pátek 27. února 2015

Bestie

Název: Bestie
Autor: Dominik Dán
Nakladatelství: Slovart, s.r.o.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 278









Celkové hodnocení: *****


Ondřej Rigo je považován za nejděsivějšího sériového vraha v historii Slovenska. Do dějin kriminalistiky se zapsal pod přezdívkou "ponožkový vrah".  O jeho hrůzných činech je kniha Dominka Dána Bestie, která dějově navazuje na knihu Uzel, a kterou právě v těchto dnech najdete na pultech českých knihkupců.

Příběh Bestie se od  Uzlu  na první pohled liší tím, že tentokrát je hned od začátku zřejmé, kdo je vrah. Psychycky narušený slovenský Rom Ondrej, si vždy vytipuje osamělou ženu bydlící v přízemí, zohaví jí tyčí nebo dlažební kostkou obličej a pak s ní souloží. Jedná na náhodný popud (spouštěčem je u něj většinou pach krve) avšak s rozmyslem. Oběti si nevybírá podle věku ani podle vzhledu, jeho rozmezí se pohybuje od 22 do 88 let. Na místě činu po sobě zanechává pouze otisky bot, nedopalky od cigaret, sperma a ponožky. Žádné otisky prstů. Vraždit začne v Mnichově, pak pokračuje v Amsterodamu a nakonec začne řádit v Bratislavě. Tam se mu na paty pověsí mordparta Richarda Krause. 

"Burger se zadíval na Krauze a potichu se zeptal:"V pořádku? Koukej bokem, dejchej a nedívej se furt na jedno místo, na ni"
"Oukej!" zasípal detektiv a párkrát se zhluboka nadechl. Potom přenesl pohled pomalu z polštáře na ni. Ležela tam naznak s nohama široko od sebe. Přikrývku měla přehozenou přes trup. Starorůžovou noční košili vyhrnutou až k prsům. Ruce podél těla, hlavu na pravém rameni, pravá polovina tváře byla fialová, bezzubá ústa a ucho plné krve. Všude bylo plno krve. Pokožka vlasů byla roztrhaná krátkými ranami, které zbarvily polštář doruda. Nos zlomený a vražený na stranu. Na krku fialové skvrny.
"To jsou prsty?" zeptal se Burgera. Ten si stopy na krku dlouze zblízka prohlížel. Když se vzpřímil, pouze přikývl.
"I škrcení." Verdikt nikdo nekomentoval."

Je to nerovný boj. Policisté mají zoufale málo důkazů. Nejnovější metody jsou sice schopny identifikovat a usvědčit pachatele podle vzorků DNA, ale co je jim to platné, když jim Ondrej stále uniká. Bezmoc, vědomí, že vrah znovu zaútočí, ničí Richarda i jeho spolupracovníky. Jakým způsobem se jim podaří vyšinutého vraha dopadnout? Kolik nevinných žen musí zemřít, aby vrah udělal osudovou chybu a prozradil se?

Výborně napsaná kriminálka, od které se nešlo odtrhnout. Během dvou večerů jsem ji bez problémů přečetla. Líbí se mi, jak se postava Richarda Krause s každým dalším případem vyvíjí. I tým oddělení vražd se utěšeně rozrůstá o další osobité členy. Příběh Bestie je navíc zajímavý i tím, že velice detailně popisuje řádění skutečného vraha Ondreje Riga, které ho neusvědčily otisky prstů, ale v tehdejší době vcelku nová přelomová metoda porovnání vzorků DNA. Dánovi se v knize podařilo bravurně vystihnout, co se asi odehrávalo v Ondrejově pokřivené mysli. Z autentičnosti některých scén až běhal mráz po zádech. Že by se autor osobně účastnil honu na ponožkovou bestii? Kdo ví. Autorova identita zůstává i nadále skryta. Odsouzený Ondrej Rigo si v Ilavě odpykává doživotní trest.

Ráda bych poděkovala nakladatelství Slovart za poskytnutý recenzní výtisk. Bestii a samozřejmě další výborné knihy nejen od Dominika Dána můžete zakoupit například ZDE
    

O autorovi: 


Dominik Dán se narodil v roce 1955 na Slovensku. Jeho totožnost je utajena. Pracuje jako elitní policista a jméno Dominik Dán je pseudonym. V současnosti je jedním z nejprodávanějších slovenských spisovatelů. Jeho knih se prodalo už více než 600 tis. výtisků. V roce 2010 se autorsky podílel na seriálu Kriminálka Staré Město. 





6 komentářů:

  1. Před dvěma dny mi také domů dorazil recenzní výtisk a teď jsi mě na něj pořádně navnadila! :) Už se těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuto knihu se také chystám a doufám, že bude splňovat mé očekávání :)

    OdpovědětVymazat
  3. A už mi je o něco více jasnější, proč se blog jmenuje holka modrookatá...

    Takhle zní jako pěkně drsná show. Snad bych při čtení nemusel hodit ponožku do ringu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, modrá je dobrá, už je to tak :-)

      Do ringu ne, radši do pračky hele ;-)

      S těma ponožkama to stejně bylo zajímavý. Proč on je tam vlastně nechával? Pořád v tom hledali nějaký systém, šifru, a přitom to bylo tak jednoduchý :-D

      Vymazat