úterý 26. května 2015

Pod vodou

Název: Pod vodou
Autor: Juli Zeh
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015 
Počet stránek:  216












Celkové hodnocení: *****

Juli Zeh je výraznou postavou německé současné literatury. Knížka Pod vodou je navíc označována jako výjimečný psychologický thriller. Jaký tedy ukrývá příběh?

Do Arrecife, malého pobřežního městečka na strohém sopečném ostrůvku nedaleko Afriky, přijíždí herečka Jola se svým partnerem, spisovatelem Theem. Jola by ráda získala roli ve filmu o slavné potápěčce a tak i s Theem přijela potrénovat pobyt pod vodou. Jejich soukromým instruktorem potápění je Sven, který opustil Německo a žije s přítelkyní na ostrově. Zpočátku se vše odvíjí podle plánu. Postupně však začne být jasné, že mezi Jolou a Theem něco neklape. Jakési napětí, skoro až chorobná nenávist dohnaná do krajnosti. Když pak Jola Svena svede, započne divoká hra, při které půjde doslova o život...


"Už nevím, kdo z nás první natáhl ruce. Vím jen, že jsem ji chytil za ramena a přitáhl k sobě a že ona objetí okamžitě opětovala. Nemohli jsme se líbat, protože jsme museli mít v ústech dýchací přístroje. Nemohli jsme se hladit, protože jsme na těle měli půlcentimetrovou vrstvu neoprenu a všude překážely součásti výstroje. Měl jsem k dispozici jen ruce a její krk. Vsunul jsme jí ruku pod vestu, abych pod neoprenem alespoň nahmatal její stlačená prsa. Otočil jsem ji a položil dopředu, abych se mohl přitisknout k jejímu zadku pokrytému gumou. Napadlo mě, jestli se mám odvážit ji svléknout. Jednou rukou ji držet za opasek s olovem a druhou jí opatrně stáhnout vestu. Láhev položit na dno. Mohla by se jí oběma rukama držet, aby neodplula. Asi by se mi podařilo ji z obleku napůl vyloupnout. Už jen představa, že zatáhnu za zip a uvolním jí prsa, zatímco bude ležet na břiše na mořském dně, bezmocná jako novorozeně, hadicí připoutaná k přívodu vzduchu, mě málem připravila o rozum.
Samozřejmě jsem nic z toho neudělal. Byli jsme v hloubce dvaceti metrů, tohle byl její patnáctý sestup pod hladinu a já jsem byl trenér, který za ni zodpovídá. Sépie se znuděně vzdálila. Nedaleko od nás těsně u dna propluli tři rejnoci. Theo by byl nadšený."


Ve vyprávění příběhu se střídají Sven a Jola. Každý má svoji vlastní verzi reality, svoji pravdu. Při čtení jsem chvílemi skoro pochybovala, čí vyprávění je to správné.

Jola i Theo jsou silně narušené osobnosti. Oba touží po úspěchu, ani jeden z nich ho však nedosáhne. Navzájem se obviňují a zraňují, aby si na bolesti toho druhého mohli zahojit vlastní komplexy. Společné žití jim evidentně ubližuje, s rozchodem však váhají. Sven je jejich naprostým opakem. Zodpovědný, bezproblémový, pohodář. Jola a Theo ho zatáhnout do svých psycho - her a on se tak stane jakýmsi katalyzátorem v jejich soužití.

Velice dobře a originálně zpracovaný příběh milostného trojúhelníku. Začátek byl sice lehce váhavý, ale poslední stránky jsem hltala téměř bez dechu. Knížku bych doporučila všem, kdo mají rádi neotřelé napínavé příběhy v netradičním prostředí.


O autorce


Juli Zeh se narodila v roce 1974. Je jednou z nejoceňovanějších a nejúspěšnějších současných německých spisovatelek. Vystudovala mezinárodní právo a tvůrčí psaní, spolupracovala s OSN, vyučovala na Německém institutu pro literaturu v Lipsku.

Upoutala už svou prvotinou Orli a andělé. Získala řadu ocenění, například Cenu Thomase Manna, Německou knižní cenu, Mezinárodní cenu Pera Olova Enquista nebo francouzskou Prix Cévennes za nejlepší evropský román. Její knihy byly přeloženy do třiceti pěti jazyků. V současnosti žije s rodinou v braniborské vesnici nedaleko Berlína

6 komentářů:

  1. Hm, po té psychologické stránce to zní dost dobře, i ta ukázka... Ale milostné trojúhelníky jako vážně nemusím, tak si knížku asi nechám ujít. :)

    http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to záleží jaký máte vkus. Já osobně ráda střídám žánry. Číst například jenom detektivky, bych asi nezvládla. Občas si pak říkám, že je ten můj blog takový divoký, každý pes jiná ves, ale to jsem prostě já :-)

      Vymazat
  2. Já stále váhám, doufám, že tuhle knihu koupěj k nám do knihovny. Moc se mi to nezdá, ale chválíš si ji ty i Ondra. A to už ve mně hlodá červík :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kdyby nekoupili, dojdi k nám, mi ji máme hele ;-)

      Vymazat
    2. Za cenu jízdenky bych si mohla koupit tak dvě :D Ale děkuji za nabídku :D

      Vymazat
    3. Njn, ale zas bys mě viděla a já bych ti něco dobrého ukuchtila hele ;-) :-D

      Vymazat