čtvrtek 11. června 2015

Básník

Název: Básník
Autor: Dominik Dán
Nakladatelství: Slovart, s.r.o.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 327











Celkové hodnocení: *****



Na mém nočním stolku přistála v pořadí již třetí detektivka od Dominika Dána, Básník. Podařilo se mu i tentokrát získat moji přízeň?

Píše se rok 1988. Jaro je ve vzduchu a studentské nepokoje plně zaměstnávají i Burgerovu mordpartu. Každý se odreagovává po svém. Někomu pomáhá uniknout od reality chlast, někdo je zase na ženský. Nováček Richard Krauz rozhodně není žádný svatoušek. Pití mu nijak obzvlášť nejde, zato málokterá sukně je před ním v bezpečí. Coby mladík balil děvčata na básničky a kytaru, a i když už je v současné době šťastně ženatý a má malou dcerku, občas si s chutí zahřeší s mladou volejbalistkou Dianou. Na každého však jednou dojde. To pochopí i Richard, když mu do práce doručí záhadný veršovaný dopis od tajemného Básníka a v lesíku poblíž města objeví zamilovaný páreček Dianinu naaranžovanou mrtvolu.


"Kurva..."
Vyvalila na něj oči. Tohle od něj dosud neslyšela.
"Já se na to..." nedořekl.
Otočil se a s plnou náručí tlačil Vierku nazpátek.
"Nechoď tam! Vierko, poď..."
"Co ti je? Co děláš? Přeskočilo ti?"
"Nechoď tam! Pojď, jdeme pryč!"
"Co ti je? Je tam nasráno nebo co? Takže jdem do auta?"
Neušlo jí, že Vlado se potácí a zbledl v obličeji. Opřel se jí plnou náručí do zad a strkal ji k autu.
"Vlado, co blbneš! Co je s tebou? Je ti šoufl? Zase srdce?"
Neodpověděl, pouze ji strkal před sebou, až ji dostrkal k vozu.
"Kurva," vydechl konečně a složil svůj náklad na kapotu. "Je tam mrtvola..."


Richard se rozhodne jít s pravdou ven a jednat alespoň s kolegy na rovinu. Burger a Hanzel mu věří, že Dianu nezabil, ale nepřímé důkazy se množí a jako obrovská neonová šipka ukazují přímo na Richarda. Když pak objeví další mrtvou ženu, kterou Krauz velice dobře znal, je to s jeho kariérou i manželstvím značně na pováženou. Zjistí, kdo se snaží Krauzovi pomstít dřív, než dojde k další vraždě? Budou Burger a Hanzel držet před nadřízenými s Krauzem basu? Vyvázne Richard s čistým štítem?


Dánovi kriminalisté rozhodně nejsou bez chyb. Jsou to obyčejní chlapi a mají své mouchy. Jejich vyšetřovací metody často nejsou košer. Když však jde do tuhého, táhnou za jeden provaz.

Často se stává, že spisovatelé sklouznou do rutiny a píšou podle jedné osvědčené šablony. Tohle však u Dominika Dána neplatí. Každá jeho knížka něčím překvapí, málo v čem se opakuje. Není problém číst jednotlivé knihy samostatně, ale při přeskakování musíte počítat s tím, že některé drobné souvislosti mimo hlavní děj vám prostě uniknou.

Málokterý autor mě dokázal tak zaujmout. Možná je to tím, že píše o prostředí, které je mi blízké a mohu si ho lehce představit. Jeho příběhy jsou vystavěny velice realisticky a mohly by se klidně stát u vás za barákem.

Napětí, drsné praktiky StB, kamarádství na život a na smrt, lidské slabosti, nenávist, lásku i cenná ponaučení. To vše, spolu s lehkým patosem a charakteristickým chlapáckým humorem, najdete ukryté v této vskutku zajímavé knize.

Jo Nesbø je označován za krále severských detektivek. Pokud bych měla zvolit krále středoevropských kriminálek, Dominik dán by byl horkým favoritem.




Na závěr mi dovolte poděkovat za recenzní výtisk nakladatelství Slovart, u kterého najdete nejen Básníka , ale i další skvělé knihy od Dominika Dána.



O autorovi: 

Dominik Dán se narodil v roce 1955 na Slovensku. Jeho totožnost je utajena. Pracuje jako elitní policista a jméno Dominik Dán je pseudonym. V současnosti je jedním z nejprodávanějších slovenských spisovatelů. Jeho knih se prodalo už více než 600 tis. výtisků. V roce 2010 se autorsky podílel na seriálu Kriminálka Staré Město. 





2 komentáře:

  1. Poslední dobou slyším na Dána tolik chvály, že se asi začnu stydět, že jsem od něj nic nečetla :) snad to brzy napravím. Když ono vychází tolik výborných knížek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi povídej, taky občas nevím, kterou dřív :-) Dán zatím nezklamal, takže na něj si vždycky čas udělám ;-)

      Vymazat