čtvrtek 20. dubna 2017

Poslední

Název: Poslední
Autor: Alexandra Oliva
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 304









Celkové hodnocení: *****



Pamatujete si ještě na Vyvolené? První reality show, která se na naše obrazovky dostala. Skupinka lidí byla odříznuta od svého okolí a umístěna ve vile, kde ji za pomocí kamer mohli sledovat diváci. Museli řešit nejrůznější úkoly a výzvy, které si pro ně připravila režie. Mezi soutěžícími se tvořily nejrůznější sociální vazby, vznikala spojenectví, objevovaly se konflikty. Každý týden jeden soutěžící musel vilu opustit. Vyhrál ten, který byl poslední.... 


Mladá žena s přezdívkou ZOO se účastní reality show, která se odehrává v divočině, daleko od civilizace. Úkol soutěžících je jednoduchý - nevzdat se a přežít. Čekají je náročné úkoly, které mají prověřit jejich znalost orientace v krajině, schopnost opatřit si pitnou vodu nebo nezávadnou potravu.  
"Pilot předloží, co se podařilo nasbírat jeho týmu, aniž by věděl, co nález obsahuje. Odborník odškrtává rostliny. "Borovice, máta, lopuch, šrucha, smetánka, střemcha." Zbývá ještě jedna, jestli je správně, bude se Pilotův tým dělit o první místo. V opačném případě o poslední.
Vloženo je smyšlené drama - dlouhé pauzy, detailní záběr do dychtivých očí Černého doktora. Roztleskávač přešlapuje, špulí ústa. Vymítač se usmívá jako manekýn. Pilot stojí vzpřímeně, nevykazuje žádné známky nervozity. Odborník sáhne do sáčku a odfoukne si, až se mu zachvěje plnovous. Vyloví dutý stonek s fialovými skvrnami, posetý shluky drobných papírově hnědých kuliček, kdysi květů.
A nyní - slovo od našeho sponzora a každého dalšího, kdo si zaplatil za několik okamžiků vychvalování svého zboží nebo služeb."


Šikovně sestříhané scény, používání přezdívek místo skutečných jmen, předem naplánované charaktery jednotlivých hráčů, to vše je součástí skvěle promyšlené show postavené na přežití v přírodě. Bohužel v tu samou dobu se po světě rozšíří zákeřné střevní onemocnění, které kosí lidi po tisícovkách a nevyhne se ani filmařskému štábu. Soutěžící, izolovaní od okolního světa, netuší, co je a co není součástí hry. Snaží se je organizátoři nachytat? Jsou mrtví lidé jen šikovně naaranžované figuríny nebo skutečné oběti smrtící nákazy ?

Autorka ve svém vyprávění střídá pohledy do minulosti a současnosti. Je zajímavé sledovat, jak se jednotlivé postavy vyvíjejí, jak odhalují, jaký kdo doopravdy je. Dozvídáme se podrobnosti z předchozího života hlavní hrdinky i jejích spoluhráčů. Zjišťujeme, jaké měli důvody se do soutěže vlastně přihlásit. Co je přimělo opustit svoje domovy a proč riskují ztrapnění před celým národem. 
Kniha Poslední není žádné vysloveně akční drama. Příběh stojí především na rozlišení pravdy od lži, fikce od reality.  Napětí se stupňuje pouze zvolna, přesto se v knize najdou momenty, kdy vám bude tuhnout krev v žilách.  

V příběhu je jen velmi malý počet postav a tak měla autorka možnost si s nimi opravdu důkladně vyhrát. Skvěle se jí podařilo zachytit pocity účastníků reality show. Soutěžící bojují nejen mezi s sebou, ale i s neustálým monitorováním, s nejistotou, co je skutečné a co je jen součást scénáře. 

Při čtení jsem se dozvěděla i pár užitečných věcí, co se týče přežití v přírodě. Teď už vím, jak správně pracovat s buzolou, jak přefiltrovat vodu nebo jak bezchybně vyvrhnout srnce. Jestli bych to zvládla i v reálu? Inu, kdo ví. Radši to zkoušet nebudu a zůstanu u pohodlného městského života.

Tato knížka mě přesvědčila, že bych se nikdy dobrovolně nezúčastnila podobně taškařice. Realita zkreslená pomocí střihu do podoby seriálu, který je atraktivní především pro diváky, není nic pro mě. Přesto bylo zajímavé nahlédnout pod pokličku tohoto odvětví zábavního průmyslu a užít si zajímavý příběh o ženě, která se rozhodla prozkoumat svoje limity, aby se mohla v soukromém životě posunout dál.



Kdy knihu Poslední rozhodně číst
  • milujete reality show
  • máte rádi konspirace jakéhokoli druhu
  • nevěříte nikomu a ničemu


Kdy knihu Poslední rozhodně nečíst
  • jak neteče krev proudem, je to houby drama
  • nesnášíte televizi
  • Hunger games považujete za děsnou blbost
Za příjemné chvilky s knížkou děkuji  Knižnímu klubu, mezi jejichž tituly patří i Poslední.


O autorce


Alexandra Oliva se narodila a vyrostla v malém městečku v Adirondackém pohoří severovýchodní části státu New York. Absolvovala bakalářské studium historie na Yaleově univerzitě a magisterské studium oboru tvůrčí psaní na newyorské The New School. Žije s manželem v regionu Pacific Northwest. Román Poslední je její prvotinou. Během jeho psaní se zúčastnila dvoutýdeního kurzu Boulder Outdoor Survival School, prestižní školy výcviku pro přežití. Více o autore na www.alexandraoliva.com.


4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Na knihu se těším, mlsně po ní koukám už od jejího vydání :) Láká mě to téma reality show, tak snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, Poslední vypadá dost dobře. Ne, že bych byla nějaký fanda reality show, ale musí být zajímavé poznat pocity soutěžících a to, co je kamerám běžně skryto. Asi po knížce mrknu na veletrhu, díky za lákačku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tomuto žánru neholduju, ale to zákulisí bylo dost zajímavé. Bavila moc :-)

      Vymazat