středa 8. dubna 2015

Asfalt

Název: Asfalt
Autor: Štěpán Kopřiva
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2009
Počet stránek: 634










Celkové hodnocení: *****

Hrozně moc se mi líbila Rychlopalba, která Štěpánovi Kopřivovi vyšla letos. Detektivka ve stylu neo noir, bombónek pro milovníky dobrých českých kriminálek. Proto jsem sáhla i po Kopřivově starší knížce Asfaltu.

Martin Kuffenbach. Velitel elitního komanda nájemných zabijáků, toho času pracující jako ochranka v supermarketu. Po nezdařené operaci rozpustil svoji skupinu a snaží se žít klidným životem. Dostane však nabídku. Nabídku tak lákavou, že ji nakonec přijme. Ne kvůli penězům, ale kvůli kamarádům a starejm časům a taky kvůli legu pro pětiletýho kluka.

A tak jsou zase všichni pěkně pospolu. Kuffenbach, Adam Ostranski, Denis Vorošilov, zravotník Holofaust a Lucas Lambert junior. Banda obstarožních zabijáků společně s jedním vyplašeným PC nerdem nadusají do jednoho bytu v Krakově, aby zachránili ze spárů šíleného satanisty malou holku. Akce se však zvrtne a pánové, tak trošku mimo plán, umřou a ocitnou se hádejte kde....

"Matrix," zahučí Lambert, ale nikdo mu nevěnuje pozornost.
"Aha. Tak ten jsem neviděl," podá mu Kuffenbach ponožku s hlínou. Z Lambertovy tváře vyčte zděšenou nevíru: Děda nezná Matrix!
"Hovno Matrix," řekne Ostranski. "Je to čistý šméčko, copak vám to nedošlo? Habaďůra. Divadýlko. Skrytá kamera, reality show, to je fuk. Nebo live snuff pro zasraný dekadentní multimilionáře, který nás co nevidět začnou zabíjet a započítávat si body."
"Anebo klasická dickovská halucinace," řekne Kuffenbach.
"Peklo,"prohlásí Holofaust. Stále zírá vzhůru. Kuffenbach si teprve teď všimne, že mu chybí umělé oko; pod obočím má jen fialovou jamku. "To nám stačil říct Grabowicz, než na něj spadnul slizák. Říkal, že jsme v pekle."
"To je hodně nepravděpodobný, " řekne Kuffenbach.
"To je romantická metafora," řekne Vorošilov.
"To je píčovina,"řekne Ostransku. 
A pak se všichni v jeden a ten samý okamžik podívají tam, co Holofaust. Na nebe."

Jak se postupně rozkoukávají, zjišťují, že lidi, duše, jsou nejhojnější, nejodolnější a v podstatě jediný materiál, který se v pekle nachází. Asfalt. Domy, zařízení, auta, prostě všechno je vyrobeno z lidí. Asfalťáci se odchytávají a shromažďují v táborech, kde se dál zpracovávají. Stejný osud potká i naši partu. Ti se však nenechají jen tak bez protestů pomlet na kašičku a postaví se na odpor. Ostřílení mazáci zvládnou vyhodit do povětří celý tábor a utéct do přilehlé džungle. Tam si je najde záhadný muž v naleštěných botech, který je na sebevražednou akci poslal a odhalí jim pravý cíl jejich mise. Kuffenbachovi se sice nelíbí, ale pokud chce dostat svoje hochy ven, musí se doslova postavit proti celému peklu.

Co vám budu nalhávat, dostala mě obálka. Ten satanáš na přebalu je zkrátka kulervoucí. Moc se mi také líbil celkový nápad příběhu, i začátek knížky se jevil slibně. Zhruba od poloviny jsem se však začala trošku nudit. Kuffenbach se svojí bandou běhali doslova od čerta k ďáblu. K tomu všudypřítomné potoky krve, hory mrtvol, vyhřezlé vnitřnosti a cákance mozkomíšního moku. Nezachránily to ani různé třeskutě vtipné poznámky a nekrofilní legrácky. Celková zápletka tak nějak utonula v moři exkrementů a tělních tekutin.

Pokud jste fanouškem Kulhánka, a nevadí vám různé fekální vtípky o mrtvolách, určitě si nenechte Asfalt ujít.  Za mě dobrý, jen bych takových 200 stránek vynechala. Mám ráda černý humor, ale tady ho bylo až příliš. Jak se mi hrozně líbila Rychlopalba, tak mě Asfalt bohužel zklamal. Inu uvidím, s čím přijde Kopřiva příště.



O autorovi:

Štěpán Kopřiva se narodil 13.3.1971 v Praze. Živí se jako spisovatel a scénárista na volné noze. Jeho tvorba se pohybuje někde mezi science fiction a fantasy.
Absolvoval střední polygrafickou školu v Praze. Napsal několik povídek a románů jako Zabíjení, Asfalt a Holomráz. V roce 1996 získal Cenu Karla Čapka se svou povídkou Dutý plamen. Je jedním ze zakladatelů české literární skupiny Rigor Mortis.
Pro jeho literární tvorbu je charakteristický černý humor a naturalismus.



2 komentáře:

  1. Tady mě trochu zklamal konec, ale jinak se mi knížka líbila. Asi se ti víc bude líbit Holomráz (kdyžtak mám na blogu recenzi). Na Rychlopalbu se chystám.

    OdpovědětVymazat
  2. Rychlopalba byla fakt super, bude se ti určitě líbit. Holomráz mám v pořadí ;-)

    OdpovědětVymazat