čtvrtek 20. března 2014

Kuchařky a kuchařinky

Proč v práci myslím na jídlo, pořád u čtení něco pozobávám a následně s výčitkami přibírám? Můžou za to kuchařky! Stačí se jen podívat na ty nádherné, lákavé fotografie jídel a jeden hned dostane na něco dobrého chuť. A jeden je zkrátka proti takové přesile (v knihovně máme skoro na 900 kuchařek) jednoduše bez šance. Proto jsem se rozhodla tenhle příspěvek věnovat právě jim. Tentokrát jsem vybrala hned tři  knížky od českých autorek. Žádná Itálie, žádné Japonsko, žádná exotika, dneska to bude stará dobrá česká klasika.


Začneme od mého horkého favorita na dárek k Vánocům. Ano milý Ježíšku, přesně tuhle knížku chci do knihovničky! Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové. Přehledné kapitoly doplněné vtipnými rozhovory v řeznictví, které vás postupně provedou všemi druhy a úpravami masa. Krásné fotky, přehledné recepty, zajímavé tipy a praktické rady. Po přečtení můžu říct jen jedno - zbožňuju Františka Kšánu a hrozně ráda bych měla v našem městě taky takového báječného řezníka.






Na druhém místě bych vám ráda představila Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové. Už nějakou dobu si peču vlastní domácí chleba (není to nijak komplikované, zvládne to naprosto každý, ani pekárna není potřeba, na požádání ráda poskytnu recept) a tak jsem chtěla zjistit co jiného se dá s chlebem ještě vymyslet. Kuchařka obsahuje jak základní recepty na chlebové těsto, tak i další slané i sladké chlebové varianty a různé tipy na pomazánky. Vřele doporučuji plněné slané muffiny ze strany 96, mám je vyzkoušené v několika variantách a ani jednou nezklamaly. Krásné fotky, jednoduchá grafika, recepty které fungují.





Jako další, ale ne v neposlední řadě, mě zaujala kuchařka Miroslavy Kuntzmannové S trochou nostalgie aneb jak se vařilo a jedlo za císaře pána. Knížka je členěná podle oblastí na českou, rakouskou, maďarskou, slovenskou, balkánskou a židovskou kuchyni. Najdete v ní klasické recepty našich babiček s nádhernými detailními fotkami ,nad kterými se vám budou jen sbíhat sliny. Kniha rozhodně není pro ty kdo drží dietu. Jsou to poctivé kalorické domácí časované bomby, které jednou za čas v rozumné míře rozhodně nemůžou být na škodu.





Kupujete kuchařky? Vaříte podle nich? Máte nějaký oblíbený recept nebo autora? Neváhejte se podělit. Mimochodem i tyhle krásné knížky najdete u nás v knihovně ;-)

  

Žádné komentáře:

Okomentovat