úterý 3. června 2014

Vím, že máš duši

Název: Vím, že máš duši
Autor: Jeremy Clarkson
Nakladatelství: Dokořán , s.r.o
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 188








Celkové hodnocení: *****






První auto mojí sestry byla tmavě zelená škoda 100. Říkali jsme jí "žaba" (autu, ne sestře), protože při řazení na vyšší rychlost s sebou nekontrolovatelně škubala (auto, ne sestra). Byla to příšerná rachotina (pořád ještě mluvím o autu...). Segra s ní jezdívala na zábavy. Běžně se tam narvalo 8 lidí, hlava na hlavě v tomhle stroji hrůzy. Ale ať se dělo co se dělo, vždycky dojela. 
Taky si vzpomínám na modrého fiátka kamarádky Markétky. Bylo to maličké pidiautíčko, ale mělo úžasnou osobnost. Když ostatní auta nemohla v mrazu nastartovat, maličký ital je v pohodě převálcoval. Ke konci chudáček už děsně rezivěl. Jedna z největších proláklin se schovávala pod nálepkou indiána. Jezdil věrně a spolehlivě jak to jen šlo. Nákupy s ním byly neopakovatelný zážitek. 
Naše první auto co jsme si pořídili s mužem byl třídveřový renault clio. Byl bílý a tak dostal přezdívku "kobliha". Jezdil na naftu a tak nějak přívětivě hluboce vrněl. Pak přišly děti a mi potřebovali větší vůz. Málem jsem koblížka oplakala. Měl svoje chyby, ale byl to kamarád a vůbec....... Měl duši a ne že ne.  

Na tyhle tři auta jsem si vzpomněla při čtení knížky od Jeremyho Clarksona Vím, že máš duši. Kdo nesleduje Top Gear, tak mu jméno asi nic neříká. Já osobně pořady o autech a motorismu moc nemusím. Výjimkou je jen a pouze Top Gear. Ten je naprosto dokonalý. Tři angličané baví diváky svým břitkým suchým humorem. Jejich testy aut jsou naprosto geniální, netradiční a úžasné. Vřele doporučuji vietnamský speciál na motorkách, nebo olympijský, kdy postavili auto proti bobu, nebo rychlobruslaři. Nebo jak upravovali obyčejná auta na policejní......  Nad jejich nápady prostě zůstává rozum stát a i takový technický antitalent jako já se prostě baví. Ale zpátky ke knize...

Je to vyznání lásky. Lásky nejenom k autům, ale ke strojům všeobecně. Najdete tu kromě forda GT40, Rolls-Royce Phantoma také Concorda, Zepelína, AK-47 nebo Bitevní loď Jamato a nebo taky Malého sokola z hvězdných válek. Je to prostě báječná směs příběhů o mašinách, jejich historii, pozadí jejich vzniku, o jejich autorech i uživatelích. Z každé kapitoly čiší láska a úcta k těmto lidským výtvorům.

Zkrátka a dobře - pokud máte rádi všechno co jezdí, plave, létá a stvořil to člověk, líbí se vám břitký anglický humor a chcete se dozvědět i něco ze zákulisí a historie těchto strojů, určitě si tuto knížku nenechte ujít.  Já se u ní bavila teda náramně a to jsem ženská ;-)

4 komentáře:

  1. Hezky napsané :) To by zajímalo přítele, TOP gear miluje :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem si hrozně dlouho chtěla přečíst, auta a motorky jsou moje, takže Top Gear sleduji snad každý týden minimálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, sice to není jen o autech a motorkách, ale Jeremy má úžasný styl vyprávění, že tě to prostě musí bavit :-)

      Vymazat