neděle 4. ledna 2015

Švábi

Název: Švábi
Autor: Jo Nesbø
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 392











Celkové hodnocení: *****


Mé malé severské tažení jménem Jo Nesbø úspěšně pokračuje. Po Netopýrovi přišly na řadu Švábi.


Bankok.  Meka sexuální turistiky. Za pár bathů vám ženy, muži i děti splní jakoukoli vaši erotickou fantazii.  Město smogu, opia a taky švábů. Do tohoto exotického kouta světa je vyslán norský detektiv Harry Hole, aby společně s bankokskou vrchní komisařkou oddělení vražd, Liz Crumleyovou, diskrétně vypátral vraha norského velvyslance Atle Molnese, jehož mrtvolu nalezla objednaná prostitutka v motelovém pokoji. 



"Liz Crumleyová Harrymu vysvětlila, že "trvanlivost" mrtvol je ve zdejším klimatu velmi krátká, a proto jakmile se dozvěděli, že budou muset na norského detektiva čekat nejméně dva dny, nastavili klimatizaci naplno, to znamená na deset stupňů a maximální výkon.
Mouchy to přesto vydržely a když dva mladí thajští policisté opatrně obrátili mrtvolu na záda, zvedlo se jich do vzduchu úplné mračno. Atle Molnes měl zastřený pohled sklopený ke hřbetu nosu, jako by se snažil dohlédnout na špičky svých bot značky Ecco. Chlapecká ofina mu dodávala mladistvější vzhled, velvyslanec nevypadal na svých dvaapadesát. Vlasy měl vyšisované sluncem a povlávaly mu na čele, jako by v muži nadále tepal život.
"Manželka a dospívající dcera,"konstatoval Harry. Ani jedna z nich se tu na něj nebyla podívat?"
"Ne. Informovali jsme norskou ambasádu, která prohlásila, že zprávu rodině předá. prozatím jsme dostali jenom pokyn, že sem nemáme nikoho pouštět."
"Ani nikdo z ambasády tu nebyl?"
"Rada-vyslankyně. Nevzpomínám si na její jméno...."
"Tonje Wiigová?"
"To je ono. Tvářila se drsně, dokud jsme ho neobrátili, aby ho mohla identifikovat."


Dalo by se říct, že jde o rutinní záležitost. Molnes sázel rád na koníčky a dlužil hodně peněz. Motiv na první pohled jasný. To by se však v kufru jeho auta nesměly najít černobílé fotografie s dětskou pornografií. Takový skandál se dá ututlat jen těžko a tak Harry má plné ruce práce, aby případ rychle a v tichosti uzavřel. Kdo měl zájem na smrti obstarožního homosexuálního politika uklizeného za zásluhy na druhý konec světa? Nevybouřená manželka Hilda? Její milenec a úspěšný makléř Jens Brekke? Záhadný Løken o němž nikdo přesně neví, co dělá a kde se v Bankoku vzal? Nebo se snad jedná o pomstu norského investora Oveho Klipry?

Harry se snaží vyřešit případ, i když jeho nadřízení by byli spíš radši, kdyby neuspěl. Nitky vedou do nejvyšších kruhů a mezinárodní skandál je na spadnutí. Harrymu navíc ztěžuje situaci absolutní abstinence a loupající se nos. A aby toho nebylo málo, začne o něj výrazně projevovat zájem Molnesova dospívající dcera Runa.

Kvalitně napsaná detektivka z exotického prostředí Bankoku. Autor si pohrál s podrobným popisem prostředí. Z knihy prakticky dýchá atmosféra rozžhavené thajské metropole plné krásy a důstojnosti v ostrém kontrastu s balastem a špínou chudinských čtvrtí. Kohoutí zápasy, thajský box, karaoke bary, opiová doupata. Přidejte k tomu skvělé vypravěčské umění, ironický humor a věcný popis událostí bez příkras a máte na světě výbornou detektivku. Čtení jsem si hodně užila. Navíc tam nebylo tolik anglických hlášek jako v Netopýrovi. Další zastávka - Červenka.

Líbí se mi, že v Nesbeho knihách hrají svou roli i písničky. Většinou přesně vystihují atmosféru příběhu. Je vidět, že autorovou velkou vášní je muzika. Jako bonus tedy přidávám All Along The Watchtower od Boba Dylana, která patří mezi jeho největší hity a později ji přezpívali mnozí další zpěváci, jako třeba Jimi Hendrix, jehož verze je považována za nejzdařilejší (viz. video). Nesbø v knížce zmiňuje hlavně jeden konkrétní verš. "There must be some way out of here, said the joker to the thief." (musí existovat způsob, jak odsud ven, řekl šašek zloději).






O autorovi

Jo Nesbø má narozeniny 29. března a tento rok oslaví 55 let. Narodil se v Oslu. Jeho maminka byla knihovnice, tatínek byl vášnivým čtenářem a vypravěčem. Má dva bratry. V mládí hrál fotbal, chtěl se stát profesionálem. Po vážném zranění se však musel svých snů vzdát a začít pracovat na svém vzdělání. Vystudoval ekonomii a stal se z něj burzovní makléř a finanční analytik. Po večerech se věnoval hře na kytaru a skládání písní. S bratrem Knutem založil dokonce vlastní skupinu - Di Derre (pokud si chcete poslechnout jak Jo Nesbø hraje a zpívá můžete ZDE ) . Po roce 1997 se začal věnovat psaní románů naplno. Svoji spisovatelskou dráhu odstartoval knihou Netopýr. K dnešním dni mají příběhy Harryho Holea celkem 9 pokračování. Na svém kontě má i několik knih pro děti.

2 komentáře:

  1. No, keď si Švábov ohodnotila tak vysoko, z ďalších dielov budeš iba nadšená :). Ja sa chystám na Políciu, záverečný diel série Harry Hole.

    OdpovědětVymazat
  2. No už mám doma Červenku, tak se těším, až se do ní pustím. Uvidím, ráda bych chtěla Harryho tenhle rok dát celého. Snad to klapne ;-)

    OdpovědětVymazat