pondělí 2. března 2015

Testováno dětmi




Mám děti. Dvě. Toníka a Elišku. Toníkovi teď bylo osm, Elišce za pár měsíců bude pět let. Jsou to pěkná kvítka. Jako každé děti mají moc rádi příběhy a pohádky vůbec. Toník teď navíc chodí do první třídy a začíná pořádně číst. Jako každý rodič se snažím pro svoje děti vybírat to nejlepší a to samé platí i o knížkách. Na českém trhu je literatury pro děti jak máku, ale ne všechny mají u dětí úspěch. A tak jsem se rozhodla  pro zbrusu novou měsíční rubriku o knížkách, které jsem s dětmi četla, a které se jim líbily.  




První knížka patří do edice obrázkového čtení z nakladatelství Fragment a jmenuje se Staré řecké báje a pověsti. Napsal ji Martin Pitro, ilustroval Antonín Šplíchal a je určená pro věkovou kategorii 8+.

Jedná se o komiks, který zábavnou formou představuje dětem řecké pověsti. Na každé dvojstraně je jeden příběh. Málo textu, hodně obrázků, pro malého začínajícího čtenáře ideální. 

Tondu komiks moc bavil. Během pár dní ho měl celý přelouskaný a je to první knížka, kterou si přečetl úplně sám. Neměl problém s pochopením děje, menší nesnáze však nastaly s řeckými jmény. Občas mu unikaly souvislosti mezi jednotlivými příběhy a provázanost postav, ale s trochou vysvětlování jsme to v pohodě zvládli. 

Hodnocení : *****




Dále bych vám ráda představila lehce netradiční zpracování tří pohádek. Červená Karkulka, Jeníček a Mařenka a Zlatuška a 3 medvědi Anety Žabkové vydané v nakladatelství Axioma. Tři klasické příběhy určené pro pro věkovou kategorii 3+. 

Úžasné barevné  obrázky doplněné textem, vhodné zejména pro lehce pokročilé čtenáře (tzv. druhé čtení).  Tonda i Eliška nejvíc ocenili různé vtípky ukryté v ilustracích. Velká písmena se Tondovi opravdu dobře četla. Příběhy zná, čtení mu šlo moc pěkně a bavilo ho.


Hodnocení: *****




Závěrem mi dovolte pár slov ke knize a zpěvníku Zdeňka Svěráka Tři bratři s ilustracemi Václava Šlajcha od nakladatelství Fragment. Knížka je určena pro všechny věkové kategorie. Vznikla díky filmu Tři bratři, ve kterém se podařilo propojit tři klasické pohádky - O Šípkové Růžence, Karkulce a O dvanácti měsíčkách.

Viděli jste film? My ano. Několikrát. Děti z něj
byly unesené, hlavně Eliška. A ty písničky! Od rána do večera se u nás rozléhaly části hlavně z Červené Karkulky. Proto jsem i dost ocenila zpěvník. Na žádný nástroj sice nehraji, ale aspoň se jednou provždy vyřešily spory o to, jak to ta holčička přesně zpívala. Jen bych si dovolila malou technickou - v písničce, kterou zpívají tři bratři jsou označeni ne jako bratři, ale jako první druhý a třetí princ, což je lehce matoucí.

Knížka samotná je moc krásně zpracovaná. Ilustrace jsou opravdu povedené, hodně realistické,  silně připomínají atmosféru filmu.   Jen mi možná pro malé děti přijde trošku moc dlouhá, i když čtení na pokračování Elišce většinou nevadí. 

Pokud jste pohádku viděli v kině a líbila se vám a děti vám doma od rána do večera nadšeně přehrávají jednotlivé scény, určitě si tuto knihu pořiďte, rozhodně neprohloupíte. 


Hodnocení: *****




2 komentáře:

  1. Super, táto časť s detskými knihami na blogoch mi tu chýbala. Aj ja som začala spracovávať Lukáškovu knižnicu (má 2 a pol roka) a postupne tiež chcem ukázať dobré a pekné knihy pre deti. :-D
    http://kmkbookworld.blogspot.sk/search/label/Luk%C3%A1%C5%A1kova%20kni%C5%BEnica

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda že se rubrika líbí. Dětských knih je opravdu hodně, ale málokteré "fungují", a tak jsem se chtěla podělit o pár knižních tipů, které měly u nás doma úspěch :-)

      Vymazat