neděle 5. března 2017

Než se pěšec stane králem

Název: Než se pěšec stane králem
Autor: Vojtěch Žák
Nakladatelství: Backstage Books
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 366









Celkové hodnocení: ****



Jsou knížky, které jsem schopná přečíst na jeden zátah, a pak jsou příběhy, které potřebují čas. Otevírám a čtu je průběžně, nespěchám, čtení si užívám, přemýšlím o něm. A k takovým titulům se řadí i fantasy prvotina zajímavého mladého brňáka Vojtěcha Žáka Než se pěšec stane králem. 

Kaspian. Trošku naivní, trošku nezodpovědný, chudý student ve velkém městě. Aby vylepšil svoji situaci, přijme nabídku bohatého a vlivného šlechtice, Orneta. Zaplete se tak do složité hry podvodů a intrik lepší vrstvy, při kterých jde doslova o život. Samozřejmě nechybí ani láska...

Na chvíli se  zahleděla do prázdna. „Co je to láska?“ řekla nezvykle vážným hlasem. 
„Nevím, to mi řekni ty. Co je to láska?“ 
„Láska… láska je, když je mi s někým dobře. Když mě rozesměje i ve chvílích, kdy je mi nejhůř. Stojí při mě, i když udělám kdejakou kravinu. Je to… hřejivý pocit… nedočkavost a nervozita před setkáním…“ 
Zavřel jsem oči. Takže ho doopravdy miluje. 
„Je to opora při těžkostech života… zákeřný klam… lež – a pravda… je to odpouštění… je to zklamání. Čekání. Očekávání. Vrah iluzí… a vrah sebe sama. Nůž v hlavě a srdci – a v žaludku. Řetěz a pouta… volnost… rozervanost… droga… Je to něco nepopsatelného!“ 
Pozoroval jsem její tvář, tak zasněnou, tak smutnou, jako by strhanou, skrývající bolest pod maskou netečné dětinskosti. Pozoroval jsem a bylo mi jí líto a strašně jsem jí záviděl a strašně jsem ji chtěl.


Hlavní hrdina dostal jméno podle statečného krále Narnie. Věří v opravdovou lásku a snaží se chovat čestně, ale kvůli penězům je ochotný ze svých zásad poněkud slevit. Kromě špionáže a nešťastné lásky čekají na Kaspiána ještě další trable. Nevyzpytatelný zabiják, proradná nymfomanka nebo černá magie, ti všichni mu pořádně zamotají hlavu. Podaří se mu dohrát tuto nebezpečnou partii až do samotného konce? 


Podle anotace a doprovodných ilustrací jsem tak trochu čekala nějaké dekadentní zvrhlosti, sexuální orgie, krvavé oběti, vzývání temných démonů a podobné věci a trochu jsem i váhala, jestli takovou knížku chci vůbec číst. Nic takového mě však naštěstí nečekalo. Najdete v ní sice i pár lechtivých scén, které jsou nabité erotikou, ale ani ty naštěstí nepřekročí hranice a nezvrhnou se do bohapustého porna.

Bylo zajímavé sledovat přeměnu nevinného mladíka na nebezpečného agenta. Moc se mi líbil vztah mezi Kaspiánem a Alicií, služkou jeho pána. Pěkně to mezi nimi jiskřilo a některé scény byly hodně inspirativní. I různé slovní hříčky a přesmyčky, když třeba Kaspián mluví o dílech známých malířů, mě bavily. Přesto mi svět, ve kterém se postavy pohybovaly, přišel takový nedotažený. Autor ho popisoval jen v hrubých náznacích, chaoticky a chvílemi jsem pořádně nevěděla, jak si ho mám představit. Nakonec se moje vize ustálila na Francii 15 století šmrncnutou dobou Jullese Verna, tak snad jsem se strefila.

Co mě však zklamalo, byl závěr. Na to, jak se autor vypisoval s každou drobnůstkou, to vzal neskutečně rychle. Během pár stránek proletěl několik let, čtenáře odbyl chatrným vysvětlením a sbohem a šáteček. Vzhledem k tomu, že jsem si Kaspiána oblíbila a ke konci mi začal konečně připadat jako mužský, který snad i ví, co dělá, mě tohle opravdu pěkně otrávilo. Vše naznačuje, že knížka bude mít pokračování, takže otevřený konec sice byl na místě, přesto mi to přišlo krapet odbyté.

Než se z žáka stane učitel, nejspíš to ještě chvilku potrvá. Kniha je autorovou prvotinou, a i když v sobě nese určitý potenciál, nebylo to úplně dotažené. Přesto oceňuji autorovo odhodlání a snahu. Nezbývá než doufat, že nehodí flintu do žita a další příběhy o Kaspianovy budou jen lepší.



Kdy knihu Než se pěšec stane králem rozhodně číst
  • baví vás příběhy o tom, jak se z nýmanda stane osobnost
  • špioni, magie, podivné sexuální úchylky jsou vaše parketa
  • nevadí vám příběhy s useknutým koncem

Kdy knihu Než se pěšec stane králem rozhodně nečíst
  • vysněné neexistují světy vás nebaví
  • politické intriky vás nudí
  • pokud kniha nekončí svatbou, máte pocit, že je něco špatně


Za příjemný fantasy zážitek děkuji nakladatelství Backstage Books, kde mimo knihy Než se pěšec stane králem najdete i další super tituly.

O autorovi

Vojtěch Žák je mladý brněnský autor fantasy. Publikoval příběh v komiksu Koumáci v akci 2 a povídku ve sborníku Papírová pavučina. Kniha Než se pěšec stane králem je jeho první román.






3 komentáře:

  1. I když je to nedotažená prvotina, tak mě to docela láká :-). Líbí se mi název i ukázka, tak snad překousnu i ten nedokonalý konec :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nebít toho konce, tak jsem byla celkem spokojená. Snad se bude líbit ;-)

      Vymazat
    2. Zdravím a děkuji za pěknou recenzi.
      Závěr byl skutečně trochu radikální, ale pouze pro to, že se v podstatě jedná o polovinu knihu. Původně jsem chtěl vydat román jako celek, ale situace na knižním trhu mi to nedovolila.
      Teď vychází 2. díl, takže pokud jste zvědaví, jak to s Kaspiánem dopadne, máte šanci... a já budu doufat v další recenzi :)

      https://www.startovac.cz/projekty/nez-se-pesec-stane-kralem-sach-mat/

      S pozdravem
      Vojta

      Vymazat