středa 3. září 2014

Čas mezi šitím

Název:  Čas mezi šitím
Autor: María Dueñas
Nakladatelství: JOTA, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 680








Celkové hodnocení: *****



Svoje dětství jsem trávila mezi ústřižky látek a přehrabováním se v krabici s knoflíky. A tak nějak mi to už zůstalo. Vystudovala jsem vysokou školu textilní a svého času jsem uměla rozebrat, sestavit a seřídit šicí stroj se zavázanýma očima. Doma stále hromadím různé ústřižky, a když jsem byla na rodičovské dovolené, přivydělávala jsem si šitím plyšáčků a dekorativních panenek. Byl to spíš takový relax a únik, než abych se tím opravdu uživila, ale bylo příjemné vědět, že umím něco stvořit rukama, co se líbí i jiným lidem a dělá jim to radost. Takže na tuhle knížku jsem se obzvlášť těšila. A nezklamala. Příběh španělské švadlenky která se stane anglickou špionkou....... Jedním slovem paráda. Ale popořadě.

Sira Quiroga je chudá madridská švadlenka, která žije a pracuje se svou matkou v salonu doni Manuely.  Je zasnoubená s mírným Ignaciem, který se snaží prosadit ve státních službách a chce se stát úředníkem. Přeje si, aby se i Sira stala úřednicí a rád by ji naučil psát na psacím stroji. Při výběru vhodného modelu se Sira seznámí s Ramirem Arribasem, který ji hned od začátku velmi přitahuje. Rozhodne se proto zrušit svatbu s  nudným Ignaciem a začít žít s charismatickým Ramirem život plný večírků a lehké zábavy. Aby toho nebylo málo, ozve se jí její otec - Gonzalo Alvarado. Seznámil se s její matkou, když šila pro jeho rodinu. Dolores prožila s Gonzalem vášnivý románek, který sama ukončila poté, co zjistila, že je těhotná. Odmítla Gonzalovu nabídku k sňatku a rozhodla se vychovávat dceru sama. Gonzalo se oženil, měl děti. Jako bohatý továrník se v době blížící občanské války obává o svůj život a tak chtěl Siru poznat a nějak jí vynahradit svoji nepřítomnost. Věnuje jí značnou sumu peněz, rodinné šperky a doporučí, aby i s matkou odjela ze země, nejlépe do Maroka.

Dolores však o odjezdu nechce ani slyšet a zůstane v Madridu. Sira s Ramirem odjíždí do Tangeru a užívá si nabytého bohatství. Plánuje s Ramirem otevřít školu pro úřednice. Po několika prohýřených týdnech a marném čekání na potvrzení licence pro školu, Sira zjistí, že je těhotná. Ramir se vypaří s veškerou jejich hotovostí i šperky a zanechá tak Siru bez peněz, s nemalým dluhem za ubytování, těhotnou, samotnou v cizí zemi. Sira v šoku sedne na autobus do Tetuánu, kde se jí udělá zle a skončí v bezvědomí v nemocnici. Když se probere, zjistí, že potratila a že kvůli občanské válce, která vypukla ve Španělsku, nemůže ani zpátky k matce. Ujme se jí přísný, ale přesto laskavý komisař Vázquez. V hotelu jí dohodne splátkový kalendář a zavede jí ke Candelarii, pašeračce, která vede penzion, a dluží mu pár laskavostí.

Když Candelarie zjistí, jak je Sira obratná s jehlou a nití, rozhodne se, že si s ní založí vlastní podnik. Pokud však chtějí přilákat bohatou klientelu, musí se správně prezentovat. Aby si mohli pronajmout vhodné prostory, musí  Sira pomoct Candelarii propašovat na vlastním těle 20 pistolí. Pár věcí sice nevyjde úplně podle plánu, ale akce se nakonec podaří a můžou si otevřít vlastní salon. Sira získá vlivné klientky, hlavně z řad španělských šlechtičen a bohatých němek. Candelaria jí pomáhá se sháněním luxusních látek na černém trhu a homosexuální umělecky založený soused Félix pro ni tvoří návrhy, radí s účetnictvím a nosí čerstvé drby o jejích zákaznicích.

Vše se opět změní, když k Siře do salonu dorazí energická angličanka Rosalinda Foxová, milenka španělského komisaře Juana Luise Beigbedera, jednoho z nejmocnějších mužů v Tetuánu. Potřebuje na poslední chvíli ušít šaty na významný večírek. Siru napadne jediná možnost - ušít falešné Delphos, model od známého španělského umělce a návrháře Fortuny. Jedná se o hedvábné šaty jednoduchého volného střihu, tenkrát velice moderní a radikální. Důležité bylo plisování (takový ten pomačkaný vzhled) pomocí tepla, tlaku, chemie a speciálních žehliček. Výrobní postup byl pochopitelně tajný, a tak si Sira musela poradit jinak. Plisování udělala pomocí vlhka a tepla bez chemie,a tak sice nebylo trvalé, ale pro jeden večer naprosto dostačující.

Sira se s Rosalindou spřátelí a ta jí navrhne, že zařídí, aby za ní mohla přijet její matka. Převaděč souhlasí, má však jednu podmínku - Rosalinda musí domluvit exkluzivní rozhovor Juana Luise s anglickým novinářem Marcusem Loganem. Vše se úspěšně podaří. Marcus a Sira k sobě pocítí silnou náklonost, ale Sira se ještě necítí připravena na další vztah. Navíc Marcusův pobyt v Tetuánu je časově omezen. Na závěr své návštěvy ji vezme na večírek, kde se Sira stane nechtěným svědkem tajné rozpravy mezi Serranem (pravou rukou Franka) a  německým hostitelem Bernhardtem. Informace předá Loganovi. Ten jí slíbí, že je určitě předá na kompetentní místa a odjíždí do jižní Ameriky.


"Až budeš chtít darovat hezké šaty některé ze svých milenek, víš, kde mě najít." 
"Až budu chtít milneku, přijedu za tebou" řekl a dotkl se dlaní mé tváře. Prsty mi osušil slzy a mě při tom doteku rozechvěla touha a přála jsem si, aby ten den loučení nikdy nenastal. 
"Lháři" zašeptala jsem.
"Krásko."
Prsty mě hladil po obličeji až ke kořínkům vlasů a dál až na šíji. Naše obličeje se k sobě přiblížily, pomalu, jako by se obávaly dovést do konce to, co se tak dlouho vznášelo ve vzduchu."


Do Tetuánu přijede Siřina matka. Začne s ní vést podnik a žijí vcelku poklidným životem. Juan Luis je jmenován ministrem zahraničních věcí a s Rosalindou se stěhují do Madridu. Po nějakém čase Rosalinda Siru kontaktuje a nabídne jí spolupráci s tajnou britskou službou. Ta potřebuje v Madridu někoho, kdo bude mapovat pohyb význačných osob v německých politických kruzích. Sira je pro tento úkol ideální. Při své práci je denně v kontaktu s manželkami i milenkami mocných mužů a má tak dokonalý přehled o tom, co se kde děje. 


Sira se tedy přestěhuje zpátky do rodného města. Změní si jméno na Arish Agoriuq (její jméno psané pozpátku), založí si módní salon a díky nabíce luxusního zboží z Maroka získá spoustu vlivných a bohatých zákaznic. Pomocí obrázků střihů, do kterých vkládá šifrované zprávy v morseově abecedě, pak donáší informace britské MI6. Mezi prací a špionáží se snaží vést i společenský život. Několikrát se setká se svým biologickým otcem. Ten však otevřeně sympatizuje s Angličany a Siře hrozí prozrazení. Proto ji vyšlou na misi do Lisabonu. Má zjistit, zda nebezpečný a velmi mocný obchodník Manuel Da Silva není dvojitým agentem. Zrovna, když se snaží Da Silvu svést, objeví se na scéně Marcus a vše se opět zkomplikuje.


Závěr? Výborně napsaná kniha zasazená do prostředí mezi občanskou a druhou světovou válkou. Poutavý příběh o naivní, chudé, vyděšené švadlence, z které se postupně stane soběstačná, silná žena a špičková špionka. Byla v tom romantika, vášeň, napětí, divoké dějové zvraty. Postavy i místa v románu jsou reálné, smyšlené byla pouze postavy Siry a Marcuse. Pokud by vás zajímaly historické podrobnosti, fotografie prostředí a jednotlivých postav, najdete je ZDE. Španělé podle knihy dokonce v roce 2012 natočili velmi úspěšný seriál (obrázky, které jsem použila, jsou z něho) a nutno dodat, že tak nějak jsem si postavy opravdu představovala. Jako bonus přikládám upoutávku k seriálu. Škoda, že ho u nás nevysílali, myslím, že by si určitě našel svoje fanoušky. Příští rok v nakladatelství JOTA má vyjít další kniha této autorky - Misión Olvido, a tak si myslím, že se máme na co těšit.




O autorce


Narodila se v roce 1964. Je doktorkou anglické filologie a čestnou profesorkou na Univerzitě v Murcii, v průběhu své kariéry vyučovala také na univerzitách ve Spojených státech. V roce 2009 vstoupila do literárního světa románem Čas mezi šitím, který si za několik posledních let získal přízeň čtenářů i kritiky. Prakticky ihned po vydání se setkal s fenomenálním úspěchem - prodalo se ho již přes milion výtisků. Byl přeložen do více než pětadvaceti jazyků a byl podle něj natočen televizní seriál, vysílaný na španělském kanálu Antena 3.


4 komentáře:

  1. Tuhle si chci pořídit tenhle měsíc, tak doufám, že mi to vyjde (já si vždycky něco naplánuju a dopadne to úplně jinak :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já když viděla těch 680 stránek.... Ale fakt, líbilo se mi to moc, tak jsem se tak rozkecala, většinou jsem hrozně stručná ;-) O:-)

      Vymazat
  2. Knizku jsem vyhrala v soutezi s Martinusem, tak jsem na ni strasne zvedava:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je prima, gratuluji :-) Mi se moc líbila, tak snad i tobě :-)

      Vymazat