sobota 16. prosince 2017

Book club a Blogerská merenda


Blíží se konec roku a s ním přichází i velké množství milých společenských událostí a setkání. Před týdnem jsem byla na pár dní v Praze a ukázala se na dvou zajímavých akcích, který se týkají i tohoto blogu. Proto mi dovolte podělit se s vámi o svoje zážitky.


První akce byla čtenářsko-spisovatelská. Popravdě ze setkání s autory bývám většinou rozpačitá. Přijde mi to krapet nepatřičné, přečíst si něčí knihu a pak s tím člověkem mluvit. Je to jako kdyby jste koukali holce pod sukni a až pak si s ní povídali. Navíc spisovatelé bývají občas protivní pavouci, sebestřední narcisové nebo zapšklí introverti.... Jenže knížka Podivuhodný život osamělého pošťáka se mi líbila natolik, že jsem si nechtěla povídání s autorem nechat ujít. A navíc jsem na něj nebyla sama. Setkání organizoval Jakub Pavlovský a jeho Book club, který se ve SmetanaQ cafe schází, takže jsem se tolik nebála.

Nakonec se z toho vyklubal opravdu příjemný večer. Denis Thériault byl velice milý, laskavý a vtipný společník. Jeho rodným jazykem je francouzština, takže angličtinu používal jako cizinec a bylo mu skvěle rozumět. Navíc to byla fajn příležitost potkat se s dalšími lidmi, kteří milují knihy a píší o nich. 

Druhé setkání, kterého jsem se o víkendu zúčastnila, byla Blogerská merenda nakladatelství Albatros ve VinCaffé na Žižkově. V malé příjemné kavárničce mě čekala supr-čupr trojka Albatrosu - Olga, Vendy a Bára. Všechny s extravagantními vánočními čelenkami. No, aspoň už vím, proč se tomu říká "fascinátor". 
Bylo nás tam požehnaně. Jedlo se, pilo, konverzovalo. Zábava příjemně proudila, limonáda tekla proudem, zobání rychle ubývalo a samozřejmě jsme se bavili i o novinkách, které nás v Albatrosu na jaře čekají. Už teď mám pár horkých favoritů, po kterých pokukuji...

Čtenářka (Traci Chee)
První díl trilogie, která vypráví o světě, kde je čtení výsadou. Recenzní výtisk jsem našla ve svém vánočním balíčku a nemůžu se dočkat, až se do ní začtu. Na pulty knihkupectví se dostane v lednu.

Dívka na sněhu (Danya Kukafka)
Zaujalo mě, že autorkou je teprve čtyřiadvacetiletá spisovatelka. Román začala psát v devatenácti a stal se bestselerem. Nadšené recenze přirovnávají knížku k seriálu Twin Peaks, tak uvidíme. V únoru se rozhodně máme na co těšit.

Dominika na cestě po Jižní Americe (Dominika Gawliczková)
S dětmi si moc cestování po světě neužiji a tak si o tom alespoň ráda čtu. Příběh drobné blondýnky, která projíždí na motorce Jižní Amerikou a ne vše se vždy vydaří, mě zaujal. Že by nový Zibura v sukních? Uvidíme v březnu.

Černé znamení (Sebastien de Castell)
Druhý díl fantasy série Divotvůrce. Jestli jste nečetli první příběh o mladém čaroději, který dělá co může, aby zamaskoval, že vlastně vůbec neumí čarovat, máte čas do března.

Moskva (Jack Grimwood)
Další mrazivý thriller od Knihy Zlín, na který si brousím drápky. Pátrání po vrahovi mladého muže a zmizelé dceři britského velvyslance na pozadí ruské metropole slibuje zajímavou zábavu. Na knížku se můžete těšit v únoru.

Můj soukromý buzynes (Jan Kraus)
Taky máte rádi Jana Krause? Ten chlápek mě prostě baví. Pokud se, stejně jako já, chcete dozvědět i něco o jeho podnikání, počkejte si do března.

Nazdar, vitamíne (Rachel Khongová)
Ruth se v jeden moment obrátí život naruby. Opustí ji přítel a její otec onemocní. Příběh o alternativních léčbách, nadějích i zklamáních, který vás rozesmutní i pobaví. God feel román na leden jak vyšitý.
Nebe je naše (Luke Allnutt)
Nelítostná nemoc naprosto změní Robův jinak dokonalý život. Jak se s tím vyrovná? Dojemný román o lásce a naději. Na pultech knihkupectví ho najdete v březnu.

V pasti lží (B. A. Paris)
Jste fanoušky psychologických thrillerů? V březnu vyjde další kniha autorky bestselleru Za zavřenými dveřmi. Zopakuje si svůj úspěch s první knihou?


Na jaře ještě vyjde Tary: Příběh parkouristy (průvodce životem youtubera Tarase Povoroznyka), Dvůr křídel a zmaru (třetí díl YA fantasy série od Sarah J. Maasové), Přítelkyně (když jsi nejste jisti, s kým chodí váš syn, brouka do hlavy vám nasadí Michelle Francesová), Noc (čtvrtý  díl série s kriminalistou Martinem Servazem od Bernarda Miniera), Lagom (nové Hydge z pera Niki Brantmarkové), Replika (od autorky trilogie Delirium Lauren Oliverové), Na lovu (moderní převyprávění pohádky Kráska a zvíře od Meagan Spoonerová), S láskou tě nenávidím (třináct povídek o literárních záporácích od nejznámějších YA autorů). 

Z českých autorů se můžete těšit na Martina Stručovského a jeho Bez duše, Malované dějiny Evropy Ondřeje Müllera, Srdce Aporveru od Davida Šenka nebo knihu Jan Švankmajer od Bruna Solaříka. 


Kromě zajímavých informací z edičního plánu a příjemného pocitu z družení s ostatními blogery jsem si domů odnesla i pár dárečků. 


Reeding copy Čtenářky, fantasy Má lady Jane, obrovský nástěnný kalendář s obrázky od dvojice Tomski&Polanski (ilustrovali knížky Ladislava Zibury), DVD Jasmíniny slzy a dva lístky do kina. Ty jsem hned směnila na Černém mostě za film Liga spravedlnosti. Jason Momoa jako Aquaman byl naprosto k sežrání.




Tolik k mému pražskému pobytu. Ještě jsem stihla návštěvu salonu Homie Tatto a pár soukromých setkání, ale o tom třeba až někdy jindy. Bylo to krásné zastavení v předvánočním shonu, díky za ně. 

PS: Zvláštní poděkování patří Peťovi Čapkovi alias Šefikovi. Na jeho doporučení jsem cestou do práce začala poslouchat audioknížky s doktorem Proktorem a hihňám se u toho tak, že jsem si už musela prodloužit život minimálně o pár měsíců ;-)

8 komentářů:

  1. Oboje to musely být opravdu zajímavé akce :) A nalákala jsi mě na nové knihy od Albatrosu, už vyhlížím Černé znamení a Čtenářku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Doktor Proktor je super a z nabidky si asi pořídím druhého Divotvůrce - omládnout s knihou:-) Díky za report, tentokrát jsem to časově nedala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z interních zdrojů je prý dvojka ještě lepší než jednička. Taky se na něj těším ;-) Tak snad příště... :-)

      Vymazat
  3. Tak ja tej audioknihe dám tiež šancu. Keď aj teba tak bavila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako v tomhle se mi Šefik fakt strefil do vkusu. Je to namluvený opravdu skvěle (jak mi do ucha začal šišlat doktor Proktor, tak jsem si málem cvrkla smíchy) a kapitola mi vyjde tak akorát na jednu cestu do práce, takže za mě naprostá spokojenost ;-)

      Vymazat
  4. Jů! Závidím Lady Jane! Musela to být super akce a ta Moskva? No tak to vypadá perfektně, na to jsem fakt zvědavá! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No těším se na Jane moc. Přes svátky hodlám číst samé fantasy a pohádky a vůbec si užívat volna :-) Jj, Moskva taky nalákala, tak snad nezklame ;-)

      Vymazat