středa 10. srpna 2016

Podfuk

 Název: Podfuk
Autor: Janet Evanovich a Lee Goldberg
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 255









Celkové hodnocení: *****



Co by to bylo za léto, kdybych si nepřečetla alespoň jeden prvoplánový zamilovaný cajdák. Volba tentokrát padla na Podfuk od spisovatelské dvojice Janet Evanovich a Lee Goldberga.

Zápletka knihy je banálně jednoduchá. Nick Fox je uhlazený podvodník, který vymýšlí geniální podfuky a ruce zákona už pět let elegantně uniká. Slečna drsňák, agentka FBI Kate O'Hareová, mu jde už zmíněných pět let nemilosrdně po krku. Když ho konečně dopadne, vedení jí udělá čáru přes rozpočet a domluví se tajně s Nickem na spolupráci. Následujících pět let bude pro ně chytat zločince, na které je zákon krátký a Kate mu bude dělat dozor.... 


"A co budu dělat já?"
"Vy budete mít za úkol udržet ho na svobodě," řekl Bolton. "A zároveň budete samozřejmě předstírat, že ho také stíháte."
"Samozřejmě," zopakovala Kate a konečně do sebe kopla sklenku tsipoura. "A co když chytí mě, jak zakrývám stopy, nebo jak mu dokonce s nějakým podvodem pomáhám?"
"Budete zatčena a trestně stíhána," odpověděl Bolton.
"Paráda, hned se cítím líp."
"To je tím tsipourem," řekl Nick.
Kate se podívala na Boltona. "A co mu zabrání v tom, aby nevytuneloval ten váš tajný fond, nebo aby ho nezneužíval k organizování vlastních podvodů a zlodějen?"
"Vy," odvětil Bolton.
"A co mu zabrání v tom, aby se na nás nevykašlal a skutečně neutekl?"
"Vy."
Přikývla. "Ten váš plán má jednu závažnou trhlinu."
"Jakou?" nechápal Bolton.
Ukázala na Nicka. "Jeho."


Nick je klasický rošťák a podvodník z lepších kruhů. Vždy uhlazený, vtipný, připravený pro každou lumpárnu. Kate je naopak upjatá, konzervativní, věčně upatlaná od jídla, tak trochu víc kluk než holka.

Jejich úderný tým je směsice nejrůznějších osobností. Potulný herec, který se dokáže zahrát jakoukoliv roli, bláznivá prsatá blondýna co zvládne řídit vše od koloběžky až po nákladní vlak, nezaměstnaný expert na filmové triky ze staré školy. Navíc má Kate v záloze tatínka, bývalého tajného agenta, který zvládne zneškodnit nepřítele pinzetou šestnácti způsoby.

Divokou směsici hlavních postav doplňují exotické destinace a nechybí ani proměna zanedbané agentky FBI na svůdnou návnadu pro sexuchtivého padoucha. Příběh je vystavěný hlavně na špičkování hlavních hrdinů a velkolepém švindlu.

Podfuk je čtení lehoučké jak pírko. Skvělé na odreagování a propláchnutí zanesených mozkových závitů. Jiskření mezi hlavními hrdiny, geniálně promyšlené plány, nečekané zvraty, vtipné hlášky, to vše dělá Podfuk knížkou, která vám polechtá bránici a zahřeje u srdéčka. Pokud máte rádi filmy tipu Slečně drsňák nebo Dannyho parťáci, určitě si oblíbíte i Podfuk. Ke čtení rozhodně doporučuji toblerone. Proč? Inu.... to si už zjistěte sami ;-) 


  
Kdy Podfuk rozhodně číst
  • líbí se vám prvoplánové zamilované komedie
  • baví vás proměny hlavní hrdinky z kačátka v labuť
  • máte rádi vymazlené podvody na bohaté darebáky 


Kdy Podfuk rozhodně nečíst
  • potřebujete komplikovanější příběh
  • nesnášíte toblerone
  • znáte sedmnáct způsobů jak zabít protivníka pinzetou

O autorech


Janet Evanovich (rodným jménem Janet Schneider) se narodila v roce 1943 v South River v Nex Jersey. Svou kariéru začala ve třiceti letech psaním krátkých romantických povídek pod pseudonymem Stefiie Hall, ale proslavila se řadou knih o Stephanii Plum, nákupčí spodního prádla, která se stála lovkyní lidí, poté co přišla o zaměstnání.  Evanovich žije v New Hampshire na Floridě se svým manželem a dvěma dospělými dětmi.






Lee Goldberg se narodil v roce 1962 v Oaklandu v Kalifornii. Pracuje jako spisovatel, scénárista, vydavatel a producent. Jeho práci můžete znát ze seriálů Můj přítel Monk, Hunter nebo Diagnóza vražda. Goldberg má tři mladší sourozence, všechny spisovatele. V současnosti žije s manželkou a dcerou v Los Angeles.



2 komentáře: