neděle 26. listopadu 2017

Boží prst

Název: Boží prst
Autor: Marit Reiersgårdová
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 328









Celkové hodnocení: *****




Pokaždé, když nás někdo opustí, je to bolestivá zkušenost. Obzvlášť, když jde o mladého člověka, který navíc zemřel násilnou smrtí. A právě o tomto neštěstí a nejen o něm je nejnovější kniha norské autorky Marit Reiersgård Boží prst.

Teprve čtrnáctiletá Idunn Olsenová je nalezena u velkého obelisku, "božího prstu", v Lieru mrtvá. Policejní vyšetřovatel Verner Jacobsen se společně se svojí kolegyní Bitte Røedovou pouští do vyšetřování. 


"Zadívala se na Vernera, který se automaticky posunul blíž ke středu pohovky.
"Není v předsíni," pokračovala paní Olsenová. "Její boty tam marně čekají na její nohy. Měla je tak malé! A její oblečení... zeje prázdnotou. zmizela odevšad. A současně je intenzivně přítomná. Ve všem. V lednici leží kostka hnědého kozího sýra, který odkrajovala do tvaru skokanského můstku. Co s ním teď udělám? Nemůžu ho přece dál jíst, ale nemůžu ho ani vyhodit. Pořád tam je. Jen se podívejte!
Verner ji následoval do kuchyně. Idunnina matka ukázala na talíř.
"Drobky! Nic víc po ní nezbylo. Nikdy po sobě neuklízela nádobí do myčky. A já teď netuším, co mám s tím vším dělat."
Zavrávorala a musela se opřít o linku. Její manžel, stojící ve dveřích, k ní přiskočil, chytil ji za paži, dovedl ji zpátky do obývacího pokoje a přiměl ji, aby se posadila. Klesla na pohovku a apaticky hleděla před sebe."


Do případu je zapletena i Bittina dcera, která byla s Idunn kritický večer na stejném mejdanu. Co se na večírku stalo? Co temného se místní puberťáci snaží před dospělými ututlat? Stala se dívka obětí šikany nebo se jednalo spíš o pomstu?


Tak tentokrát musím s potěšením konstatovat, že autorka nám zraje jak víno a je knížku od knížky lepší. Opět se setkáváme s neobvyklou, přesto sympatickou, dvojicí vyšetřovatelů. Zádumčivý Verner nosí culík, miluje poesii a mezi jeho zvláštní schopnosti patří pletení a vyhýbání se svojí manželce. Bitte je proti němu štěbetavá, čerstvě rozvedená a žensky oblá mamča, která ujíždí na sladkostech a kromě vražd řeší hlavně problémy se svými dospívajícími dětmi. 

Po prvním případu, který řešili v knize Závěje, jsou naši vyšetřovatelé už více sehraní. Bitte se navíc Vernerovi evidentně líbí a tak se snaží být co nejvíc v její přítomnosti a udělat na ni dojem. Trošku mu to však kazí Bittin nový přítel, novinář, který objevil tělo mrtvé dívky a kvůli němuž musí být Bitte stažena z vyšetřování.

Je nasazena na případ uneseného pohřebního vozu a stařeny, která uhořela ve svém domě. Zdánlivě nesouvisející události mají však pár věcí společného a tak bude mít Verner několikrát šanci zahrát si na hrdinu a ohromit tak svoji kolegyni. Jak se k tomu Bitte postaví a jestli pokročí jejich vztah někam dál, to už si musíte přečíst sami. 

Stejně jako u předchozí knihy nečekejte žádná krvavá jatka. Vyprávění je postaveno především na poctivé policejní práci a schopných vyšetřovatelích, kteří dokáží správně spojit příčinu s následky. Najde se však i pár pěkně našponovaných scén, které vám zaručeně přivodí pořádnou husí kůži. 

Kniha byla příjemným osvěžením. Překvapila mě svojí rafinovaností a osobním přístupem. Autorce se podařilo napsat uvěřitelný příběh o obyčejném lidském neštěstí, s relativně normálními hrdiny, s kterými jsem se dokázala snadno ztotožnit.

Ještě malé upozornění pro všechny knižní Ježíšky. Boží prst se dá číst i bez znalosti předchozího dílu, ale pokud chcete udělat opravdu pořádnou radost, hodťe do košíčku i první díl, Závěje. Určitě neprohloupíte ;-)



Kdy knihu Boží prst rozhodně číst
  • jste fanoušky severských kriminálek
  • dáváte přednost komorním, psychologicky laděným příběhům
  • rádi pletete a jíte sladkosti

Kdy knihu Boží prst rozhodně nečíst
  • máte doma puberťáky a bojíte se o ně
  • nemáte rádi poměry na malých městech
  • dáváte přednost akčním detektivkám


Podobné knihy


Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Boží prst najdete i další napínavé tituly.


O autorce



Marit Reiersgårdová  se narodila v roce 1965 v Norsku. Debutovala roku 2007 románem pro mládež Všechno, co vidím, je pravda. V roce 2010 vydala knížku pro děti s názvem Vildino štěně. Roku 2012 publikovala svou první detektivku Závěje a o dva roky později další, která u nás vyšla pod názvem Boží prst. 








2 komentáře:

  1. Tohle nevypadá vůbec špatně! I když dávám většinou přednost akci, psychologicky laděnému příběhu se občas nedá odolat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě hlavně baví ta dvojka vyšetřovatelů. Je to fajn změna ;-)

      Vymazat