úterý 8. dubna 2014

Doplavat domů

Dnes bych vám ráda představila knížku britské prozaičky, dramatičky a básnířky Deborah Levy Doplavat domů. Je to její čtvrté dílo a v roce 2012 se s ním probojovala do finále Bookerovy ceny.


A teď k příběhu. Děj se odehrává ve francouzském městečku Alpes-Maritimes v létě 1994. Joe Jacob (znamý anglický básník, původem polský žid, jehož celá rodina zahynula v koncentračním táboře), jeho žena Izabel (válečná zpravodajka), jejich pubertální dcera Nina, Mitchell (obchodník s historickými zbraněmi) a jeho žena Laura přijíždějí strávit léto v pronajaté vile. V bazénu je čeká zvláštní překvapení. Splývá v něm nahá rusovlasá dívka. Ta se představí jako botanička Kitty Finchová. Protože nemá kam jít, Isabel jí nabídne ubytování v jedné z mnoha ložnic ve vile. Jak se postupně dozvídáme, Kitty je silně psychicky narušená a před nedávnem se vrátila z pobytu v léčebně, kam ji poslala sousedka Madeline Sheridanová, psychiatrička na odpočinku. Kitty odmítá brát prášky na zklidnění a do vily se vetřela s nadějí, že si Joe přečte její báseň - Doplavat domů.  Ten však víc než o její tvorbu jeví zájem o její tělo. Do Kitty je však taky zamilovaný Jurgen, věčně zhulený správce, který se kamarádí s majitelem blízké kavárny Claudem. Jednotlivé postavy postupně rozehrají zvláštní příběh plný metafor a náznaků. Kdo nakonec skončí v bazéně? Kdo opravdu "doplave domů"? 

Knihu nejde číst před spaním, vyžaduje si vaši plnou pozornost. Autorka používá zvláštní, ale trefné obraty, hodně se věnuje detailům. Její postavy jednají podvědomě. Netuší, co vlastně chtějí, ale jejich činy odráží jejich touhy. Na to jak je knížka tenká se mi nečetla snadno, ale zaujala mě a oslovila. Snad se bude líbit i vám.   

Žádné komentáře:

Okomentovat