neděle 22. března 2015

Vražedná aplikace

Název: Vražedná aplikace
Autor: Robin Cook
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 288











Celkové hodnocení: *****

K lékaři chodíme všichni. Všichni to tam známe, všichni jsme někdy přišli s lékařem do styku. Proto jsou možná tak oblíbené knihy a seriály z tohoto prostředí. Kdysi jsem studovala na pečovatelku. Do školy jsem dojížděla 2 hodiny denně autobusem. Cestu jsem si krátila čtením. Tenkrát jsem si zamilovala thrillery z lékařského prostředí. Proto, když jsem dostala nabídku na recenzi nejnovějšího Cookova románu Vražedná aplikace, neváhala jsem. Byla jsem hrozně zvědavá, jestli i po těch letech, kdy jsem jeho knížky nečetla, mi bude mít jeho tvorba stále co říct.

Hlavním hrdinou posledního Cookova počinu je rezident Georg Wilson, který pracuje na radiologii. Tohoto mladého inteligentního a schopného muže v životě moc štěstí nepotkalo. Maminka mu zemřela před očima, když ji vezl na pohotovost a jeho přítelkyně, která trpěla silnou cukrovkou, umřela, když vedle ní klidně spal. Jeho život se dostává jen velmi pomalu do normálu, když v tom se mu ozve jeho bývalá přítelkyně Paula s pozváním na prezentaci firmy Amalgamated. Na přednášce se dozví, že Paula rozvinula jeho nápad osobního lékaře v mobilním telefonu a vytvořila s týmem specialistů aplikaci iDoc, která dokáže monitorovat a vyhodnocovat pacientův stav a být mu přitom 24 hodin k dispozici. První testy se skupinou lidí proběhly úspěšně. 70 tisíc pokusných myšek, kteří dostali aplikaci k vyzkoušení, jsou z ní naprosto nadšení. Všechno se zdá být přímo dokonalé.  Až do chvíle, kdy Georg zjistí, že mezi testovací subjekty patřila i jeho mrtvá snoubenka. I Gregův soused Sal používá aplikaci iDoc. Když i jemu jeho mobilní telefon přestane sloužit tak, jak má, má to pro něj fatální následky.

"Něco je špatně! Moje hladina cukru je z normy."
"Nic není špatně," prohlásil doktor Wilson mírným, uklidňujícím hlasem. "Jste rozčilený. Potřebujete si lehnout."
"Potřebuju cukr!" zařval Sal do telefonu.
"Vaše hladina cukru je normální," prohlásil iDoc chlácholivě. "Sale, prosím, jděte dovnitř, lehněte si a zavřete oči."
"To je na hovno!" vyhrkl Sal. Věděl, že navzdory džusu je mu stále hůř. Sakra práce, ten iDoc nefunguje správně. Zatracený problémy s těmahle počítačema! Možná že to nějak zvoral sám. Možná že rozbil tu věc, co do něj dali, když se při leštění auta ohýbal. Vysoukal si triko a prozkoumal růžovou jizvičku na levé straně podbřišku. Jeho úzkost vzrůstala. Hodil telefon na přední sedadlo oldsmobilu a masíroval jizvu konečky prstů. Vždycky se toho místa bál dotknout, ale teď je stiskl v prstech a nahmatal tenoučký hranatý předmět.
Náhle se rozhodl, otevřel bedýnku s nářadím a prohrabával se svou sbírkou nástrojů. Vyhazoval šroubováky a montážní klíče, až řinčely o beton na parkovišti. Tady je! Jeho kudla. Namířil na sebe ostrou čepel, pak pohlédl dolů na jizvičku a zvažoval to. Okamžitě si to rozmyslel, obrátil se a utíkal pryč. George!"

V čem se skrývá problém moderní aplikace? Selhal lidský faktor, nebo je program až tak samostatný, že sám rozhodne za pacienta, kdy je pro něj nejlepším řešením ukončit jeho život? Podaří se Amalgamated ututlat detaily o podezřelých úmrtích a vydávat je za náhodu? Obnoví Georg vztah s Paulou?

Robin Cook opět dokázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Jeho poslední kniha velice dobře ukazuje trend současného lékařství a rizika, které by mohl přinést. Velice pěkně vysvětluje různé odborné lékařské termíny, že i čtenář laik se zvládne dobře orientovat. Začátek mi sice přišel lehce rozvláčný, pak ale děj dostal spád a nešlo přestat. I hlavní postava se mi líbila. Ze začátku je Georg nevýrazný, váhavý, skoro až pasivní, ale pod vlivem okolností je nucen pustit se do pátrání na vlastní pěst a projeví se jako houževnatý, inteligentní a prozíravý muž.Kdo by si myslel, že Robin Cook je autor spíš pro starší generaci, rozhodně se mýlí. Jeho konspirační teorie v kombinaci s lékařským prostředím vytvářejí opravdu zajímavý a velice realistický příběh, který nutí k zamyšlení, zda se vyplatí svěřovat svoje zdraví a svůj život do rukou chladně uvažující mobilní aplikaci.


Za recenzní výtisk moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.  Zde najdete Vražednou aplikaci a samozřejmě i další skvělé romány Robina Cooka.


O autorovi:

Robin Cook se narodil 4. května 1940 v New Yorku. V roce 1966 úspěšně absolvoval medicínu na Kolumbijské univerzitě. Po studiích působil na chirurgii Queenské nemocnice v Honolulu. V roce 1971 nastoupil na oční kliniku v Massachusetts, kde zůstal až do roku 1975. Svoji první knihu Stážista vydal v roce 1972.  Po roce 1975 si otevřel soukromou ordinaci v Bostonu. Některé z jeho knih byly zfilmovány (Kóma, Sfinga, Kořeny zla, Smrtelný strach, Nákaza, Konečná stanice, Invaze z Galaxie, Únosné riziko). Celkem napsal neuvěřitelných 33 knih.






4 komentáře:

  1. Asi po knihách podobného žánru moc často nesahám, ale musím přiznat, že to zní opravdu zajímavě! =) Dobré téma na zamyšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi máme v knihovně na tohle celou sekci nazvanou "knihy z lékařskou tematikou" a pravda Cook jí kraluje. Jako autor je strašně plodný :-) Líbí se mi, že opravdu drží krok s dobou a je z oboru. Vražedná aplikace na mě působila velice reálně.

      Vymazat
  2. Jé, od Cooka pár knih doma máme. Mohla bych od něj něco zkusit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě od něj nic nečetla co jsem byla na střední a příjemně překvapil :-)

      Vymazat