úterý 12. července 2016

Všude kolem černý les

Název: Všude kolem černý les
Autor: Ruth Ware
Interpret: Simona Postlerová
Rozsah: 10 hod 46 min










Celkové hodnocení: *****



Muži mezi sebou tvoří většinou několikačlenné skupiny, jakési tlupy. Ženy se naopak párují a uzavírají spolu daleko intimnější spojenectví. Špitají si svá tajemství, sdílí nejintimnější přání, jedna bez druhé nedá ani ránu. Přátelství mezi dvěma ženami je zvláštní záležitost. Z nejlepších kamarádek na život a na smrt se velice lehce můžou stát nemilosrdné soupeřky, které se nenávidí až za hrob. Napínavý thriller Všude kolem černý les vám ukáže, kam až může dojít nenávist a rivalita mezi ženami.

Příběh vypráví šestadvacetiletá introvertní autorka detektivek Leonora. Žije si svůj osamělý poklidný život ve svém malém bezpečném světě až do chvíle, kdy její pohodu naruší pozvánka na rozlučkovou party její dávné kamarádky ze střední, Clare. Neviděli se už 10 let a tak Leonora váhá, zda má přijmout pozvánku na společný víkend. Nakonec se přece jen rozhodne, že pojede. A tak se ocitá s dalšími neznámými lidmi na výstřední chatě uprostřed temných lesů. Záhy po svém příjezdu lituje, že na akci vůbec jela...


Krátkou ukázku z knihy si můžete poslechnout ZDE.


Ve vyprávění autorka skáče z přítomnosti, kdy Leonora přichází k sobě v nemocnici, do Leonořiných vzpomínek na události, které jejímu zranění předcházely. Tyto dvě časové roviny se nakonec protnou, všechny zlomky skládačky zapadnou na své místo a tajemství z minulosti i přítomnosti budou odhalena.


Musím se přiznat, že tento příběh jsem si opravdu hodně užila. Perfektně dávkované napětí, několikrát jsem byla na vážkách, kdo je vrah. Neustále jsem měnila svoje favority na "hlavního záporáka", až jsem to nakonec vzdala a nechala na autorce, aby mi ukázala, kdo opravdu spáchal zločin a jak to vlastně všechno bylo. 

Audioknihu výborně namluvila Simona Postlerová. Skvěle se mi poslouchala. Moc se mi líbilo jak pracovala s hlasem. Bylo velice snadné rozpoznat jednotlivé postavy, jejich nálady a emoce. Jediné, co mě při poslechu rušilo, bylo nepravidelné zesilování a zeslabování zvuku v průběhu kapitol. Nejspíš nějaká drobná technická záležitost, která byla bohužel při delším poslouchání krapet otravná. Je to velká škoda, protože hlas Simony Postlerové je velice příjemný a výkonu, který na nahrávce předvedla, nebylo jinak co vytknout.

Audiokniha Všude kolem černý les mě naučila chodit do práce pěšky, protože na kole se poslouchat knížka dost dobře nedá, a taky jsem díky ní párkrát přišla o pár minut později, protože kapitola byla tak napínavá, že jsem nevědomky zpomalila krok. Pokud máte rádi staré dobré thrillery tipu Misery nechce zemřít, určitě si nenechte tento titul ujít. Navíc hlas Simony Postlerové je příjemně podmanivý a dokonale vás vtáhne do děje tak, že zapomenete na svoje okolí. 


Za napínavý poslech bych ráda poděkovala Audiotece, kde najdete nejen Všude kolem černý les, ale i spoustu dalších zajímavých audioknih.


O autorovi


Ruth Ware vyrostla v Sussexu na jižním pobřeží Anglie. Po absolvování manchesterské univerzity žila chvíli v Paříži a posléze se vrátila do rodné Británie. Pracovala jako servírka, knihkupkyně, lektorka angličtiny pro cizince a tisková mluvčí. V současné době žije s manželem a dvěma malými dětmi v Londýně.








O interpretovi


Simona Postlerová se narodila v roce 1964. Vystudovala DAMU, kde získala titul MgA. Hostovala v Národním divadle, kde následně získala stálé angažmá. Hrála i v několika dalších divadlech a od roku 1992 je stálicí Divalda na Vinohradech.
Hrála v několika televizních seriálech (Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Ordinace v růžové zahradě atd..) Objevila se také v mnoha televizních inscenacích.
Její hlas můžete znát ze seriálu Hvězdná brána (Samantha Carterová), Gilmorova děvčata (Lorelai Gilmoreová), anebo z pohádky Rebelka, kde namluvila matku princezny Meridy.
Jejím manželem je kytarista Zdeněk Hrášek, se kterým má dceru Janu Magdalénu a syna Damiána.

4 komentáře:

  1. Já ji zrovna čtu v papírovém vydání a zatím se mi celkem líbí :-) Jsem rád, že se ti líbila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se hlavně líbil hlas Simony Poslerové. Dobře k tomu seděl. I jsem uvažovala, že začnu chodit do práce oklikou, abych si to krapet prodloužila, protože jindy se k poslouchání audioknížek moc nedostanu O:-)

      Vymazat
  2. Knížku bych chtěla v klasickém vydání, protože audio moc nemusím. Ovšem Simonu mám ráda :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám zafixovanou jako Lorelai. Je sice fakt, že nemá hlas jako šestadvacítka, přesto se mi k příběhu hodil. Myslím že i v papírové verzi stojí knížka za povšimnutí, určitě se ti bude líbit ;-)

      Vymazat