pátek 30. června 2017

Náklaďáky Volvo

Název: Náklaďáky volvo
Autor: Erlend Loe
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 228








Celkové hodnocení: *****






Příběh o Norovi s velkým pohlavním údem, který pije nízkotučné mléko, odešel do lesa a přestal být pilný mě neskutečně bavil. Byla jsem zvědavá, jak budou jeho dobrodružství pokračovat, a tak jsem si prostě nemohla Náklaďáky Volvo (pokračování Dopplera) nechat uniknout.

Příběh tentokrát není přímo o Dopplerovi, i když i on v něm sehraje nezanedbatelnou roli. Daleko důležitější jsou tentokrát jiné postavy.  

Maj Brit je 92 let. Je vdova a žije na osamělém hospodářství u švédského městečka Eda. Při chůzi používá bambusové hole, kouří trávu, krade časopisy v knihovně, bravurně ovládá internet a soud jí zakázal chovat andulky.

Anton von Borring je stejně starý soused Maj Brit. Je to aristokrat, homosexuál, skaut a vášnivý ornitolog. Pokud je to jen trošku možné, spí venku. Ve spacáku, bez polštáře a nahý. Od svých 40 let snídá totéž co ptáci - semínka a ořechy.

Tito dva výtečníci spolu kdysi kamarádili, ale rodiče jim to rázně zatrhli, a tak se začali nenávidět a dělat si naschvály. A na toto bitevní pole vstupuje Doppler se synem Gregusem a losem Bongem. První potkává Maj Brit, která ho donutí vykouřit několik jointů, zpívat a mluví s ním v souvětích dlouhých jak týden před výplatou.


"Dokonce se mi zdá, že jsme se spolu včera za svítání trochu mazlili, nic z toho ale nevyvozuju, samozřejmě, jen to zmiňuju pro případ, že bys na to zapomněl, dělalo mi to celkem dobře, to musím přiznat, připomnělo mi to časy, kdy mi tělo nebylo jen přítěží, a jestli nemáš nic proti, musím dokonce prohlásit, že se zdá, že máš mimořádně velký úd, cítila jsem to přes kalhoty, je děsivě velký, pokud si to můžu troufnout tak říct, ale nic si nenamlouvej, protože nelze popřít, že jsem viděla spoustu takových monstrózních údů na internetu, očividně je tam rádi zobrazují, jak jsem si všimla, samozřejmě jsem tam trochu šmejdila, a Birger, dej mu pánbůh věčnou slávu, měl úd úplně normální, ale nestěžovali jsme si, měli jsme z toho stejnou radost a vystačili jsme si s tím, tak to dřív chodilo, člověk se spokojil i  s málem, a jestliže máš teď stejný pocit jako já, pak jsme spolu uzavřeli jakési přátelské pouto, které znamená, že moji přátelé jsou tvými přáteli a obráceně, a co je ještě důležitější, že moji nepřátelé jsou i tvými nepřáteli, a když už jsme u těch nepřátel, tak jak už jsem zmínila, bydlí asi kilometr odsud jeden takový chlápek, je to starý podivín a naše nepřátelství se datuje odpradávna, a teď, až dojíš snídani, bych chtěla, abys vzal tohohle kosa (zvedá ho do výše, aby ho Doppler viděl), položil mu ho na schody, zaklepal na dveře a potom se skryl ve křoví a sledoval jeho reakci."


Všechno se ale trošku zamotává, Anton si bere Dopplera do parády a kdo ví, jestli se z našeho hrdiny nestane nakonec pilný skautík....

Po prvním díle jsem měla trošku obavu, o čem bude pokračování. Autor mě však mile překvapil tím, že Dopplera a jeho doprovod trošku stáhl do pozadí a dal tak vyniknout zcela novým postavám, které jsou tak šílené, že vás pobaví už jen svojí prostou existencí. 

Autor taky tentokrát víc komunikuje se čtenářem. Text doplňuje vtipnými poznámkami a dovysvětluje některé pojmy. Dokonce do knihy propašoval jeden obrázek.

Náklaďáky Volvo jsou oddechová veselá knížka, která se nedá brát nijak zvlášť vážně. Erlend Loe opět předvedl, že severský humor může směle konkurovat svojí kvalitou severským detektivkám. Už se moc těším, až přijede na podzim do Čech a budeme se s ním moci setkat v rámci projektu Listování.

A proč se knížka jmenuje po švédských náklaďácích značky Volvo? To už si musíte zjistit sami...



Kdy knihu Náklaďáky Volvo rozhodně číst
  • fandíte stařenkám rebelkám a zásadovým staříkům
  • četli jste a líbily se vám knihy Jonase Jonassona nebo Fredericka Backmana
  • máte rádi ptáčky


Kdy knihu Náklaďáky Volvo rozhodně nečíst
  • jste pilní
  • ostře odsuzujete kouření trávy a skauting
  • nesnášíte náklaďáky 


Podobné knihy

Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Náklaďáky Volvo najdete i další super tituly.



O autorovi



Erlend Loe se narodil v roce 1969 a je jednou z nejvýraznějších osobností současné norské literární scény. Bývá označován za nejvýznamnějšího představitele tzv. nového naivismu, směru, který se objevil v norské literatuře v posledním desetiletí 20. století jako reakce na přeestetizování literatury. Kromě románů píše také knihy pro děti a filmové scénáře. Za svou tvorbu obdržel řadu prestižních ocenění. 

Debutoval v roce 1993 románem Uchvácen ženou, který byl později zfilmován. Nesmírnou popularitu mu vynesla jeho druhá kniha Naivní. Super., která byla záhy označena za generační a přeložena již do 37 jazyků. Schopnost psát vtipně a srozumitelně o složitých věcech potvrdil autor v mnoha dalších knihách, jejichž hrdiny jsou osamělí podivíni reflektující svůj vztah ke světu, k druhým lidem i k sobě samotnému. Za všechny lze jmenovat romány Fakta o Finsku, Doppler a jeho pokračování Náklaďáky Volvo a Konec světa, tak jak ho známe. Z mnoha dalších Loeových knih stojí za zmínku jeho román Tiché dny v Mixing Part nebo Muleum.

4 komentáře:

  1. Já ještě nečetla ani Dopplera, ale koukám, že to pak vezmu jedním vrzem i s druhým dílem, neboť to vypadá báječně a dostatečně šíleně, aby mě to nadchlo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když ještě vyčkáš, nějak na podzim vyjde i třetí díl téhle povedené taškařice ;-)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, už se na Náklaďáky také chystám. Doppler byl super, tenhle druh humoru mi moc sedí, až mi připomněl Spolčení hlupců :-) Jen mi u Dopplera ten konec přišel už takový roztahaný, jako kdyby se původní myšlenka vytratila.
    Moc díky za Váš blog, často sem chodím čerpat inspiraci.
    Jana z http://maleeradosti.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:-) No i tady je konec trošku odfláklý, ale ty postavy stojí za to. Bavilo mě to moc ;-) Super, jsem ráda, že je to moje psaní někomu k užitku ;-)

      Vymazat