neděle 9. dubna 2017

Láska v prachu hvězd

Název: Láska v prachu hvězd
Autor: Krystal Shutherlandová
Nakladatelství: YOLi
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 299










Celkové hodnocení: *****



Známý astrolog Carl Sagan kdysi řekl, že "všichni jsme jen hvězdný prach". Je to dáno tím, že chemické prvky obsažené v neživé i živé hmotě na Zemi jsou vesměs výsledkem termonukleárních procesů v nitrech hvězd. Takový odpad z vesmírné kovářské výhně. Najednou slova "prach jsi a v prach se obrátíš" dostávají úplně nový rozměr. Přesto je hezké vědět, že ze zániku jednoho se vždy zrodí druhé. A tak je to i s knihou Láska v prachu hvězd, která je o koncích i nových začátcích.

Henry Page je vcelku obyčejný kluk. Studuje v posledním ročníku na střední škole a s odřenýma ušima se prodírá školní džunglí. Má tak trochu hippie rodiče, střelenou geniální starší sestru a dva nejlepší kamarády - australana Muraye a lesbičku Lolu. Jeho život by poklidně plynul směrem k maturitě, kdyby se neobjevila ONA. Grace Townová. Jízlivá, protivná, kulhající, chytrá, ne moc hezká a hlavně děsně tajemná...

"Tak jsem ji poprvé uviděl. Žádná zpomalovačka, žádný vítr, žádná hudba, a rozhodně žádné vynechání srdce. Grace dopajdala o deset minut pozdě, tiše, jako by jí to tu patřilo, jako by chodila do naší třídy celé roky, a možná proto že byla nová nebo že byla divná nebo proto, že učitelce stačilo  se na ni podívat a hned viděla, že nějaká část její duše je pošramocená, paní Beadyová neřekla vůbec nic. Grace se posadila na židli na konci učebny dramaťáku s černým ostěním, svou hůl si hodila přes stehna a za celou dobu vyučování s nikým nepromluvila ani slovo.
Podíval jsem se na ni ještě dvakrát, ale na konci hodiny jsem zapomněl, že tam vůbec je, a ona vyklouzla ven, aniž by si toho kdokoliv všiml.
Takže toto rozhodně není příběh o lásce na první pohled.
Ale je to příběh o lásce.
No...
Svým způsobem."

Grace a Henry dostanou společný projekt. Mají za úkol vymyslet a dotáhnout do zdárného konce poslední číslo školního čtvrtletníku. A tak musí chtě nechtě spolupracovat...


Příběh studentské lásky, který je vyprávěn z pohledu Henryho, by se mohl na první pohled zdát jako jednoduchý tuctový románek pro puberťáky. Milionkrát omílaný příběh na téma "láska sex a něžnosti". Na začátku se nesnáší, postupně zjišťují, že si nejsou lhostejní, překonají pár překážek a bum, happy end na závěr. Klasika.

Po pár stránkách však zjistíte, že to přece jen bude asi trošku jiný příběh. Ona taky Grace není jen tak obyčejná holka. Zažila velkou bolest a ztrátu. Z půvabné veselé mladé dívky se ze dne na den stala doslova troska. Není divu, že je neustále mrzutá a všechny od sebe odhání. Henrymu se však přece jen podaří dostat se jí pod kůži. Vzájemná nevraživost se postupně mění v náklonnost a pochopení, která přerůstá v lásku. 

Na této knížce je asi nejhezčí taková ta "cesta za láskou". Opatrné milostné tanečky, vzájemné oťukávání se, nejistota, váhavá vyznání, poznávání se. Dialogům nechybí břitký vtip a svižnost. Hlavní hrdinové si rozhodně od rána do večera nehledí upřeně do očí a nečtou si myšlenky. Jejich špičkování má v sobě velkou dávku sympatického humoru a zaručeně vás bude bavit. 

Láska v prachu hvězd v sobě ukrývá krásu a hloubku první lásky, kterou by chtěl prožít každý z nás. Zhruba tušíte, jak se bude příběh vyvíjet, a tak si můžete o to víc užít propracovanost jednotlivých scén. Při čtení mě taky příjemně pobavily nejrůznější odkazy a narážky na současné knihy nebo hudbu. I závěr byl pěkný. Vyrovnaný, ze života, žádné vzdušné zámky.  

Abych řekla pravdu, v knihkupectví bych po této knize nejspíš nesáhla. Přesto jsem ráda, že si ke mě našla cestu a já jsem si mohla tento citlivý příběh mladé lásky přečíst. Alespoň jsem si zavzpomínala na svoji první velkou lásku a mohla si připomenout všechny ty hezké chvíle, které jsem s ní prožila.     



Kdy knihu Láska v prachu hvězd rozhodně číst
  • jste zamilovaný puberťák
  • jste beznadějný romantik
  • máte rádi svižné dialogy a chytrý humor


Kdy knihu Láska v prachu hvězd rozhodně nečíst
  • jste cynický dospělý
  • jak v knize není kopa sexu, je to nuda
  • pokud kniha neskončí svatbou, něco je špatně


Za příjemné chvilky s knížkou děkuji nakladatelství YOLi, mezi jejichž tituly najdete i Lásku v prachu hvězd.


O autorce


Krystal Sutherlandová je Australanka, ale žila i v Honkongu nebo Nizozemsku. Narodila se v roce 1990 do rodiny jehovistů. Často se cítila osamělá a tak si vymýšlela nejrůznější příběhy. Vždy se chtěla se stát spisovatelkou. Láska v prachu hvězd je její první román a protože se velmi rychle stal světovým bestsellerem je více než zřejmé, že má dobře našlápnuto k tomu, aby se jí její sen vyplnil.



6 komentářů:

  1. To je krásně napsaná recenze! Obzvlášť ten úvod mě dostal :) i to, jak dál o knize píšeš mě přesvědčilo, že nákupem neudělám chybu. Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Sice už delší dobu nejsem young adult, tahle knížka mě prostě bavila ;-)

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze :) Teď se na knihu ještě více těším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Milionkrát omílaný "ne omýlaný"

    OdpovědětVymazat