neděle 7. září 2014

Svaž si nejlepší kamarádku

Dneska mám pro vás zase trochu toho tvoření ze starého papíru. Tentokrát jsem se pustila do krapet většího projektu - rozhodla jsem si svázat si vlastní knížku, nebo spíš vlastní poznámkový blok. Není to tak složité jak se zdá, chce to jen trpělivost a trochu šikovnosti.




Co potřebujeme? 

2x tvrdé desky velikosti A5 (1/2 A4 = 15x21 cm)
2x barevný papír zhruba o 1 cm menší než A5 (14x20 cm)
útržky starého papíru
nůžky
lepidlo
kladivo
hřebík
podložku
jehlu (nejlepší je zahnutá čalounická, ale i s nějakou silnější obyčejnou to jde, je to jen trošku náročnější)
bavlnku
papíry velikosti A4 (já jich měla 40 na 80 stránkový sešit)


Nejdřív si připravíme desky. Z tvrdého kartonu vystřihneme obdélníky velikosti A5 (1/2 A4), polepíme natrhaným papírem. Necháme přesahovat (zhruba 1-2 cm), sestřihneme rohy, zahneme a zalepíme dovnitř. Podlepíme barevným papírem a nejlépe přes noc necháme mezi knížkami pořádně vylisovat a proschnout.



Pak si připravíme listy. Papíry A4 přehneme na poloviny a vždy složíme 4 do sebe. Takhle si připravíme asi 10 svazků. Na hřbet si naznačíme místa vpichů (2 cm od okraje a 1,5 cm rozestupy, 4 zprava i zleva).



Do těchto bodů si uděláme pomocí šídla nebo jehly dírky. Stejným způsobem uděláme otvory i do desek, jen s tím rozdílem, že je umístíme asi 1 cm od okraje. Aby se mi otvory dělaly lépe a byly přesné, použila jsem kladívko, hřebík a staré dřevěné prkénko.



Když máme všechno takto připraveno, můžeme přejít k samotnému šití. Navlečeme si dvojitě (doporučuji tak metr délky, ať nemusíme často zapošívat) a první vpich vedeme zevnitř svazku papírů ven. Pak provlečeme otvorem v desce z vnější strany do vnitřní, podvlečeme a vpíchneme opět dovnitř. postup opakujeme až k poslednímu vpichu. U toho postupujeme stejně, jen poslední vpich vedeme dovnitř dalšího bloku stránek. Pak protáhneme jehlu dalším otvorem ven, mezerou mezi dvěma vrstvami pod šitím a pak zase zpátky dovnitř svazku. 




Tohle opakujeme až do předposledního svazku stránek. Poslední šijeme zároveň s deskami. Při vypíchnutí z papíru, vedeme jehlu z vnější strany do vnitřní desek, protáhneme pod šitím, vedeme jehlu pod šitím o vrstvu papíru níž a opět stejným otvorem dovnitř.  Ukončíme zapošitím uvnitř stránek.





Protože nejsem tak statečná, abych točila video a tento návod se fotil opravdu obtížně i z toho důvodu, že jsem pracovala převážně večer a světlo už nebylo nejlepší, tak pro jistotu přikládám video-postup, kterým jsem se inspirovala.




Doufám, že se Vám tento tvořivý příspěvek líbil , byl aspoň trošku pochopitelný a třeba Vás inspiroval k vlastní tvorbě ;-)


11 komentářů:

  1. Ty jsi šikovná, moc se ti to povedlo :) Nevím, jestli bych na to měla trpělivost, ale vypadá to krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No chce to už krapet cviku, ale dá se to zvládnout. Navíc s deskama se dá parádně vyhrát. Moc pěkně vypadá i samolepící tapeta ;-)

      Vymazat
  2. ¨Super nápad. :) Něco podobného teď děláme ve škole, akorát to nebude deník, ale složka, do které si budeme zakládat výkresy. Chtěla jsem si je polepit právě nějakými citáty, úryvky z knih apod. + třeba nějaké oblíbené postavičky z animáčů. Z obrázků to nevyčtu, ale ty útržky na sebe navazují? Díky za inspiraci, určitě je super nápad podlepit to ještě papírem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Ne ne, útržky na sebe nenavazují, jsou poskládány čistě náhodně, byla to nějaká stará knížka o psychologii myslím :-)

      Vymazat
  3. To vyzerá super! Hneď zajtra bežim do obchodu nakúpiť vecy
    Podarene DIY:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Mě mrzí snad jen kvalita těch fotek. To video je rozhodně podařenější a přehlednější, i když teda bohužel není moje :-)

      Vymazat
  4. Máš můj obdiv, já na takové věci nemám dost trpělivosti :))

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi zaujímavé, ja by som na to asi nemala nervy;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No já se tímhle v podstatě uklidňuji :-D

      Vymazat