pondělí 18. srpna 2014

Knihoběžník 11


"Přečti mě a pošli dál!". Touto výraznou samolepkou je označena kniha, která je zapojena do projektu slovenského knihkupectví Martinus Knihoběžník. O co se jedná? Na veřejně přístupném místě jsem v Prostějově ukryla již jedenáctou knihu. Její přesnou polohu, a samozřejmě i polohu mnoha dalších knížek, najdete na stránkách www.knihobeznik.cz . Pokud si chcete knihu půjčit, přečíst a opět poslat dál, stačí jediné - vyzvednout si ji. Pak postupujete podle návodu, který je vlepený na první stránce - přihlásíte se na www.knihobeznik.cz, nahlásíte nalezenou knihu tak, že zadáte její ID a heslo. Pokud chcete můžete připojit i příběh nebo fotku toho, jak jste knihu nalezli. Po přečtení ji opět někde na veřejně přístupném místě ukryjete. Na stránkách projektu pak označíte místo úkrytu, aby ji někdo další mohl znovu nalézt. Podrobnější informace s moc milým videem najdete i ZDE.


Jestli se vám nechce knihu ukrývat, a i přesto se chcete do hry zapojit, stačí když ji po přečtení zanesete do městské knihovny v Prostějově. Ta je jedním z pěti partnerských míst projektu knihoběžník v České republice. V přízemí na oddělení regionu je umístěn na parapetu sympatický červený lepenkový box, kde můžete v provozní době knihu z projektu Knihoběžník zanechat a případně si nějakou další ulovit.

Jakou knížku jsem pro Vás vybrala tentokrát? Dnes budou mít radost všichni milovníci konspiračních teorií, napínavých dějových zvratů a starověkých záhad. Šifra mistra Leonarda od Dana Browna byla svého času opravdu trhák. Kdo ji ještě nečetl má teď jedinečnou příležitost. Poprvé se v ní setkáváme s postavou harvardského profesora náboženské symbolologie Roberta Langdoma. Policie ho uprostřed noci povolá na konzultaci k vraždě správce uměleckých sbírek v Louvru. Má pomoci rozluštit záhadnou šifru, která je na podlaze hned vedle těla oběti. Langdom se pouští do pátrání. Pomáhá mu talentovaná a půvabná odbornice na šifry a kódy Sophie Neveuová. Na světlo vycházejí záhadné souvislosti, které naznačují spojení zavražděného s tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Někdo se však snaží jejich pátrání zhatit a tak následuje divoká honička Paříží i Londýnem. Vyřeší Langdom pradávné tajemství? Co se vlastně skrývá v symbolice Leonardových děl? Dokáží spolu se Sophií  rozluštit šifru a odhalit tak pravý význam svatého grálu?

Aby jste vypátrali knihu a zjistili, jak to s hlavními hrdiny dopadlo, nemusíte luštit žádnou šifru. Protože se kniha zabývá jednou ze zásadních otázek křesťanské víry, jako nejpříhodnější místo pro ukrytí jsem vybrala výklenek nádherného gotického kostela na náměstí.


Takže dobrý lov, pěkné počtení a příští týden se opět můžete těšit na další ukrytou knihu :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat