úterý 23. září 2014

Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY

Název: Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni z IKEY
Autor: Romain Puértolas
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 208









Celkové hodnocení: *****

Znáte IKEU? Chodíte tam nakupovat? Pokaždé, když tam vyrazím, přijde mi, jako bych jela někam do úplně cizí země. Všechno tam má zvláštní názvy, které nemůžu ani pořádně vyslovit, a příbuzní pokaždé chtějí, abych jim dovezla nějaký dárek. U této knihy mě zaujalo v první řadě jméno a jen pro to jsem se rozhodla dát jí šanci. A o čem se v ní vypráví?

Tragikomický bláznivý příběh popisuje dobrodružství podvodníčka Rabíndranátha Sušíla Krávalpindíla. Ten vyloudil od svých příznivců peníze na cestu do Francie, aby si tam mohl pořídit speciální fakírskou postel s hřeby Bödlinå z pravé švédské borovice včetně matrace Pichnå s nastavitelnou výškou nerezových hřebů v jaguáří rudé.

Nastane však problém. Vlastně 2 problémy. Postel není na skladě, dodají ji až na druhý den, a stojí o 15,89 eur víc než dělá Rabíndranáthova hotovost. Peníze se mu podaří opatřit pomocí finty s rozbitými brýlemi od krásné Francouzky Marie. Ta ho navíc, jako omluvu, pozve na jídlo. Ind a Francouzka spolu stráví příjemné chvíle a přeskočí mezi nimi jiskra. Rabín si od Marie vezme telefonní číslo a slíbí jí, že se jí ozve. Tím jsou vyřešeny peníze. Jak však zvládnout problém s ubytováním do druhého dne? Milý Ind se tedy rozhodne, že v IKEE přenocuje. Ukryje se před zavírací dobou pod postelí, počká až obchodní dům zavře a pak už se chová jako doma. Když Rabíndranáth zaslechne kroky, v panice se ukryje v nejbližší skříni. Netuší, že zrovna ten večer zaměstnanci mění vystavený nábytek a zrovna ta skříň, do které se ukryl, poputuje do pobočky v Anglii.

"V tichém obchodě se náhle rozlehl hluk hlasů a kroků přicházejících od hlavního schodiště, který na okamžik proměnil Rabíndranáthovu křehkou hruď v kotel nabitý fanoušky při fotbalovém derby. V panice se rozhlédl kolem a schoval se do nejbližší skříně, jakéhosi modrého kovovvého sejfu s dvoukřídlými dveřmi, vrcholného díla nejnovější kolekce American teenager. Skrčil se uvnitř a modlil se, aby si nikdo nevšiml jeho saka na kanapi o pár metrů dá. A také se modlil, aby nikdo nezaznamenal televizní tác odložený na stole. Ale hlavně se modlil, aby nikdo neotevřel dveře skříně. V nejhorším případě by řekl, že chtěl uvnitř proměřit rozměry a nějak se tam zapomněl, ten čas totiž strašně letí. Vytáhl z kapsy kalhot dřevěnou tužku a metrové papírové měřítko s logem IKEA a znehybněl ve tmě, napjatý a v očekávání, že ho každou chvíli někdo načapá."

A tak se začíná krkolomné putování nebohého fakíra, na kterém ho pronásleduje naštvaný cikánský taxikář, kterému Rabín zaplatil falešnou 100 eurovou bankovkou na gumičce. Navštíví Francii, Anglii, Španělsko, Itálii, Libii, cestutuje ve skříni kamionem, v kufru letadlem, horkovzdušným balonem i lodí. Na své cestě potká ilegální migranty, filmovou hvězdu i drsné námořníky a taky stihne napsat román tužkou z IKEY na svoji košili. Z podvodného fakíra se tak postupně stane úspěšný spisovatel, který se snaží odčinit své podvody.

Závěr? Tato knížka mě celkem mile překvapila. Příběh byl vcelku originální a i když rozjezd byl trošku váhavý, závěr ho rychle dohnal. Knihu bych zařadila spíš mezi oddechové nenáročné čtení. Jediné, co mi vadilo, byla místy až křečovitá legrace a snaha o vtipnost za každou cenu na úkor příběhu. Když jsem pak četla, čím vším byl a je autor této knihy, mnohé to vysvětluje. O této knížce rozhodně platí, že i cesta může být cílem. Kdo ví, kam dál bude směřovat a kde skončí Romain Puértolas....

Pro pobavení jako bonus přikládám "ikeáckou" nachytávku norského komediálního dua bratrů Vegarda a Bårda Urheim Ylvisåker, kteří se proslavili spíš svým singlem "The Fox".  Pro ty, kdo si moc nevěří v angličtině, s čekými titulky ke shlédnutí ZDE.


O autorovi

Romain Puértolas se narodil v Montpellier v roce 1975. Žil střídavě ve Francii, v Anglii a ve Španělsku, kde se živil jako profesor francouzštiny a španělštiny, jako tlumočník, DJ, hudebník, kouzelník, stevard.... Po období stráveném na Národním ředitelství letového provozu zakotvil u pohraniční policie - nejprve se v rámci operační skupiny zabýval rozbíjením organizovaného převádění migrantů, v současnosti pracuje na centrálním ředitelství jako analytik v oblasti ilegální migrace. Právě zde začal do mobilního telefonu vyťukávat svůj budoucí bestseller o fakírovi, jenž se nedobrovolně ocitl na cestách, ve kterém vtipně a s nadhledem zužitkoval pracovní zkušenosti. Literatura Puértolase přitahovala od dětství, hodně četl a jeho první literární dílka spatřila světlo světa, když mu bylo 7 let. Před Fakírem napsal 7 románů, ale všechny byly v nakladatelstvích odmítnuty. Prorazil až s touto knihou, která mu přinesla úspěch, slávu, dlouhodobý prodej na prvních příčkách literárních hitparády, prodej práv na překlad do více než třicítky jazyků a zájem filmařů.


Žádné komentáře:

Okomentovat