úterý 10. března 2015

K čemu ženy mají muže

Název: K čemu ženy mají muže
Autor: René Melichar
Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 296









Celkové hodnocení: *****


Zhruba po měsíci lenošivého období jsem si řekla dost. Jaro se blíží, léto tu bude coby dup, je třeba začít honit kondici, aby jsem v plavkách byla krapet k světu a neděsila lidi. Zacvičila jsem si a druhý den trpěla jak pes. Připadala jsem si jak malá mořská víla - co krok, to bolest. Abych si zvedla náladu, pustila jsem se do čtení K čemu ženy mají muže od Reného Melichara. Nebyl to dvakrát nejlepší nápad. Vzhledem k tomu, jak jsem se u knížky hrozně chechtala, jsem trpěla ještě víc, ale stálo to za to.

Kniha je souborem povídek, které René Melichar uveřejňoval a uveřejňuje na svém blogu. Historky z běžného rodinného života napsané s nadhledem a chlapáckým humorem.

"Je pozdní večer, ležíme se ženou vedle sebe a já cítím jaro a jemné chvění na hambatých místech.Dneska to bude nádherný, cítím to v kostech a nejen v nich. Bude to krása, evokuje mi to text písně od Zeppelinů: "... je to jarní chvění květnové královny...."
"Mami, já nemůžu spát,"hlásí dcera a dožaduje se pohádky. Chápu to. To tak děti někdy mají. Žena odešla číst pohádku a já si chvilku čtu Kámasůtru. Asi za půl hodiny už jedeme znovu červenou knihovnu.... Pustit si k tomu Bílou orchidej od Evy a Vaška, bylo by to dokonalé!
"Mami, já mám žízeň," povídá dcera a civí na nás. Asi ji příště utopím! Nebo jinak utratím. Ach jo!
O deset minut později se snažím vzpomenout na předešlé hezké chvilky, Zeppeliny i Evu a Vaška...
"Uááááá!" křičí z ničeho nic náš tříměsíční syn a zdá se, že nehodlá přestat. Žena vstává a uklidňuje ho. Měla by spíš ale uklidnit mě. Mám trochu vztek.
O půl hodiny později už ležíme vedle sebe. Jaro mě ovládá, láska se mnou cloumá... Miluju milování! Vyzkouším to, co jsem před chvilkou načetl.
"Uáááááá!" hlásí se synek. Má prdíky. Já chuť vraždit. Navrhuju dát ho na balkon, ten řev by nebylo tolik slyšet. Překvapivě mi to neprošlo."

Když se mi knížka dostala do ruky, tak jsem byla dost skeptická. Další rádoby vtipnej chlap, co píše jak Halina Pawlowská, no to mi ještě chybělo ke štěstí. Když jsem se ale začetla do povídek a potom i do příspěvků, které má autor na blogu, začala jsem si to užívat. A i když má autor vcelku šílený smysl pro humor, vždy je z povídek cítit, že i když navenek možná působí jako podivín, mrzout a veskrze protivnej chlap, někde tam úúúúúúúúúúpně hluboko uvnitř má svou ženu a děti docela rád, za co má u mě malé bezvýznamné plus. Zvlášť TAHLE povídka z autorova blogu mě dostala do kolen (pokud jste citlivější povaha, doporučuji mít po ruce kapesník).

A k čemu Ženy mají muže? Inu, to si budete muset už přečíst sami ;-)

O autorovi:

René Melichar se narodil v září roku 1973 v Mělníku. Již jako šestiletý absolvoval vyšetření na obezitologii pro nadměrnou žravost. Základní školu dokázal vystudovat hned na první pokus. Poté se mu dostalo středoškolského vzdělání na gymnáziu v Kralupech nad Vltavou, kde se nepříliš úspěšně pokoušeli do jeho hlavy dostat svěží vědění matematické a fyzikální. Jelikož má obě ruce levé a není schopen se jimi živit, byl donucen vydat se humanitní cestou. Absolvoval Fakultu sociálních věd UK v Praze, kde nejspíš jako jediný získal doživotní zákaz mluvit italsky, jelikož cizí jazyky jsou mu cizí.
Téměř deset let byl zaměstnán v TV Nova. Nyní je více jak osm let na volné noze, přičemž pracuje jako kameraman a střihač, v poslední době převážně na seriálech Ordinace v Růžové zahradě a Doktoři z Počátků. Aby se z práce nezbláznil, začal před téměř pěti lety psát svůj blog. Další jeho vlastní vinou získané tituly jsou táta a manžel.


2 komentáře:

  1. Jéééé, tak po téhle se poohlédnu v knihkupectví, vypadá to na super čtení a hlavně takové oddychovky mám moc ráda :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj taková fajn záležitost. Pak dej vědět, jak se líbila ;-)

      Vymazat