středa 25. října 2017

Nomád

Název: Nomád
Autor: James Swallow
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 554










Celkové hodnocení: *****


Ve dřezu se kupí nádobí, hora nevypraného prádla roste, děti zanedbané... Tak tohle se mi stává jen zcela výjimečně. Do Nomáda jsem se však ponořila takový způsobem, že jsem okolí přestala na pár dní prostě vnímat.

Marc Dane pracuje jako operativec pro tajnou skupinu MI6 s krycím názvem Nomád. Na misi ve Francii se však něco velice ošklivě zvrtne...


"Kužel světla z Marshallovy baterky se zastavil na dívce stojící nyní uprostřed pavučiny z drátů. V třesoucích se rukou držela černou krabici odpalovacího zařízení.
Drát vedoucí z krabice byl spojený se sítí kabelů.
"Bomba!" vyštěkl a jeho mysl se snažila zpracovat to, nač se právě díval.
"Šahíd," pronesla vzlykající dívka a zmáčkla knoflík roznětky."


Marc je jediný, kdo celou zpackanou akci přežije. Něco však nesedí a všechny stopy ukazují, že misi někdo sabotoval a v MI6 je dvojitý agent. Tím, že náš hrdina zůstal na živu, se stává podezřelým číslo jedna. Nezbývá mu než se stát psancem a na vlastní pěst vypátrat, kdo vynáší informace a nese odpovědnost za smrt jeho kolegů.


Upřímně - jsem obrovský fanda Jamese Bonda. Klasické příběhy, kdy tajný agent obhajuje svoje renomé, kdy stojí proti všem a musí odhalit darebáka dřív než dojde k nějakému neštěstí, mě neskutečně baví. Minulý rok jsem si užila knížku Já poutník. Nomád je k ní přirovnáván a musím uznat, že tentokrát se nakladatel trefil do černého.

S knihou jsem proletěla celý svět. Poušť, deštivý Londýn, Amerika, Francie, Itálie, nechyběla ani luxusní jachta a exkluzivní párty plná padouchů. Darebáci byli extrémně darební, slizouni zas pekelně slizcí, nechybělo ani dramatické závěrečné překvapení a klasická vykecávačka hlavního padoucha. Jako kdyby autor vzal všechna ta báječná klišé klasických špionážních thrillerů a umíchal z nich naprosto nový dokonalý moderní koktejl, který zhltnete, ani nevíte jak.

Chlápek, co má víc štěstí než rozumu. Tak by se dal charakterizovat hlavní hrdina, Marc Dane. Jeho přežití záleží často na tom, že ho jeho nepřátelé podceňují. V týmu se staral o technickou podporu, a tak ho všichni mají za nešikovného ajťáka a snadný terč. Málokdo z nich však ví, že kdysi sloužil u britského námořnictva. Sice jeho reflexy už nejsou v takové kondičce jako dřív, ale v krizových situacích si dokáže zachovat chladnou hlavu a skvěle improvizuje. 

V každém správném příběhu o tajných agentech nesmí chybět půvabná, záhadná, nebezpečná a všeho schopná žena. Marcovy skvěle sekunduje bývalá odstřelovačka Lucy Keyesová. Jejich vztah je jak na houpačce. Oba jsou spíš sólisté a ani jeden není ze spolupráce příliš nadšený. Přesto to mezi nimi celkem dobře funguje a jejich dialogy dodávají příběhu potřebný šmrnc a náboj. 

Osobně bych knížku přirovnala ke kombinaci tvorby Roberta Ludluma, Iana Fleminga a Terryho Hayese. Pokud máte tyto autory rádi nebo ujíždíte na filmech tipu Mission Imposible, určitě si nenechte ujít Nomáda. Má všechno, co má správný příběh o tajných agentech mít a ještě něco navíc.   

Mimochodem, něco navíc.... Kromě reading copy jsem tentokrát dostala od Euromedie i tento rozkošný flash disk se stejným potiskem jako obálka knihy. Škoda jen, že byl prázdný a neobsahoval nějakou bonusovou kapitolu nebo tak něco. Možná by nebylo od věci v omezené míře takhle vydávat například elektronické nebo audio knihy. Jako dárek by takový flash disk vypadal opravdu luxusně a navíc na zadní straně je prostor pro osobní věnování nebo podpis autora. Kdo ví, třeba se toho někdo v budoucnu chytí a místo knih se budeme obdarovávat například takovými parádními kartami.




Za recenzní výtisk a naprosto žůžový flash disk děkuji nakladatelství Euromedia, v jejichž nabídce najdete i tenhle parádní knižní kousek - Nomád.




Kdy knihu Nomád rozhodně číst
  • baví vás špionážní thrillery
  • milujete Mission Imposible
  • četli jste a líbila se vám kniha Já, poutník

Kdy knihu Nomád rozhodně nečíst
  • máte panický strach z teroristických útoků
  • myslíte si, že tajné služby pracují pro dobro všech a agenti jsou čestní lidé
  • věříte tomu, že všichni uprchlíci jsou hodní a zaslouží si pomoct


O autorovi


James Swallow (1969) je britský spisovatel a scénárista, který se již více než patnáct let věnuje beletrii, tvorbě pro televizi a rádio, novinářské práci, novým médiím a videohrám. Napsal téměř čtyřicet románů, tři z nich bodovaly na žebříčku bestsellerů New York Times. James žije a pracuje v Londýně.  

8 komentářů:

  1. Tak tuhle bych si měla určitě přečíst, docela mě zaujala!
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z ní byla nadšená. Miluji tuhle špionskou klasiku a tohle bylo i skvěle vymyšleno. Napínavý od začátku do konce :-)

      Vymazat
  2. O knize jsem ještě neslyšela a podle tvé recenze opravdu usuzuju, že by mohla být sakra dobrá... Asi jí dám šanci! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě je to naprostá jednička, moc jsem si ji užila :-)

      Vymazat
  3. Dobrý :-) Reklamy na tuto knížku jsem si dnes náhodou všimla. Nejvíc mě na tom zaujal ten arabský nápis qif (stůj) :-) Tak jsem se zastavila a prohlídla si, oč jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, díky za info. Popravdě mě ani nenapadlo nějak pátrat, co ten nápis znamená.

      Vymazat
  4. S těma fleškama je to skvělý nápad! I když já bych takto uvítala spíš prodej audioknih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se mi to líbilo. Prostě taková pidiknížka do kapsy :-)

      Vymazat