středa 22. dubna 2015

Jak se dotknout nebe

Nakladatelství: Euromediagroup k.s.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 156










Celkové hodnocení: *****

První knížka, kterou si pamatuji, že jsem přečetla úplně sama, byly Staré řecké báje a pověsti. Do dnešních dnů mi zůstala láska k různým prastarým mýtickým příběhům a pohádkám. Proto, když jsem zahlédla dokument Jak se dotknout nebe od Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, neváhala jsem.

Kniha nás zavádí do džungle vnitrozemí Západní Papuy, kde žijí kmeny posledních přírodních lidí, kteří byli minimálně zasaženi civilizací.  Živí se lovem, sběrem, primitivním zemědělstvím a praktikují tradiční rituály, které si předávají po celé generace. Stejně jako jejich předkové i oni cestovali dýmem do vrchního patra světa, ochutnali maso a běžně potkávali a rozmlouvali s duchy. Lidé, kteří ustrnuli v době kamenné, žijící  a myslící jako na počátku věků. Autoři se rozhodli zaznamenat pověsti a příběhy přírodních lidí kmene Yali Mek, aby je mohli předat mladým Papuáncům jako odkaz jejich předků.

"My: Máte vysvětlení pro hvězdy? Jak vznikly? A co to je?
Maneng: Hvězdy jsou oči kuskusa, žáby nebo člověka. Žáby z řek a kuskusové ze stromů jdou v noci nahoru do nebe a odtamtud se dívají dolů. Oči jsou během noci nahoře v nebi a dívají se dolů. Všechny hvězdy, které vidíš v noci na nebi, jsou původně ze země. a když spadne tma, všechny žáby, kuskusové, lidi, prasata, psi a všechna zvířata jdou nahoru do nebe.
My: Celá těla nebo jenom oči?
Maneng: Celá zvířata cestují nahoru do nebe a jejich oči se dívají shora dolů, sem na Zem. Dělají světlo."


První co mě u této publikace zaujalo je grafické zpracování. Nádherné ilustrace z kterých mi šel až mráz po zádech. Samozřejmě taky jsem byla zvědavá na obsah. Příběhy o vzniku světa, hvězd, ale i docela běžné příhody ze života domorodců mě svou prostotou a přímostí opravdu zaujaly. Součástí knihy je i zprostředkovaný rozhovor  mezi velkým náčelníkem Janlivana Luku (Nepřistupuj blíž) a naším tehdejším prezidentem Václavem Havlem a osobní setkání vybrané kmenové elity s astronautem Leroyem Chiao.

Barbora i Lukáš mají můj neskonalý obdiv. Vydat se do tak odlehlého kouta světa mezi lidojedy, získat si jejich důvěru a zachytit jejich odkaz, na to musí být člověk buď nesmírně odvážný nebo úplný blázen. Díky nim a jejich nadšení se však podařilo zachytit kus dávné kultury, která kvůli moderní civilizaci pomalu, ale jistě, zaniká.

Dokázali spolu vytvořit opravdu multikulturní projekt. Kniha totiž doplňuje výstavu s názvem Všechno je jinak v Centru současného umění DOX v Praze, která trvá až do 8.6. Ke shlédnutí jsou jak grafiky a fotografie Barbory Šlapetové, tak i sochy Lukáše Rittsteina. Součástí výstavy je i projekce filmu Cestování dýmem, který vznikl v režii Jana Svěráka. Jedná se o záznam setkání astronauta NASA s náčelníky kmene Yali Mek.


Za recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete nejen Jak se dotknout nebe, ale i další knihy z pera této autorské dvojice. 


O autorech


Barbora Šlapetová se narodila v roce 1973. V roce 1997 absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze. Studovala také v Montrealu a v roce 2000 získala prestižní mezinárodní stipendium DAAD v Berlíně. Pracuje s obrazem, fotografií, kresbou, filmem a psaným slovem. Od roku 2008 spolupracuje na svých uměleckých projektech s NASA.

Lukáš Rittstein se taktéž narodil v roce 1973. Ve stejném roce jako Barbora absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde od roku 2013 vede sochařský ateliér. V roce 1999 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého. Jeho sochy byly představeny v Akademie der Kunste v Berlíně, v Sokrates Sculpture Parku, ve WTC v New Yorku, na přehlídkách Art Beijing nebo samostatně v Albertinu v Drážďanech. S jeho sochami se lze setkat v galeriích i ve veřejném prostoru.

Za svoji první společnou knihu Proč je noc černá, která obsahuje autentické rozhovory s přírodními lidmi domorodých kmenů ze Západní Papuy a Papuy Nové Guiney, získali Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein v roce 2005 cenu Magnesia litera v kategorii objev roku. Materiály z jejich cest pak byly vydány v roce 2009 v knize Nepřistupuj blíž jako součást jejich společné výstavy Manop.



Žádné komentáře:

Okomentovat