pátek 18. dubna 2014

Dlouhý sprint s ozvěnou

Tuto knížku jsem se rozhodla přečíst na doporučení kamaráda. Říkal: "Když se ti líbil Kulhánek, tak se ti bude líbit i Žamboch". Nu inu, proč ne. A tak jsem ho zkusila. Pro začátek jsem si vybrala Dlouhý sprint s Ozvěnou.

Kniha je rozdělena do dvou částí, které na sebe navazují. Dlouhý sprint vypráví o velice nebezpečném místě - městě Vegaš. Je to páchnoucí temná stoka plná zlata, mágů, nájemných vrahů, hospod a bordelů, na každém rohu číhá smrt. Mág, který vládne Vegaši, ve skutečnosti panuje celému světu. Takovou výsadu může mít jen ten nejsilnější z nejsilnějších. Podle tradice 30 dní před korunovací ostatní čarodějové  uchazeče o tento post  loví. Pokud hon o život přežije, stane se vládcem Vegaše.

Hlavním hrdinou je princ Tekuard. Nemá rád magii, nemá rád politiku, nemá rád Vegaš a nejradši by se věnoval práci na své vinici, která leží za hranicemi města. Jeho starší bratr Maxmilián je geniálním čarodějem a skvělým bojovníkem. Od útlého dětství se připravuje na hon o následnictví trůnu. Jenže těsně před korunovací má velice podezřelou smrtelnou nehodu a najednou se z outsidera Tekuarda stane adept na post vegašského krále číslo jedna. Jeho otec uvažuje o tom, že by korunovaci odložil, popřípadě zvolil z mocných čarodějnických klanů jiného vhodného nástupce. Když však je zavražděn i král, není pro Tekuarda úniku. Musí si sáhnout na dno svých sil a schopností, aby se připravil na nadcházející lov a měl aspoň malou šanci přežít. Do toho se snaží vypátrat vrahy svého bratra i otce. Naráží na rodinná tajemství a podezřelé nesrovnalosti ve své minulosti a postupně zjišťuje, že nic není takové, jaké se zdá být....

Ozvěna je pak kratší příběh, který popisuje dobu po korunovaci, kdy se zemí prohnala obrovská a zničující válka mezi čaroději a vypustila starou a mocnou magii, proti které se obyčejní lidé nemůžou bránit. Mágové jim sice částečně pomáhají, ale jejich úkol jim ztěžuje vzájemná nedůvěra, která panuje mezi lidmi a kouzelníky.

Dlouhý sprint je prvním z Žambochova Vegašského cyklu, na který pak volně navazuje série s Koniášem. Knížka nebyla špatná, nápad i zápletka mě zaujaly, četla se moc dobře. Rychlé akce, spousta magie, souboje, násilí, potoky krve. Druhá část - Ozvěna mě však trochu zklamala.  Mrzelo mě, že než se děj nějak smysluplně rozjel, byl konec. Závěr? Nelituju, knížka nebyla špatná, možná si časem přečtu od Žambocha i něco dalšího.

1 komentář:

  1. Od Žambocha jsem ještě nic nečetla, tak díky za připomenutí, myslím, že je v určitých kruzích docela cool :-)
    Koukám, že čteš taky zrovna Písečného muže, tak žádný spoilery prosím :-)

    OdpovědětVymazat