sobota 21. října 2017

Utajená láska prezidenta Masaryka Oldra Sedlmayerová

Název: Utajená láska prezidenta Masaryka Oldra Sedlmayerová
Autor: Petr Zídek
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub v edici Univesum
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 392








Celkové hodnocení: ****



Lidé už od pradávna žili ve skupinách. No a každá skupina si zákonitě musela vybrat, zvolit, nějakého vůdce. Někdy to byl ten kdo měl největší sílu, jindy zas rozhodoval majetek nebo důvtip. Zkrátka to byl člověk, který se od ostatních něčím odlišoval, vyčníval nad ně a většina mu byla nakloněna. 

Dnes jsme si i my zvolili ty, kteří teď nějakou dobu budou naším hlasem. Popravdě, letos bylo pro mě velice obtížné si vybrat. Ze všech stran na mě útočila propaganda, politici se očerňovali navzájem, každý se snažil svojí pravdou překřičet a umlátit ty ostatní. S něžnou nostalgií jsem proto vzpomínala na dobu první republiky a na elegantního prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Zásadového moudrého muže, věrného partnera a mravní ikonu své doby. Ale byl opravdu takový? 

Publikace Petra Zídka vypráví příběh prvního československého prezidenta z pohledu jeho milenky, Oldry Sedlmayerové. Jejich poměr začal v roce 1928 a trval 5 let. Oldře bylo v té době  44, byla vdaná a měla syna. Masarykovi bylo 78 a byl vdovec. Přes všeobecně známé Masarykovy asketické názory na lásku a manželství prožívali ti dva velice bouřlivý vztah. 


"Vždyť to byla hned na začátku ta nebývalá slast, že jsem Tě hned a samozřejmě vzal a Ty mne - pamatuješ na naše prvé objetí v L.? Vidím ten nešikovný divan v té prvé světnici, kde jsem, podle svého listu Tobě, nemohl se dostat k Tvému čelu a ke Tvým sladkým rtům - zavedl jsem Tě do světnice vedle a tam jsme ulehli na posteli. Ale neměli jsme praxe, stalo se, že přišla paní Škrachová."


Oldra byla vcelku inteligentní, i když krapet naivní žena. V dětství to neměla jednoduché. Mužů se stranila, fyzický kontakt s nimi jí naháněl hrůzu. Přesto se vdala z lásky a svého manžela milovala. Alespoň zpočátku. Měla spisovatelské a politické ambice. Přispívala do novin, napsala také několik básní, divadelních her (zdramatizovala Karafiátovy Broučky), věnovala se překladu knih. Svůj život často viděla horší než byl a přirovnávala ho s oblibou k osudu Boženy Němcové. Možná až příliš.

Byla velkou fanynkou "tatíčka" Masaryka. Všemožně se snažila vetřít do jeho blízkosti. Jednou se mu dokonce pokusila políbit ruku. Masaryk jí za to vyhuboval. Po pár dnech se mu dopisem omluvila za svoje chování a to ho natolik dojalo, že ji pozval na několik dní do Lán. Tím začal románek "prezidenta zakladatele" a "moravské spisovatelky".

Kniha Utajená láska prezidenta Masaryka objektivně a velice citlivě ukazuje nejen vztah mezi Oldrou a Tomášem, ale i dobu, ve které se tito dva lidé potkali. Jejich poměr byl přísně střeženým státním tajemstvím. Přece jen Masaryk hlásal manželskou věrnost až za hrob a pro mnoho lidí byl mravním vzorem a Oldra byla v té době vdaná žena. 

V publikaci najdete i dochované intimní dopisy, které psal prezident své milé. Popravdě jsem nečekala žádné velké nemravnosti. Přece jen, Masarykovi bylo 80 a mluvit nebo psát o sexu se na počátku 20. století moc neslušelo. Proto mě dost šokovalo, jak otevřeně píše T.G.M. ve svých listech o antikoncepci, sexuálních touhách a praktikách. Kam se hrabe Karel Hynek Mácha s "picáním" Lori na touhu Tomáše Masaryka po Oldřině "sosojemu". 

Kniha je zajímavou sondou do života slavného politika a jeho neslavné milenky. Oldře se po smrti její lásky nevedlo příliš dobře a její život skončil v chudobě a zapomnění. Příběh o vášnivém citu na sklonku života slavného muže má v sobě něco patetického. Oldra v Masarykovi nejspíš viděla otce, kterého nikdy nepoznala, a on v ní našel vášnivou partnerku, s kterou mohl prožít své sexuální fantazie. Zda to bylo dobře či špatně, to už nám nepřísluší soudit. 

Tomáše Garrigua Masaryka jsem si ani po přečtení této knihy nepřestala vážit a pořád to pro mě bude velký myslitel a politik. To, že byl náš první prezident taky jenom člověk s prachobyčejnými potřebami a touhami nic neubírá na tom, kolik toho udělal pro český národ a republiku. Spíš mi to přišlo úsměvné a jsem zvědavá, jestli se do školních osnov dostane i zmínka o Oldře Sedlmayerové, jeho největší fanynce a vášnivé milence z Moravy.




Petrovi Zídkovi se podařilo objektivně a velice čtivě zpracovat soukromí jednoho z nejznámějších českých politiků a přiblížit ho čtenářům jako obyčejného muže, smrtelníka, který podlehl svým citům a touhám. Pro někoho by mohla být tato kniha už přes čáru. Jde přece jen o soukromou milostnou korespondenci prvního československého prezidenta. Nutno však podotknout, že knížka není žádným bulvárním výpotkem. Autor se zdržel osobních komentářů a soudů a pouze předložil dochovaná historická fakta a svědectví. Názor na ně si už musíte udělat sami.



Kdy knihu Utajená láska prezidenta Masaryka Oldra Sedlmayerová rozhodně číst
  • baví vás československá historie
  • věříte, že politici jsou taky jen lidi
  • zajímají vás milostné příběhy slavných osobností


Kdy knihu Utajená láska prezidenta Masaryka Oldra Sedlmayerová rozhodně nečíst
  • Masaryk je pro vás něco jako Bůh
  • historie čehokoliv vás nezajímá
  • nechcete vědět, co je to "sosojem"

Za skvělý čtenářský zážitek děkuji Knižnímu klubu, v jehož nabídce najdete i titul Utajená láska prezidenta Masaryka Oldra Sedlmayerová.

O autorovi


Petr Zídek se narodil v roce 1971. Je historik a novinář, od roku 2001 redaktor kulturní a společenské přílohy Lidových novin Orientace. V posledních letech se věnuje především životopisům významných osobností a československým dějinám 20. století v širším kulturním a politickém kontextu.



10 komentářů:

  1. Tahleta knížka mě zaujala už před nějakou dobou, ale zatím se na ní nechystám :)

    OdpovědětVymazat
  2. To může být hezká kniha. Mám ráda knihy, které ukazuji slavné osobnosti jako obyčejné lidi, kteři chodi kakat nebo mají milenku :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Sosojed zaujal. :) Na knížku se těším, Zídkovy knihy jsou super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě spíš vyděsil :-D Dobrý to bylo. Zas jsem chytřejší ;-)

      Vymazat
  4. O knize jsem dosud neslyšela, nicméně tvá recenze mě na ni velmi nalákala, děkuji za tip!
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat