neděle 12. listopadu 2017

Žena v okně

Název: Žena v okně
Autor: A. J. Fynn
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 352










Celkové hodnocení: *****



Docela nedávno jsem i já byla "ženou v okně". Kvůli vážnému  úrazu jsem musela tři měsíce ležet doma. Sice jsem tolik nezobala prášky ani neutápěla žal ve víně, ale i po tak relativně krátké době jsem měla co dělat, abych se nezbláznila. Být zavřená o pár dní déle, lezla bych už asi po zdi. Naštěstí všechno dobře dopadlo a já můžu vést život jako dřív. Takže pojďme se raději bavit o té druhé, knižní,  Ženě v okně .....


Anna Foxová je dětská psycholožka. Žije sama ve velkém domě. Nevychází. Trpí agorafobií. Už 10 měsíců nebyla venku. Celé dny tráví surfováním na internetu, sledováním černobílých filmů, popíjením vína a šmírováním sousedů. Jednoho dne se do domu přes ulici nastěhují noví majitelé. Russelovi působí na první pohled jako normální rodina. Až do chvíle, kdy jejich podivínská sousedka zahlédne něco, co vidět rozhodně neměla....

"Jane se mi znovu objevuje v zorném poli, ale tentokrát už kráčí pomalu a zvláštně. Jako by vrávorala. V horní části halenky má karmínovou skvrnu, která se jí přímo před mým objektivem šíří až k břichu. Chytá se rukama za prsa. Vězí tam něco útlého a stříbrného, jako by nějaká střenka.
Je to střenka.
Krvavá skvrna stoupá ke krku a barví ho do červena. Jane má ochablá ústa a vraští obočí, jako by byla zmatená. Schlíple chytá jednou rukou střenku a druhou natahuje do vzduchu. Prst má nasměrovaný k oknu.
Ukazuje přímo na mě."


Anna je profík a jako taková si spoustu věcí, které prožívá, uvědomuje a ještě víc jich zvládá popírat. Prožila veliké trauma a snaží se s ním nějak vyrovnat a vést normální život. Nedokáže se však odpoutat od minulosti. Není si jistá, co je pravda a co jen léky vyvolaná halucinace. Zápasí se svými běsy a s tím, co viděla v hledáčku svého fotoaparátu. Překoná svoje fobie a dokáže kvůli sousedům vyjít z domu?





Začátek byl trošku váhavý. Anna mi přišla jako protivná a věčně nalitá ženská ve středním věku, která to všechno jenom hraje. Když jsem ji pak líp poznala a zjistila, co všechno prožila, došlo mi, jak moc zle na tom asi je a říkala si, jak bych asi zvládla její situaci já.

Autor na velmi omezeném prostoru a s malým počtem postav stvořil nekonvenční a opravdu napínavý příběh. Kniha je jeho prvotinou a inspiraci k ní našel ve svém životě. Mnoho let neúspěšně léčil s depresemi, které poznamenaly snad všechny oblasti jeho života. Když se mu udělalo líp, rozhodl se svoje zkušenosti s nemocí přenést na papír. Není tedy divu, že jeho hlavní hrdinka má psychické potíže.

Příběh mi svojí atmosférou a námětem hodně připomínal Dívku ve vlaku. Anna taky vidí něco, o čem je přesvědčená, že je realita a její okolí se ji snaží přesvědčit, že je to jen výplod její opilé mysli. Oproti Dívce ve vlaku mi však Žena v okně přišla o dobrých 60% lepší. Líbilo se mi pomalu dávkované napětí, neustálá nejistota, co je pravda a co lež, plíživé pochybnosti.

Kniha je jakousi osobní výpovědí a sondou do života psychicky nemocného člověka. To, že si tuto situaci autor prožil na vlastní kůži, dodalo příběhu neskutečnou hloubku a uvěřitelnost. I když tato kniha byla původně nejspíš jen jakousi terapií, vznikl díky ní skvělý a poutavý thriller u kterého vám spadne čelist až na bradu. 

Každý si pod povrchem neseme nějaký příběh, smutek, bolest. I když o nich nemluvíme, neznamená, že neexistují. Žena v okně je neotřelou kombinací klasického psychothrilleru s originální a moderní zápletkou a potěší všechny milovníky napínavých a komorně laděných příběhů.



Kdy knihu Žena v okně rozhodně číst
  • jste fanoušky psychothrilerů
  • zajímáte se o agorafobii
  • máte rádi staré černobílé filmy


Kdy knihu Žena v okně rozhodně nečíst
  • psychicky narušené alkoholičky vás odpuzují
  • nesnášíte sousedy
  • nedokážete si představit, že byste strávili zbytek života zavření doma


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros media, v jejíž nabídce najdete i titul Žena v okně.



O autorovi


A.J.Finn se narodil 21. července 1979 v New Yorku. Deset let strávil ve Velké Británii. Studoval na Oxfordské univerzitě a při doktorandském studiu se zaměřil na detektivní literaturu. Poté působil v prestižním londýnském nakladatelství Little, Brown UK. Roku 2012 se vrátil do New Yorku, kde až do současnosti řídí nakladatelství William Morrow / Harper Collins. Psal recenze do mnoha periodik, včetně The Los Angeles Times a The Washington Post.





6 komentářů:

  1. Knížku mám na seznamu přání k vánocům, tak jsem ráda, že se ti knížka líbila a ohodnotila ji plným počtem :-) Nalité hlavní hrdinky jsou už pravidlem, snad je brzy vystřídají jiné :D Ale super recenze, na knížku se moc těším, snad Ježíšek trefí kam má :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jasně, vzorná hospodyňka, milující matka a manželka by nejspíš nebyly tak zajímavé a kdo by o nich psal, že ;-) :-D Tak snad Ježíšek nezklame ;-)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá opravdu zajímavě! Přidávám na wishlist. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě dovela láká, takže půjde na seznam a uvidím, zda se k ní dostanu.
    Díky za poutavou recenzi.

    OdpovědětVymazat