pátek 20. října 2017

Průvodce světem současného umění

Název: Průvodce světem současného umění
Autor: Alistair Hick
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 232







Celkové hodnocení: ****




I když nejsem žádný odborník a v umění dávám přednost spíše klasikům, zajímá mě i současná světová tvorba. Na její aktivní sledování nemám už tolik času jako dřív, a tak jsem sáhla po knížce Alistaira Hickse, Průvodce světem současného umění, a doufala, že se dozvím něco zajímavého o nových směrech 21. století.

Akce vyvolává reakci. Umělci většinou vidí a reagují na svět kolem sebe emotivněji než jiní lidé a využívají k tomu nejrůznější média a nosiče. Průvodce světem současného umění se snaží zmapovat něco nezmapovatelného - spletitost a náladovost současné kultury. Dnešní umělci totiž nevyužívají jen plátno a barvy, ale pouští se do divokých experimentů s materiály, vytváří obrovské instalace i skromná dílka. Útočí na všechny naše smysly. Používají nejrůznější audiovizuální techniku. Provokují, vyjadřují svoje postoje k současnému dění ve společnosti, snaží se v nás probudit emoce a nezáleží na tom, zda jsou pozitivní či negativní.


"Margollesová zašla ještě dál než Gabriel Orozco. Přestěhovala si ateliér do márnice a jako materiál k tvorbě začala používat krev obětí dvou největších artiklů vyvážených Spojenými státy do Mexika: zbraní a smrti."


Kniha je rozdělena jako nějaká mapa na Západ, Jih, Východ a Sever. V každé části pak najdete vyprávění o setkání s umělci nejen z Evropy a Ameriky, ale i s méně známými tvůrci  z Asie, Blízkého východu, Afriky nebo Austrálie. Autor se zaměřil vždy na jeden nebo dva stěžejní výtvory konkrétního autora, které se pak snažil popsat a připojil k nim i pár podrobností ohledně vzniku díla. Každý popis je doplněn o fotografii a tak nemusíte neustále odbíhat a vyhledávat si obrázky na internetu.

Při čtení se nevyhnete otázce - Kdo je Alistair Hick? Jaké má zkušenosti? Co ho řadí mezi odborníky na současné světové umění? Hned v úvodu se o něm dozvíte několik osobních i profesních podrobností, podle kterých si můžete udělat na tohoto muže vlastní úsudek. Mě osobně přišel jako milý, chytrý a zapálený vypravěč, který miluje svět umění a rád se o svoje dojmy dělí se všemi, kdo jsou ochotni naslouchat. Také mi bylo sympatické, že mi nevnucoval svůj názor na jednotlivé umělce. Jako nějaký podomní obchodník s látkami mi ukazoval své zboží, vyprávěl, jak se dostalo do jeho rukou, a nechal jen na mě, abych se rozhodla, co si z jeho pestré nabídky vyberu.

Na této publikaci mě nejvíc bavila její různorodost. Na několika desítkách stránek nahlédnete do životů a tvorby obrovského množství umělců. Najdete tu malíře, fotografy, sochaře, filmaře, choreografy i bláznivé snílky. Autor čtenáře nezahlcuje zbytečnými informacemi nebo nezáživnými daty. Knihou jsem mohla nezávazně listovat a pokud mě některý umělec zaujal, nic mi nebránilo pustit se do dalšího pátrání na vlastní pěst a objevit autora, který mě osloví i svojí další tvorbou.

Jedním z mých favoritů byl Gregory Crewdson. Jeho fotografie amerických předměstí ve mě vzbudily zvláštní a ne zrovna příjemný pocit. Zachytil v nich kratičký okamžik cizího příběhu, letmý pohled na nějaké temné tajemství. Svojí atmosférou mi připomínaly staré americké thrillery a lehce mi naháněly nedefinovatelný strach a pocit prázdnoty. Neklid na pomezí dne a noci, světla a temnoty, naděje i osamění. Nejsou to obrazy, na které bych se asi zvládla dívat denně, ale fascinovaly mě svojí bohatostí námětů k přemýšlení.


Winter mother on bed with blood
Untitlet










Při čtení Průvodce světem současného umění máte pocit, jako kdybyste se procházeli obrovskou galerií s nadšený majitelem, který se u každého kousku s vámi zastaví a než půjdete dál, poví vám k němu nějakou zajímavou osobní historku. Tuto publikaci můžete číst poctivě kapitolu za kapitolou nebo ji náhodně otevřít a nechat se inspirovat nebo jen nevěřícně kroutit hlavou nad výstřední tvorbou některých současných umělců. No napadlo by vás například vytvořit mapu tak, že nakrmíte šneky papírem a necháte je "kreslit"?



Kdy knihu Průvodce světem současného umění rozhodně číst
  • baví vás nacházet nové podněty
  • jste zvídaví a máte rádi všeobecný přehled
  • zajímá vás umění

Kdy knihu Průvodce světem současného umění rozhodně nečíst
  • máte pocit, že již všechno bylo řečeno
  • umění vás nijak neoslovuje
  • nebaví vás přemýšlet nad světem kolem vás


Podobné tituly

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kniha Zlín, v jejíž nabídce najdete i titul Průvodce světem současného umění.




O autorovi


Alistair Hicks (1956) je historik umění a kurátor se zaměřením na současné umění, žijící v Londýně. Posledních dvacet let působí jako konzultant Deutsche Bank, která patří k největším sběratelům děl současných umělců z celého světa.  Svými komentáři a kritikami přispívá do The Financial TimesApollo MagazineSpectatorVogue i The Times.






2 komentáře: