čtvrtek 29. června 2017

Zpocená záda

Název: Zpocená záda
Autor: Sára Saudková
Nakladatelství: Euromedia group, a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 375










Celkové hodnocení: *****



Na tuto knížku jsem si brousila zuby už na Světě knihy. Měla jsem v plánu ulovit ji i s podpisem, ale ve stánku Euromedie byla tak obludná fronta na knížky, že jsem to prostě vzdala. Utěšovala jsem se, že to beztak byl jen nějaký pokleslý románek a že Sára nemůže tak dokonalá, jak vypadá (a že vypadá skvěle). Knížka si ke mě však přece jen našla cestu a když mi byla nabídnuta na recenzi, prostě jsem po ní sáhla.

David je čerstvý čtyřicátník. Pracuje jako právník, má dvě děti a hysterickou ženu. Rád vaří a je tak trochu podpantoflák. Jeho žárlivá žena ho kontroluje na každém kroku, plánuje dovolené i sex. Život mu poklidně protéká mezi prsty bez nějakých větších protestů a vzrušení. Po oslavě narozenin se však David urve z řetězu. Jako kdyby se snažil dohnat všechno, co promeškal. Do života mu vstoupí hned několik žen a všednodennost se změní v jedno velké sexuální dobrodružství.


"Sáhla mu do rozkroku a zkušeně rozepínala opasek. Nechal ji. Chtěl být překvapován. Chtěl být hýčkán. Chtěl ji.
Knoflíky její blůzky sváděly marný boj o udržení látky pohromadě. David jim jejich předem prohraný boj ulehčil a propustil je ze služby. Vyvalily se na něj dva nepoddajné kopce kůže nacucané mládím. Překypovaly přes okraj její černé podprsenky jako natěšené těsto, kterému je v míse už hodně těsno. Něčím mu připomínala Zuzanu, jen o kus mladší a bez jejích blbých žvástů. Vymazal tu vidinu jako nevhodný tah tužky. Tahleta holka je zkrátka roztomilá a senzačně bezstarostná. To kdybych tak uměl jako ona."


Hlavní hrdina stojí před rozhodnutím. Zůstat u svého spořádaného a nudného života s dětmi a ženou, která ho sice nevzrušuje a leze mu na nervy, ale má ji tak nějak ze zvyku rád, nebo svěřit svůj osud do náruče vrtkavé štěstěny a pustit se vlastní cestou?


Příběh se odehrává na minimální prostoru, proto pro něj byly stěžejní hlavní postavy, s kterými si autorka opravdu vyhrála.

David mi připomínal líného domácího kocoura, který se vydal na toulačku k sousedům a potkal pořádně macatou myš. Sice byl nejdřív trošku rozpačitý, ale instinkty lovce mu spolehlivě napověděly, co a jak. No a jakmile se v něm probudily základní pudy, nebylo cesty zpět.

Žen je v knížce hned několik. Hysterická manželka Zuzana, která svého "Macka" neustále kontroluje. Jakmile začne jen trochu ztrácet půdu pod nohama propuká v usedavý pláč a zasypává manžílka srdceryvnými výčitkami. Příšerně mi lezla na nervy.

Další, kdo sehrál v příběhu roli, je rozkošná svobodná hodná holka ze sousedství Katka. Davida miluje, snaží se ho k sobě připoutat. Reakcí na její vyznání a stesky jsou však jen jeho plané sliby.

A pak je tu záhadná Dana. Zralá žena, dáma, která má styl. Je samostatná, ví co chce a není na Davidovi nijak závislá. Vykají si. Nebombarduje ho zprávami se sexuálním podtextem, nevyčítá mu každou blbost, pomáhá mu, radí, inspiruje.

Milostný čtyřúhelník, který nabízí hned několik řešení. Jak to s Davidem dopadne? Inu, to si musíte přečíst už sami. Můžu jen prozradit, že já osobně byla s koncem moc spokojená. Žádný velký "hepáč" se nekonal, ale byla to taková pěkná tečka.

Sára Saudková je přímá a otevřená žena, která si na nic nehraje a přesně taková je i její kniha. Popisuje trampoty muže, který stojí na křižovatce a přemýšlí, na kterou stranu se dát. Nedělá z něho žádného chudáčka, kterého je potřeba litovat. Neomlouvá ho, nic mu nepromíjí.

Líbilo se mi, jaké autorka používala slovní obraty. Bavila mě jejich lehkost a barvitost. Dokázala opravdu přesně a vtipně vystihnout situaci. Čtení jsem si užila na maximum a celkem mě pak mrzelo, že příběh skončil.

Zpocená záda ukazují svět mužů takový jaký je. Jednoduchý, přímočarý, nemravný. Emocemi přímo nehýří, bez citů však taky úplně není. A občas, stejně jako zpocený záda, pěkně smrdí.

Pokud hledáte nějaké lechtivé letní čtení, zkuste tuto knížku. Určitě se dobře pobavíte a třeba vám tento ženský pohled do mužského světa otevře oči.



Kdy knihu Zpocená záda rozhodně číst
  • máte životní nadhled a neberete vztahy mezi muži a ženami až tak vážně
  • máte rádi erotiku a sex
  • potřebujete se ujistit, že někdo je na tom ještě hůř než vy

Kdy knihu Zpocená záda rozhodně nečíst
  • nesnášíte milostné trojúhelníky a čtyřúhelníky vás naprosto děsí
  • jste čerstvý čtyřicátník
  • věříte na opravdovou a čistou lásku


Za zajímavý čtenářský zážitek děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský, kde mimo knížky Zpocená záda najdete i další skvělé tituly
.

O autorce


Sára Saudková je česká fotografka, manažerka a dlouholetá přítelkyně fotografa Jana Saudka. Narodila se jako Šárka Směšná a vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Ačkoliv s Janem nejsou oddáni, používá jeho příjmení. Fotografuje od roku 1999. Se synem Jana Saudka Samuelem má čtyři děti - Sáru, Samuela, Jana a Oskara. Žijí v Praze - Hlubočepích, v městské části, kterou Sára považuje za Prahu s vizáží venkova. Zpocená záda jsou její v pořadí 6. knihou. 



6 komentářů:

  1. Od Sáry S. jsem zatím nic nečetla. Mám ji zažitou jako fotografku a její literární tvorba šla úplně mimo mě. Ale knížka nevypadá vůbec špatně. Přesto, že má na databázi nízké hodnocení, tvoje recenze mě zaujala a nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sáru taky běžně nečtu, ale byla jsem zvědavá. Sedla mi stylem. Je to drsná dospělá ženská, která se s ničím nepáře, živel a je to cítit i z její knížky. Líbila se mi :-)

      Vymazat
  2. Jako standardní čtyřicátník střední vrstvy mohu o knize říci - fakt dobrý, jako 😊

    OdpovědětVymazat
  3. No Sáru nemusím, proto jsem její knížku už dopředu "zavrhla", ale vidím, že jsem možná udělala chybu :) Podle tvé recenze by to mohla být dobrá zábava :) Asi se po ní mrknu... Recenze je moc dobře napsaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě že taky moc ne, ale nakonec jsem se bavila :-) Díky ;-)

      Vymazat