Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 216
Celkové hodnocení: *****
Vánoční pečení miluji. Každý rok si ho užívám plnými doušky. Různě vykrajuju, zdobím, čančám a vůbec si s tímto drobným pečivem hraji. Letos to bohužel nějak neklaplo. Nejdřív mě skolila střevní chřipka, pak zánět průdušek, no byla jsem ráda, že jsem vůbec fungovala a o nějaké mohutném vypékání jsem si mohla nechat leda tak zdát. A tak jsem se rozhodla z časových důvodů vyzkoušet letos recepty na vánoční cukroví z nové kuchařky, kterou jsem dostala na recenzi.
Kromě cukroví v této nádherné knížce najdete i recepty na dorty, českou klasiku, světové hity i nepečené dezerty. Kromě dech beroucích detailních celostránkových fotografiích, nad kterými budete slintat jak Pavlovovi psi, v ní najdete opravdu šikovně zpracované výrobní postupy. U ingrediencí jsem ocenila, že autoři uváděli jak hmotnost přísad, tak stejné množství přepočítané na hrnečky a lžičky. Nechyběl ani stručný popis receptu, doba přípravy a pracovní postup. Ten byl pěkně stručný a výstižný. Taky mě potěšilo, že za každou kapitolou je prostor, kam si můžete vpisovat svoje poznámky a recepty.
Každý rok zkouším nějaký nový druh cukroví. Na první pohled mě zaujaly Křehké sušenky s čajem matcha. Máslové sušenky s mandlemi a zeleným čajem mě lákaly i tím, že v receptu bylo doporučeno lehce je osolit. Těmto křehkým zelenkavým zázrakům jsem doslova propadla. Už jenom ta barva byla úžasná a co teprve chuť. Jen příště bych je dělala asi trošku drobnější.
Protože jsem byla pod velkým časovým tlakem, vyzkoušela jsem Důlkové koláčky. Recept sliboval snadnou a rychlou přípravu s velkolepým efektem. V návodu bylo uvedeno, že je možné plnit je marmeládou, čokoládou, nebo jednoduše ozdobit oříškem ve středu. Já zvolila variantu s oříšky. Koláčky se povedly jedna báseň. Sladké, křehké a do 30 minut, co si zaměstnaná maminka může přát víc.
Na konci vánočního pečení vždycky zbudou bílky, takže jsem zajásala, když na mě z knížky mrkly Žíhané pusinky. Ideální recept na zpracování kuchyňských přebytků. Od klasických pusinek se lišil pouze v tom, že část vyšlehaných bílků se ochutila marmeládou a obarvila potravinářským barvivem. Ve spíži jsem sice našla rybízovou marmeládu, ale co se týče barviva měla jsem na výběr pouze z modré a žluté. Po smíchání dostaly pusinky zelkavý nádech. Na chuť to sice nemělo vliv, ale z estetického hlediska je přece jen červená barva lepší volba.
Tuto kuchařku bych rozhodně doporučila všem, kdo mají mouku v krvi a pečení je jim bližší než vaření. Začátečníci recepty snadno pochopí a zkušené kuchařky v knize určitě najdou spoustu nové inspirace. A až budu trošku čipernější, rozhodně vyzkouším i nějakou další dobrotu. Hodně mě láká Makový dort s citronovým krémem, Míša dort, nebo třeba klasické Zdobené koláče.
Kdy knihu Moje sladká kuchařka rozhodně číst
- rádi jíte sladké
- baví vás pečení
- máte rádi, když je kuchařka specializovaná
Kdy knihu Moje sladká kuchařka rozhodně nečíst
- dáváte přednost univerzálním kuchařkám
- připálíte i vodu na čaj
- pečení vás obtěžuje
Podobné knihy
Za nádhernou kuchařku a skvělý kulinářský zážitek děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde si můžete knížku Moje sladká kuchařka pořídit.
Žádné komentáře:
Okomentovat