pátek 11. dubna 2014

Faktor Merde

A bylo Listování. A byl Hejlík a Stephen Clarke.  A bylo Merde.... Ale popořadě.

Po posledním listování (Glattauer Dobrý proti severáku) jsem se moc těšila na pokračování. Něco od Clarka jsem si chtěla přečíst už dávno, takže jsem výběr knihy jen uvítala a hned si v knihovně zarezervovala Faktor Merde. Divadlo bylo ve čtvrtek, knížka mi přišla ve středu. Merde. No nic. Smířila jsem se s tím, že ji přes noc celou prostě nepřečtu, tak jsem ji jen zběžně prolistovala, aspoň pro hrubou představu. Nastal den D. Dětem jsem domluvila hlídání, teď už jen aby manžel přijel na čas. Začátek byl v 18:00. V 17:35 dorazil muž domů s tím, že se musí bezpodmínečně najíst, nebo padne hlady. Nechtěla-li jsem, aby mi kručením v břiše dělal v divadle ostudu, musela jsem prostě počkat. Oblečená, nachystaná, sbalená, jsem mu očima pomáhala kousat. Merde. Z domu jsme vycházeli v 17:50. Pěšky je to do divadla 15 minut. Merde.Takže auto. Jel vlak. Zíráním na šraňky jsme strávili další drahocené minuty. Merde. K divadlu nešlo odbočit, je tam jednosměrka, museli jsme to složitě objíždět. Merde. Představení bylo přesunuto do jiných prostor. MERDE!  V 17:59 jsme zpocení úspěšně doklusali do sálu. Uf. A pak jsme se už jen bavili, smáli  a bylo nám vůbec moc hezky. 

A o čem to vlastně bylo? Faktor Merde je v pořadí pátou knihou v sérii věnované příhodám angličana Paula Westa v Paříži. Autor v ní s jemným humorem líčí jeho neustálý boj s byrokracií, snahu zachránit čajovnu před ziskuchtivým Jeanem, zajistit si lepší bydlení, práci, zjistit co po něm chce jeho bývalá přítelkyně Alexa, najít si novou holku a vůbec tak nějak přežít Francii. Autor si s nadhledem dělá legraci jak z angličanů, tak z francouzů, ukazuje rozdíly v myšlení obou národů a někdy až zoufalou snahu porozumět francouzskému životnímu stylu.



Lukáš Hejlík a Věra Hollá opět rozehráli úžasný koncert s knížkami v ruce. Nejvíc mě asi fascinovaly přechody Věry Hollé z jedné postavy do jiné. Odehrála mužské i ženské role naprosto bravurně. 

Po představení následovala beseda s autorem. Stephen Clarke se představil jako velice milý, vtipný, okouzlující pán, který trpělivě odpovídal na dotazy diváků. Dozvěděli jsme se, že v Paříži žije už přes 20 let, že jeho knihy jsou částečně
autobiografické, a více méně slouží jako varování všem cizincům, aby se zbytečně moc nedivili, až se rozhodnou žít v Paříži. Letos v květnu mu v Anglii vyjde nová kniha - historický román z viktoriánského období, jehož hlavní postavou je mladý anglický princ, který se vydá na zkušenou do Paříže. Příběh je vystavěn na skutečných událostech a popisuje, jak se díky zkušenostem z cestování a pobytu v zahraničí stane z nesmělého prince dobrý král. Na našich pultech se můžeme na knihu těšit příští rok. Já se tedy těšit rozhodně budu.

Závěrem jsem si nechala od autora knihu podepsat, takže u nás v knihovně si můžete zapůjčit Faktor Merde s vlastnoručním věnováním pro čtenáře od Stephena Clarka. Sice tím riskuji, že nějaký skalní fanoušek zapůjčenou knihu už nevrátí, ale nechce se mi věřit, že by naši čtenáři byli takové podlosti schopni. Uvidíme, snad mě nezklamou.


    

2 komentáře:

  1. Druhý pokus o zanechání komentáře... Knihu jsem četla jen první, moc mě nezaujala, ale akce vypadá skvěle. Nápad podepsat knihu pro čtenáře je moc hezký!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý? První neklap? No já četla jen ten faktor a to ještě opravdu zběžně, a popravdě mi přišlo Listování lepší jak knížka (zvlášť mužské postavy Věry Hollé byly fakt parádní). Každopádně Clarke byl taaaaaak milounkej pán, že jsem mu to odpustila :-D

      Vymazat