čtvrtek 6. října 2016

Playground

Název: Playground
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 440








Celkové hodnocení: *****




Každý z nás minimálně jednou přemýšlel o tom, co náš čeká po smrti. Někdo věří, že ho čeká 72 panen, někdo si posmrtný život představuje jako procházku krásnou zahradou. A někdo vám bude tvrdit, že po smrti se dostanete do čínského přístavu....

Jasmin Pascalová-Andersonová, poručík švédské armády, je během válečné mise v severním Kosovu těžce zraněna. Na několik vteřin se jí zastaví srdce a prožije klinickou smrt. Po návratu mluví o své zkušenosti s přechodem mezi životem a smrtí. Lidé ji považují za blázna a tak o svých zážitcích ze života po životě prostě přestane mluvit. Svět se točí dál. Jasmin vede běžný život, narodí se jí syn, Dante, a vzpomínky postupně blednou. Pak však dojde k vážné nehodě a Jasmin musí v přístavu bojovat nejen za sebe, ale i za svého chlapečka.


"Šílenec," sykla matka, zajela k okraji silnice a zastavila.
"Co se stalo?" zeptala se Jasmin.
"Zrcátko je pryč," řekla její matka překvapeně a odepnula si pás.
"Dante, jsi v pořádku?"
"Mám se odpoutat?" zeptal se Dante.
"Ne, zůstaň sedět," odpověděla Jasmin rychle.
"Proč jsi tak naštvaná?"
Její matka se právě chystala otevřít dveře, když v tom je oslnily reflektory velkého auta. Srážka byla strašlivá. Mrštila je nepopsatelnou rychlostí vpřed. Jasmin ještě stačila zahlédnout krev vytékající Dantemu z úst a déšť střepů ze všech oken auta. Točili se dokola. Viděla světla blížícího se nákladního auta, ale další náraz už nevnímala."


A tak se Jasmin vydává zachránit svého malého synka před zlými triádami, které kšeftují s dušičkami a speciální armádní výcvik se jí sakra hodí.


Celkově bych Playground přirovnala k divoké kombinaci filmů Jak přicházejí sny, Hunger games a Velké nesnáze v Malé Číně. Děj knihy je samozřejmě propracovanější. Musím ocenit, jak měli autoři vymyšlený posmrtný svět. Zdůvodnění proč to je tak jak to je nebyla vůbec špatná a hodně věcí se zdálo logických a pěkně navazovalo.

Ti, kdo znají Keplerovu předchozí tvorbu a jsou skalními fanoušky fanoušky Joony Linny, z knížky asi moc nadšení nebudou. Jedná se sice o thriller, ale hodně důležité je slovíčko "mysteriózní". Srdce příznivců fantastických až lehce hororových příběhů však mohou vesele zaplesat. Dlouho tu nebyl nějaký pořádný trhák ze záhrobí, který by se netočil kolem sexy upírů nebo vlkodlaků. Díky za něj!

Čtení nové "keplerovky" jsem si parádně užila. Autoři šroubovali napětí do maxima. Divoké dějové zvraty, propracované bojové scény, zkrátka vše co si fanoušek thrillerů může přát. Mystické prvky byly už jen třešničkou na dortu.

Osobně si myslím, že manželé Ahndorilovi vstoupili do neznámých vod mysteriozních thrillerů a bez ztráty kytičky dokázali, že zvládnou napsat poutavý a originální příběh i bez profláklého Joony. Knížka jak víno, už se těším na pokračování.



Kdy Playground rozhodně číst
  • ujíždíte na severské literatuře
  • líbí se vám příběhy o životě po životě
  • matka bojovnice je ta správná hrdinka

Kdy Playground rozhodně nečíst
  • tajně milujete Joonu Linnu
  • dáváte přednost knihám z reálného světa
  • nesnášíte příběhy, kde se jakkoli ubližuje malým dětem


Podobné knihy


Za dech beroucí čtenářský zážitek děkuji knižnímu supermarketu Arara.cz, kde kromě dalších skvělých věciček najdete i Playground.


 O autorovi


Lars Kepler je pseudonym, za nímž stojí manželská dvojice Alexandry Ahndorilové (1966) a Alexandera Ahndorila (1967). Společně již vydali v rámci sérii o Joonovi Linovi pět kriminálních románů - Hypnotizér (zfimováno), Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečného muže a nyní Stalkra. Minulý rok ve Švédsku vyšel první díl jejich zbrusu nové thrillerové série s názvem Playground.

4 komentáře:

  1. Ide trošku o iný žáner než obvykle čítam, avšak kniha ma dosť zaujala. Vyzerá to na dobré čítanie, som rada, že som narazila na tvoju recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že jsi mě přesvědčila :)

    OdpovědětVymazat