o sebe starat, aby byl jejich život o něco málo spokojenější.

Změnila mě tato kniha? Stala se ze mě štíhlá laňka s plachým pohledem? Kypím zdravím a energií jak ve dvaceti? Ano, ne a občas. Díky této knize jsem našla takové to "svoje tempo". Méně se stresuji, víc se věnuji sobě a svým dětem. Pomalu hledám rovnováhu mezi prací a soukromým životem. Je to běh na dlouhou trať a snad se mi časem, i díky této knize, podaří uspět.

Jo a málem bych zapomněla - tuhle jsem zase stála před lednicí. Zelenina a ovoce jasně převažovala nad masem a v koutku se místo mrkví krčily klobásy. Tak snad to se mnou nebude až tak špatné ;-)



Kdy knihu Velmi osobní kniha o zdraví rozhodně číst
  • chcete zlepšit svůj životní styl a nevíte jak na to
  • zajímají vás souvislosti mezi tím co jíte a děláte a tím jak se cítíte
  • jste zvídaví 

Kdy knihu Velmi osobní kniha o zdraví rozhodně nečíst
  • jste spokojení tak jak jste a nechcete nic měnit
  • okolní svět vás absolutně nezajímá
  • zbožňujete všechna ta éčka a umělá ochucovadla a nehodláte se jich za žádnou cenu vzdávat



Za inspirativní čtení děkuji nakladatelství BizBooks v jejichž nabídce najdete knihu Velmi osobní kniha o zdraví a další super tituly.




O autorce


Margit Slimáková se narodila 24.12. 1969 v Kyjově. Pracuje jako dietoložka, bloggerka, publicistka a propagátorka zdravé výživy.
Promovala z farmacie na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy s diplomovou prací o stravování dětí. Rigorózní zkoušku z Klinické farmakologie, Lékárenství a sociální farmacie složila na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, načež jí byl udělen titul PharmDr. Po 10 letech v zahraničí (USA, Německo, Čína) se vrátila zpět do ČR, kde se nyní věnuje především osvětě v oblasti výživy a veřejného zdraví.
Píše články na vlastním webu, blogu, natáčí videa na Margit.TV. Účastní se řady projektů a veřejných debat. Publikuje v tisku a televizi. Zaměřuje se zejména na zdravé stravování ve školách, problematiku zdravého stravování, biopotravin, GMO (geneticky šlechtěných potravin) a aktuální poznatky vědy z oblasti stravování a zdravého životního stylu.
V Mapě sociálních inovátorů, expertů a podporovatelů sociálních inovací v ČR, kterou sestavila mezinárodní organizace Ashoka na základě průzkumu probíhajícího od října 2014 do února 2015, byla označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči.

Žádné komentáře:

Okomentovat