pondělí 16. února 2015

Stříbrná zátoka

Název: Stříbrná zátoka
Autor: Jojo Moyes
Nakladatelství: Euromedia group, k.s.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 368









Celkové hodnocení: *****


Mám kamarádku. Život se s ní nemazlil a to co si vystála by každého druhého smetlo. Ji však ne. Jako malá křehká loďka proplouvá oceánem života a pere se s paličatou urputností s každou další vlnou s neochvějnou vírou, že jednou bude líp. Je pro mě velkou inspirací a nejnovější knížka Jojo Moyes Stříbrná zátoka mi ji připomněla. 

Příběh knihy se točí kolem tří generací žen jedné rodiny. Kathleen, stará svéhlavá dáma, majitelka polorozpadajícího se hotelu s muzeem a držitelka rekordu v lovu žraloků. Lisa, Kathleenina neteř, která urputně utíká před minulostí. A nakonec Hannah, Lisina chytrá a samostatná jedenáctiletá dcerka, která nadevše miluje moře. Lisa vozí spolu s dalšími námořníky turisty na vyhlídkové plavby. Pozorují delfíny a velryby a žijí si svůj všední život v poklidné australské zátoce. Vše by bylo v pořádku, kdyby se o danou lokalitu nezačala zajímat velká anglická firma, která si naplánovala postavit v tomto nádherném koutě světa luxusní hotel zaměřený na vodní sporty. Do zátoky přijede její zástupce, Mike, a převrátí životy obyvatelů poklidného městečka naruby.

"Vteřinku mu trvalo, než nás zaznamenal. Ale Lisa mu víc času nedala. Praštila před něj na stůl novinami.
"Takže takhle vy děláte průzkumy, jo?"
Pohlédl na titulek a fakticky zbělel. V životě jsem to neviděl, ale barva mu vyprchala z tváře tak rychle, že jsem měl puzení mrknout na podlahu, jestli tam nestéká loužička krve.
"Skoro měsíc si hovíte u nás v hotelu, s každým se přátelíte, kupujete si moji dceru a celou tu dobu nás plánujete zničit?!"
Vytřeštěně zíral na titulní stranu.
"Že zrovna vy... zrovna vy! Když jste věděl, jak to je, jak jste mohl, Mikeu? Jak jste to mohl udělat?"
Páni, v životě jsem ji neviděl tak rozzuřenou. Šlehalo to z ní jak elektrické výboje. Div že jí nevstaly všechny vlasy na hlavě. 
Zvedl se. "Liso, já vám to vysvětlím..."
"Vysvětlit? Co chcete vysvětlovat? Že jste sem přijel a předstíral, že jste na dovolené, a zatím jste se za našimi zády spolčil s radou a plánoval, jak nás zničit?"
"Nehodlám zničit vás ani velryby. Snažil jsem se do toho zapracovat všechny ty bezpečnostní záruky."
Tomu se zasmála, falešně a trochu šíleně. Musím přiznat, že jsem se jí v tu chvíli trochu bál."

Mike si však celou zátoku i s jejími obyvateli během svého pobytu oblíbí a do Lisy se zcela neplánovaně zamiluje. Snaží se projekt odvrátit, najít jinou vhodnou lokalitu. Bohužel je však pozdě. Když se do toho ještě vloží Mikeho žárlivá snoubenka, je katastrofa na spadnutí. Mike dá výpověď a odjede zpátky za Lisou. Snaží se společně proti plánům Mikovy bývalé firmy bojovat. Moc se jim to nedaří a tak se Lisa rozhodne, že vystoupí se svým životním příběhem a bude riskovat vězení, aby upoutala pozornost medií a zátoku s delfíny a velrybami zachránila.

Pokaždé, když narazím na knížku označenou zlatou placičkou Edice světový bestseller, jsem trošku ostražitá a nedůvěřivá. Navíc toto je moje první kniha, kterou jsem od této autorky přečetla. Musím však říct, že předčila všechna má očekávání. Nádherný příběh o lásce a především o naději zasazený do kouzelného prostředí australského pobřeží se mi četl víc než dobře. I styl, kterým je kniha napsána, mě hodně zaujal. Jednotlivé kapitoly vypráví vždy jedna z postav. Autorka dokázala, že zvládá psát poutavý příběh jak z pohledu staré paličaté dámy, tak i zralé ženy, malé holky nebo dospělého muže. Svižný děj, napínavá zápletka, ve které čtenář najde jak dávku romantiky, tak i poučení a zamyšlení nad lidskými činy a jejich následky. Za mě kniha obstála bez ztráty kytičky :-)


Za recenzní výtisk moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.  Zde najdete Stříbrnou zátoku a další skvělé tituly z pera Jojo Moyes.


O autorce:

Jojo Moyes se narodila v roce 1969 v Londýně. V roce 1992 získala stipendium na postgraduální studium žurnalistiky. Následně pracovala 10 let pro The Independent. V roce 2002 se stala dopisovatelkou pro noviny Arts and Media Correspondent.

V roce 2002 se stala spisovatelkou na plný úvazek. Je autorkou deseti románů. Píše především romantické příběhy bez tradičních žánrových klišé s vážnějším podtextem. Je také jednou z mála autorek, která získala dvakrát prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year Award.

V současné době žije s manželem a jejich třemi dětmi na farmě v hrabství Essex. Je velkou milovnicí koní a vášnivou jezdkyní.

2 komentáře:

  1. Četla jsem od autorky její první knihu a byla jsem vcelku spokojená, i když mě na slaďárny moc neužije. Zkusím i toto a tobě díky za recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se moc líbila, určitě vyzkoušej. Když tak si o ni můžeš u mě i zasoutěžit. Třeba se na tebe usměje štěstí ;-) http://holkamodrookata.blogspot.cz/2015/03/narozeninova-soutez.html

    OdpovědětVymazat