čtvrtek 18. ledna 2018

Jak číst současné umění

Název: Jak číst současné umění
Autor: Michael Wilson
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 399











Celkové hodnocení: *****



Ráda si udržuji dobrý všeobecný přehled a umění je jedním z oborů, které mě vždy fascinovaly. Jak se v něm ale orientovat? Jak se vyznat v džungli současného uměleckého světa? Na tyto a mnohé další otázky se snaží odpovědět nejnovější publikace z umělecké řady Knihy Zlín, Jak číst současné umění. 

Michael Wilson si vzal na sebe opravdu nezáviděníhodný úkol. 21. století je přece jen velký časový úsek a postihnout všechny nuance a charakterizovat všechny umělecké styly a směry je opravdu nevděčný úkol. Pustil se do toho však opravdu důkladně. V knize najdete nejen nejoslavovanější umělce, ale také ty, jimž se dostává uznání od jiných umělců a mají významný vliv na své okolí, aniž by se sami stali celebritami. 

"Kritéria úspěchu či neúspěchu současného uměleckého díla jsou v zásadě stejná jako ta uplatňovaná na dílo z kterékoli jiné doby. Klade a vyvolává zajímavé otázky? Jsou jeho materiální, formální a konceptuální složky ve fungující součinnosti? Dochází k účinné interakci s jeho kontextem: Dosahuje toho, čehosi kladlo za cíl dosáhnout?"

V duchu těchto zásad autor vybral víc jak 160 umělců, jejichž život a tvorbu se nám snaží přiblížit. Co stránka, to jiný umělec. Nechybí ani fotky jejich výtvorů, které se dotýkají všech oblastí lidského života. V knize najdete nejrůznější malby, fotografie, architektonické počiny, skulptury, instalace, odkazy na filmy, hudbu i například komiksy. Je to neskutečně pestrá směsice všeho, co současný umělecký svět nabízí.  

Hodně děl je opravdu nevšedních a místy přemýšlíte, jestli se jedná ještě o umění nebo nějaký šílený kýč. Najdete zde například provokativní instalace Santiaga Siery, 21 atropometrických modulů vyrobených z lidských výkalů lidmi ze Sulabh International v Indii, videodokumenty umělkyně Andrey Fraserové, která ve si ve svých performacích hraje na průvodkyni nebo prožívá milostný akt. Zarážející je i například dílo Urse Fishera, který šrouby spojil jablko a hrušku, aby tak demonstroval pomíjivost  světa nebo vykopal díru do podlahy muzea, aby tak nabídl zamyšlení nad neustálým a konkurencí živeným cyklem výstavy a přestavby v New Yorku.

Mezi zahraniční umělce se zatoulal dokonce i jeden rodák z Čech. Harun Farocki sice moc jako české jméno nezní, ale narodil se v Novém Jičíně a jeho specializací jsou videoinstalace, ve kterých se zaměřuje na úlohu filmových postupů a technologií v ostraze a propagandě. 

Popravdě žádné dílo mě nezaujalo natolik, že bych ho chtěla mít za každou cenu doma. Jednak nemám v bytě tolik prostoru a taky je většina děl natolik extravagantních, že netuším, co by si o mě pomyslela případná návštěva. Přesto mám pár favoritů, kteří mě zaujali, a které by se mi líbili například v nějakém veřejném prostoru.


Nejvíc mě oslovila Oválná čítárna skupiny Los Carpinteros. Tu bych si moc přála mít v knihovně. Zaplněná knihami s pohodlným gaučem uprostřed by byla naprosto dokonalá.






Úžasný je i Ostrov na rakouské řece Mur od Vita Acconciho, který mi svým tvarem připomněl obrácenou šnečí ulitu. Originální stavba spojuje dva břehy řeky a vytváří uprostřed proudu další prostor, který lze využít pro případné další instalace nebo jen pro chvíli odpočinku a relaxaci.







Kniha Jak čís současné umění mi rozšířila obzory, místy šokovala, ale hlavně mi komplexně představila současné umělecké trendy v celé své rozmanitosti a kráse. Určitě se k ní ještě několikrát vrátím. Třeba jen abych si v ní zalistovala, prohlédla obrázky a načerpala inspiraci.




Kdy knihu Jak číst současné umění rozhodně číst
  • máte rádi všeobecný přehled
  • jste zvídaví
  • zajímáte se o umělecké směry a trendy


Kdy knihu Jak číst současné umění rozhodně nečíst
  • umění a umělce považujete za naprosto zbytečnou věc
  • strávit odpoledne v galerii je pro vás trest
  • nesnášíte změnu
Za umělecký čtenářský zážitek děkuji Knize Zlín, na jejichž stránkách najdete i titul Jak číst současné umění .



O autorovi


Michael Wilson se narodil v roce 1970. Je nezávislý kritik, editor a autor řady článků a publikací věnovaných současnému a modernímu umění a vizální kultuře. Spolupracuje s časopisy Artforum, Art in America, Contemporary, frieze, Modern Painters, Art Monthly a mnoha dalšími. Narodil se v Londýně, kde také dokončil magisterské studium na Royal College of Art, na University of Ulster získal titul magistra umění. Organizuje výstavy ve Velké Británii a USA včetně proslulé How to Read a Book v Locust Projects v Miami. V současné době žije v New Yorku.

2 komentáře:

  1. Tohle vnímám jako skutečně přínosnou recenzi na knihu, chválím především sdílení fotek oblíbených objektů z knihy (mohlo by jich sice být více, ale i tak, jsem nadšena).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snažím se zas příliš neprozrazovat a zbytečně nezahlcovat ;-)

      Vymazat