pondělí 11. června 2018

Senzační sbírka zvířat doktora Proktora

Název: Senzační sbírka zvířat doktora Proktora
Autor:  Jo Nesbø
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 64










Celkové hodnocení: ****





Jako druhou knížku ze zásilky z Knihozemě si moji drahoušci vyprosili Senzační sbírku zvířat doktora Proktora.  Jo Nesbø u nás celkem frčí a já nejsem vůbec proti, protože jeho knížky pro děti baví jak mě, tak i tu moji drobotinu.

Abych vás uvedla do obrazu, o co se v jeho knížkách jedná. Hlavním hrdinou je doktor Proktor, norský vědec, který se proslavil především díky svému prdícímu prášku a vaně času. Pomocníky mu dělají kluk Bulík a holčička Líza.

V jejich posledním dobrodružství, Zachrání doktor Proktor Vánoce?, je zmiňovaná kniha Bulíkova dědečka s názvem Z.J.E.V.N. aneb Zvířata, jejichž existence vás nepotěší. Najdete v ní tajemné tvory, jejichž výskyt je odborníky popírán a státními orgány přísně tajen. Přesto je jistá šance, že je potkáte a abyste byli náležitě informování, vznikla tato kniha.

V knize najdete 23 podrobných popisů těchto zvířat včetně jejich fotografií. Například Ropuchu nosorožčí (Quak rhinosaurus), která vám může vysát oko, Škrtiliška obecná (Vulpes constrictor), která útočí především na starší dámy, omotává se jim kolem krku a pomalu je dusí nebo Lumík norský typu A (Norvegicus temperamentus), který vzteky vybuchuje a může tak způsobit škodu na stromech, budovách i lidech v okruhu nejméně 30 metrů.






Proč si tuto knihu pořídit? V první řadě pro jistotu. Nikdy nevíte, kdy nějakou takovou potvoru potkáte. Pokud jste poučeni a připraveni, máte 99 % šanci, že takové setkání ve zdraví přežijete.

Taky se u ní určitě hodně nasmějete a pokud ji budou číst i vaše děti s bujnou fantazií, připravte se, že budete muset hodně hodně vysvětlovat. Velice snadno se totiž může stát, že budou prstíkem ukazovat na sousedčin liščí límec, vykřikovat něco o Škrtilišce obecné a nutit vás, abyste tu postarší dámu zachránili ze smrtících spárů tohoto zákeřného tvora.

Jo Nesbø je nejen králem severských detektivek, ale jeho příběhy pro děti mají šťávu a svérázný humor. Obyčejným věcem přikládá naprosto speciální význam, až jste sami na vážkách, zda na tom přeci jenom nebude krapet pravdy. Přestože tato knížka není nijak zásadním literárním dílem, fanoušky příběhů doktora Proktora určitě potěší a pobaví jak děti, tak dospělé. Takže pokud chcete mít sbírku příběhů komplet, neměla by ve vaší knihovničce chybět.



Kdy knihu Senzační sbírka zvířat doktora Proktora rozhodně číst
  • jste fanoušky doktora Proktora
  • máte rádi bláznivé příběhy
  • jste rádi informování o všech podivných tvorech, které můžete potkat

Kdy knihu Senzační sbírka zvířat doktora Proktora rozhodně nečíst
  • nemáte vůbec žádný smysl pro hmor
  • nesnášíte děti
  • myslíte si, že úřady nikomu nic netají a o všech nebezpečných zvířatech poctivě informují
Za vánoční čtenářský zážitek děkuji Knize Zlín, na jejichž stránkách najdete kromě knihy Senzační sbírka zvířat doktora Proktora i ostatní pecky od Jo Nesba.


O autorovi


Jo Nesbø má narozeniny 29. března a letos mu bylo 58 let . Narodil se v Oslu. Jeho maminka byla knihovnice a tatínek byl vášnivým čtenářem a vypravěčem. Má dva bratry. V mládí hrál fotbal, chtěl se stát profesionálem. Po vážném zraněním se však musel svých snů vzdát a začít pracovat na svém vzdělání. Vystudoval ekonomii a stal se z něj burzovní makléř a finanční analytik. Po večerech se věnoval hře na kytaru a skládání písní. S bratrem Knutem založil dokonce vlastní skupinu - Di Derre (pokud si je chcete poslechnout, můžete ZDE). V literárním světě prorazil se svojí sérií detektivek o Harrym Holeovi a knížkami pro děti s doktorem Proktorem v hlavní roli. Po roce 1997 se začal věnovat psaní naplno.

4 komentáře:

  1. Knížka vypadá nádherně zpracovaná a přiznám se, že mě láká Prokter asi víc jak série pro dospělé od Nesba. Sněhulák byl fenomenální a další jeho knihy co jsme zkoušela byly docela nuda. :-D Tyhle dětské vypadají ovšem super. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My Doktora Proktora objevili minulý rok a hrozně baví jak děti, tak mě. Můžu doporučit i audioknihu. Parádně namluvené a pro delší cesty autem to nemá chybu ;-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha vypadá vážně skvěle a to jestli je primárně pro děti? Hned bych si ji přečetla taky. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Primárně je určená dětem, ale baví se u ní i dospělí. Znáte to - věk je jenom číslo ;-)

      Vymazat