pátek 17. dubna 2015

Nejdražší dcera

Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 432










Celkové hodnocení: *****

Určitě každý jsme si v mládí prošli chvílí, kdy jsme vlastní rodiče nenáviděli a přáli si, tajně, v nejzazším koutku své černé puberťácké duše, aby umřeli. Naštěstí se jen málo komu tohle přání splnilo. Když Janie Jenkinsová ve svých nezralých šestnácti letech vmete svůj názor matce do tváře tak ještě netuší, jak bude za pár dní  litovat. Ne svých slov, ale spíš toho, že u toho bylo tolik svědků....

"Které části z věty ,Já tě k životu nepotřebuju' přesně nerozumíš?"
Položila dlaň na stěnu a na okamžik jsem si pomyslela, že ji moje slova tak zasáhla, že se musela opřít. Ale jen si připravovala další zásobník. "Víš," vzdychla, "když ses mi narodila, pomyslela jsem si: Konečně, konečně mám někoho, kdo bude na mé straně."
"To je fakt strašný důvod, proč mít dítě."
"Po bitvě je každý generál."
Protáhla se kolem mě, a kdybych bývala uvažovala jasně, nechala by to být. Ale rozbuška ve mě už hořela a neměla jsem nad sebou kontrolu, a tak jsem namísto toho vyplivla těch šest slov, která zakoření v hlavě každé holky, jakmile jí začnou růst prsa:
"Přála bych si, abys byla mrtvá."
Otočila se a její úsměv byl jako nabroušená břitva. 
"Pamatuj si , Jane : přání jsou pro zbabělce."

Zářivé Los Angeles. Obrovská pulzující žárovka, ke které se jako můry slétávají nejrůznější existence. Mezi nimi i dokonalá, krásná, bohatá a lehce tajemná Marion Elsingerová a problematická, neposlušná puberťačka, miláček bulváru a Marionina nezvedená dceruška Janie Jenkinsová. Příběh začíná ve chvíli, kdy Janie opouští vězení. Její matka je mrtvá a ona byla před 10 lety obviněna z její vraždy. I když si z inkriminovaného večera nic moc nepamatuje, důkazy svědčí proti ní. Janin právník, Noah, však vyšťourá chyby v soudním řízení a tak, po letech strávených ve vězení, se  Janie dostává konečně na svobodu. Změní si vizáž i identitu a s bandou šílených bulvárních reportérů v patách se snaží vypátrat, co se ten večer doopravdy událo a kdo je skutečným vrahem. Vydává se po matčiných stopách do minulosti a postupně zjišťuje, že její navenek skvělá a bezchybná matka kdysi zas až tak skvělá a bez chyb nebyla...

Knížka je přirovnávána k thrilleru Zmizelá. Podle mého názoru, kdyby hlavní postava Zmizelé, Amy, měla kdy dceru, určitě by to byla celá Janie. Svéhlavá mladá dáma, rebelka, bulvární celebritka, která bohatství a intriky dostávala po lžičkách společně s kojeneckou výživou, která nikdy neměla opravdové přátele a po letech strávených ve vězení ze všeho nejdřív řeší svoje vlasy. Janie má však v sobě něco navíc. Je velice schopná, chytrá a má slině vyvinutý pud sebezáchovy. Je až komické jak hrozně nenávidí  a opovrhuje svojí matkou, aby nakonec zjistila, že až tak rozdílné vlastně nejsou.

Kniha měla skvěle vystavěnou zápletku. Břitký humor dospívající puberťačky čtení dodal patřičně svižný ráz. Nechyběly ani napínavé scény na jejichž konci se ukrývalo ani ne tak odpuštění, jako spíš pochopení a smíření dcery s matčinou i svojí minulostí. Autorka má skvěle našlápnuto, tak nezbývá než doufat, že neusne na vavřínech a i další knihy budou stejně skvělé nebo lepší.







Za recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete jak Nejdražší dceru, tak i spoustu další báječných knih 

O autorce:


Elizabeth Littleová se narodila a vyrůstala v St. Louis. Vystudovala na Harvardově univerzitě. Je autorkou dvou populárně-vědeckých lingvistických knih o zvláštnostech a úskalích světových jazyků, resp. o odlišnostech americké angličtiny napříč spojenými státy. Žije v Los Angeles se svou rodinou. Nejdražší dcera je její literární prvotina.








5 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Tuto knihu neznám, ale po přečetní tvé recenze bych si ji rozhodně chtěla koupit. Děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky , moc jsi mě potěšila. Jsem ráda, že jsem inspirovala ;)

      Vymazat
    2. Krásná recenze, moc Vám za ni děkuji. :-) Po knize se určitě podívám... :-)

      Vymazat
  2. Úžasná recenze!!! Tu knihu musím mít. Zní vážně zajímavě! Něco takového jsem ještě nečetla. Teda vlastně možná ano...Zmizelou :D Ale očekávám beztak něco kapku odlišného. Většinou těmhle knihkupeckým přirovnáním moc nevěřím... :) Každopádně díky za perfektní nalákání na zajímavě vypadající knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Já bývávám taky většinou skeptická k nápisům na obalech, ale tady se celkem trefili. Já byla spokojená moc ;-)

      Vymazat