neděle 20. listopadu 2016

Bolest - Zima komisaře Ricciardiho

Název: Bolest - Zima komisaře Ricciardiho
Autor: Maurizio de Giovanni
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 192









Celkové hodnocení: *****


Český trh s detektivkami je poslední dobou zaplavený "severskými" autory. To je pořád Fin sem, Nor tam.... Já se rozhodla jít proti proudu a zabrousit krapet jižněji.

Příběh nás zavádí do Neapole třicátých let, kdy v italské metropoli vládne fašistický režim. Hlavním hrdinou je mladý zelenooký komisař Luigi Alfredo Ricciardi. Není to však jen tak obyčejný polda. Italský šlechtic, který rozhodně nemá zapotřebí pracovat, honí zločince z jediného důvodu - vidí mrtvé. Zjevují se mu duše obětí i vrahů. Vnímá jejich city, které prožívali těsně před smrtí. Zlost, lásku, překvapení. Slyší jejich poslední slova. O jeho schopnostech nikdo neví, nechává si je pro sebe. I když mu způsobují velké trápení, bere je jako jakýsi dar, který může využít pro dobro společnosti.

Když je v divadelní šatně brutálně zavražděn světově proslulý tenor Arnaldo Vezzi, je pro svoji vysokou úspěšnost na případ nasazen právě Ricciardi. A protože se o případ zajímá samotný Duce, musí náš hrdina velice rychle proniknout do světa italské opery i do hlubin pěvcovy temné duše a dopadnout jeho vraha.


"Mrtvola ležela opřená levou tváří o stolek, z pravé strany krku vyčníval velký střep. Odráželo se v něm lesknoucí se oko a zkřivená ústa, z kterých vytékala slina. Ricciardi slyšel zpívat tlumeným hlasem: Toužím po pomstě, oddává se zášti v nenávisti skončí všechna má láska...
Na části obličeje, kterou mohl vidět, byla silná vrstva líčidla přerušena stopou po slze. Komisař se otočil a viděl v rohu mezi zámem rozbitého zrcadla a stěnou zjev Arnalda Vezziho, jak stojí mírně pokrčen v kolenou, tvář pokrytou líčidlem, rozesmátá klaunská ústa. Falešné slzy v očích, opravdové slzy na tvářích. Pravá ruka s otevřenou dlaní byla natažena dopředu, jako by chtěla někoho odstrčit, a ze šrámu na pravé straně pumpovalo umírající srdce ven proudy husté krve. 
Ricciardi se dlouze zahleděl na přízrak: ústa artikulovala árii, hrudník už se nehýbal. Komisař se ještě jednou podíval na mrtvolu. Poslední zpěv Cania, klauna, jenom pro něj, který opeře ani nerozuměl."


Temná detektivka ve stylu noir s mystickými prvky měla zajímavý děj a rychlý spád. Svojí ponurostí a nesmiřitelnou přímočarostí může Bolest směle konkurovat severským dílům a i když se příběh odehrává v Itálii, má s prosluněnou prázdninovou riviérou pramálo společného. Tvrdý nacistický režim, chudoba, hlad, to vše prosakuje celým případem. Po celou dobu čtení máte pocit, jako kdyby panovalo neustálé příšeří nebo nevlídné počasí těsně před bouřkou.

Ricciardi mi přišel jako povedená kombinace komisaře Cattanyho, Battmana a Jackabyho. Osamělý lovec, zásadový ochránce zákona, hledač spravedlnosti, který vidí duchy. Autorovi se podařilo vytvořit výraznou a opravdu zajímavou postavu. Není tedy divu, že se komisař Ricciardi dočkal dalších příběhů, z nichž Bolest je úvodní.

I když Riccardi díky svým schopnostem vede velmi osamělý život jsou kolem něj přece jenom lidé, kterým na něm záleží, věří mu a pomáhají. Kolega Maione, kterému pomohl dopadnout vraha jeho syna, starostlivá chůva nebo švadlenka od sousedů, na kterou se večer co večer tajně dívá, jak u okna vyšívá, ale nikdy se neodváží ji oslovit.
  
Italové mě velice mile překvapili. Bolest byla příjemnou změnou a vítaným osvěžením. Dozvěděla jsem se něco nového ze světa opery, užila si mrazení v zádech při scénách, kdy se Ricciardi setkává s mrtvými (a že byly hodně drsné) a bez dechu sledovala závěrečné rozuzlení případu. Zajímavý příběh temný jak italské espresso, mě zaujal a navnadil tak, že tajně doufám, že nakladatelství Epocha vydá i další díl.


Kdy Bolest rozhodně číst
  • líbí se vám styl Noir
  • milujete Itálii 
  • lehké mystično není pro vás překážkou


Kdy Bolest rozhodně nečíst
  • dáváte přednost příběhům ze současnosti
  • nesnášíte operu
  • neradi se bojíte


Podobné knihy


Za krásně strašidelný čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Epocha, kde si můžete Bolest od 29.11. pořídit. 


O autorovi

Maurizio de Giovanni se narodil v roce 1958 v Neapoli. Proslavil se svými detektivními bestsellery, ve kterých vystupuje jako hrdina svérázný komisař Ricciardi. Sérii začal psát v roce 2006. První díl měl název Bolest, o dva roky vyšlo pokračování Soud krve. V roce 2016 vyšel již jedenáctý díl této série. Kromě příběhů o Ricciardim publikoval Giovanni více než 25 dalších románů a povídek, mezi nimiž je mezi čtenáři nejoblíbenější série o komisaři Lojaconovi. Autor je zaníceným fotbalovým fanouškem.





4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knížka mě zaujala a už netrpělivě čekám, až ji budou mít v knihkupectví nebo v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu jsem slysela jen chvalu,ale ja se bojim toho JIHU. Myslim tim,ze ja miluju severske krimi predevsim kvuli prostredi a syrovosti,tdy bych se obavala,ze mi to bude chybet :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla nejdřív obavy, ale pak mi to přišlo jako příjemná změna a seveřani mi vůbec nechyběli :-D A taky bylo fajn dozvědět se něco nového o prostředí italské opery. Za mě nebylo co vytknout :-)

      Vymazat