středa 31. srpna 2016

Napečeno bez pečení

Název: Napečeno bez pečení
Nakladatelství: Euromedia Group k.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 128










Celkové hodnocení: ****




Jak jste si jistě už všimli, moje recenze kuchařek vždy provázejí fotografie knihy s některým z jídel, které jsem podle kuchařky uvařila. Tentokrát je však úvodní fotka bez dlabance. Proč? Inu dorty byly tak dobré a mizely tak rychle, že jsem byla ráda, že jsem vyfotila vůbec něco. Tolik k průvodní fotografii a hurá na recenzi.   

Co vás tedy čeká, když se vám do rukou dostane tato kniha. Recepty jsou rozděleny do několika tematických sekcí. Řezy a dortíky, šťavnaté ovocné dorty, krémové dorty a cheesecaky a recepty pro slavnostní příležitosti. Součástí je i krátká předmluva, ve které se dozvíte základní informace o korpusech a  krémech. Nechybí ani abecední seznam receptů.

Recepty jsou doplněné celostránkovými fotografiemi, nad kterými budete slintat jak Pavlovovi psi. Seznam použitých surovin je přehledný a i návod na přípravu je stručný a lehce pochopitelný. Jediné co mi u receptů trochu chybělo je stupeň obtížnosti. Některé recepty jsou totiž absolutně primitivní (dát šlehačku na kupované vafle zvládne i můj devítiletý syn) a u jiných je už třeba mít nějaké ty zkušenosti v kuchyni. 


Co jsem tedy bez pečení napekla? Popravdě já a želatina jsme si nikdy moc nerozuměly. Proto jsem na rozjezd zkusila připravit Ovocný sen s jogurtovou smetanou z obálky. Připravila si korpus, náplň, pokladla ovocem (neměla jsem jahody, tak jsem zvolila hroznové víno, borůvky a kousky broskví), navrch dala červené dortové želé a nechala dort vychladit. Na pohled nevypadal špatně, i když do fotky z obálky měl hodně daleko. Problémy nastaly při krájení. Korpus se sypal a krém se potměšile rozjížděl na všechny strany. Příště bych do náplně  přece jen trošku želatiny přidala, i když v receptu nebyla uvedená. Na talířku sice moc hezky nevypadal, přesto byl hodně jedlý a během večera se z ledničky tiše vypařil.


Protože cvičení dělá mistra, pustila jsem se do Ostružinového koláče. V receptu byla uvedená čtvercová forma, kterou bohužel nemám. To mě však nezastavilo a použila jsem běžnou kulatou dortovou formu. Postupovala jsem podle receptu a výsledek byl víc než uspokojivý. Jogurt s mascarpone se skvěle snoubil s lehce nakyslou chutí ostružin a přelivem z jablečného želé. Kousek jsem vzala na narozeninový piknik s kamarádkou, která mě zahrnula slovy chvály, obdivu a prosbami o recept. 




Mám narozeniny v létě, takže jsem vždy řešila problém, jaký dort udělat na oslavu, aby byl svěží a ne moc sladký. Na oslavu k prababičce jsem tedy vzala na mlsání ke kávě Osvěžující mandarikovo-citronový dort. Cukrářské piškoty výborně doplnily šlehačkovo-sýrový krém, který byl lehce ochucený citronem. Na ozdobu jsem použila madarinky a ořechy. Šlehačkovou ozdobu jsem vynechala, ale i tak byl dort výborný a zmizel rychleji než prababiččiny jednohubky, což je co říct.




První dort sice nedopadl přímo na jedničku, ale to bylo spíš tím, že tento tip zákusků doma moc často nedělám. S troškou praxe jsem ale nakonec zvládla vytvořit úžasnou dobrotu, za kterou jsem se nemusela stydět a na které si pochutnala celá rodina.


V knize Napečeno bez pečení najdou "ten svůj recept" jak úplní začátečníci, tak i pokročilí kuchaři. Líbila se mi nápaditost korpusů. Nikdy by mě například nenapadlo udělat spodní vrstvu dortu z kukuřičných lupínků nebo müsli. I krémy byly pestré a určitě ještě některé z nich vyzkouším. I když je tato kuchařka laděná spíš letně, určitě stojí za povšimnutí i v nadcházejících chladnějších dnech. Už jen pro tu nádhernou obálku, nad kterou se musí zrychlit tep i těm nejzarytějším odpůrcům sladkého. 



Kdy Napečeno bez pečení rozhodně číst
  • rádi mlsáte 
  • místo čokolády dáváte přednost jogurtu a ovoci
  • neradi pečete

Kdy Napečeno bez pečení rozhodně nečíst
  • počítáte každou kalorii, kterou sníte
  • vyhýbáte se sladkým jídlům
  • nebaví vás zkoušet nové recepty



Podobné knihy


Za úžasný kulinářský zážitek děkuji nakladatelství Ikar, kde kromě dalších skvělých kuchařek najdete i Napečeno bez pečení.


 

8 komentářů:

  1. V pohodě to takhle večer číst a dívat se na ty fotky, vůbec na to nemám chuť. :D Vypadá to fakt skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já se tuhle podívala na váhu a moc skvělej pohled to nebyl, ale pořád tak nějak doufám, že to někdy vyběhám ;-)

      Vymazat
  2. Krásné. Taky jsem si teď koupila neobvyklou a absolutně nádhernou kuchařku. Recenze bude brzy na blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu jsem také zaznamenala a hodně mě láká. Na léto ideální recepty, kdy se nemusíme potit u horké trouby a i v zimních měsících určitě rády uvítáme nějaký osvěžující zákuseček :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zas vždycky děsila želatina. Ale mám ráda výzvy a nakonec jsem zjistila, že to není až taková hrůza jak jsem si myslela a celkem jsme se začaly i kamarádit ;-)

      Vymazat