pondělí 23. února 2015

Marťan

Název: Marťan
Autor: Andy Weir
Nakladatelství: Euromedia group, k.s.
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 344









Celkové hodnocení: *****


Když mi bylo nějak 12 let, četla jsem Robinsona Crusoa. Tenkrát se mi hrozně líbil. Byl sám na pustém ostrově a přežil. Dokázal si poradit. Sice se mu sem tam nevedlo, ale nevzdával se, pořád se snažil a nakonec to zvládl. No a pak film Trosečník. Scéna jak si Tom Hanks vyráží bolavý zub bruslí ve mě zanechala doživotní stopu. Au. Co všechno člověk zvládne, když musí, že.... A tak jsem se nesmírně těšila na prvotinu Andy Weira Marťan, která je především o přežití a lidských možnostech.

Mark Watney je astronaut. Účastní se 3 mise na rudou planetu a shodou nešťastných okolností na Marsu uvízne. Má omezené zásoby vody, jídla, vzduchu, nemůže komunikovat se zemí a jeho tým si myslí, že zahynul. NASA si naštěstí díky družícím všimne, že okolí základny vykazuje stopy lidské činnosti. Když se Markovi podaří zprovoznit vysílačku a spojit se se Zemí, může se neobvyklá záchranná mise rozjet na plné otáčky.

"Když teď se mnou z NASA můžou mluvit, melou v jednom kuse.
Věčně se mě ptají na všechny systémy Habu a mají tam plnou místnost lidí, kteří se mi snaží kecat do pěstování brambor. Je to fakt skvělý, kdy se parta troubů ze Země snaží vykládat mně, botanikovi, jak se starat o rostliny.
Většinou si jich nevšímám. Nechci vypadat arogantně, ale jsem nejlepší botanik na planetě.
Jeden bezva bonus: e-mail! Stejně jako za starých dobrých časů na Hermesu mi chodí datové balíky. Pochopitelně jsou v nich e-maily od přátel a příbuzných, ale NASA mi posílá taky vybrané zprávy od veřejnosti. Už jsem dostal e-maily od rockových hvězd, sportovců, herců a hereček, a dokonce od prezidenta.
Jeden z nich byl z mé alma mater, Chicagské univerzity. Napsali mi, že když člověk někde začne něco pěstovat, oficiálně to místo "kolonizuje". Takže jsem oficiálně kolonizoval Mars.
To koukáte, Niele Armstrongu!"

Konečně nějaký dobrý a uvěřitelný sci-fi román! Postava astronauta Marka mě vyloženě bavila. Je houževnatý, chytrý, umí si s lecčím poradit a to všechno v kombinaci se suchým humorem, který k němu perfektně sedí, dělá z knihy úžasné čtení. Sice jsem nemohla posoudit, jak moc jsou uváděná data v knize věrohodná, zas tolik zběhlá v chemii ani ve fyzice nejsem, ale musím uznat, že údaje na mě působily věrohodně. Také různé emočně vypjaté scény byly velice dobře zpracované. Sice občas jsem moc netušila, co které technické výrazy znamenají, ale znělo to fakt akčně.

Zkrátka a dobře, Marťan je skvěle napsaná sci-fi, kterou jsem si báječně užila. Vzhledem k tomu, že je to prvotina,  nezbývá než doufat, že i další knížky Andyho Weira budou stejně kvalitní, ne-li lepší.

A jako bonus videoupoutávka na knihu.




O autorovi

Andy Weir vystudoval informatiku. V patnácti letech nastoupil do svého prvního zaměstnání - pracoval jako programátor ve státní laboratoři. Knihu Marťan začal psát v roce 2009 po pečlivém výzkumu, kdy se snažil, aby byla kniha na základě momentálně existujících technologií co nejrealističtější. 

Vzhledem k sérii odmítnutí při snaze publikovat dřívější knihy se rozhodl zveřejnit knihu na svých internetových stránkách v seriálovém formátu - jednu kapitolu po druhé. Na žádost fanoušků vytvořil verzi pro Amazon Kindle a prodával ji za 99 centů (nastavitelné minimum) TAto verze se umisítila na špici nejprodávanějších sci-fi titulů. To Weirovi zajistilo pozornost vydavatelů. V březnu 2013 pak Weir prodal knižní práva za šestimístnou sumu.

6 komentářů:

  1. Už na mě taky čeká :) Snažím se nečíst recenze, ať se moc nenadchnu a pak nejsem zklamaná, ale přítel, který to čte to taky chválí... A tvoje recenze mě natěšila zase o něco více, musím s tím přestat! :D Ale díky za pěknou rc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;-) Mi se Marťan líbil. Působil na mě takovým hodně reálným dojmem. Sice nejsem vyloženě zapálený fanda do sci-fi, ale tahle se fakt povedla. :-)

      Vymazat
  2. Mám ji rozečtenou a je to opravdu takový Robinson 21.století. Kniha mě zatím baví. A hodně. :)
    V každé stránce mu držím palce a pochechtávám se nad humorem.
    Jelikož se autor zabývá o orbitální technologie a lety do vesmírů, doufám a věřím, že jeho popis událostí vyplývá a nějakých reálných situací a hypotéz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem v duchu pomáhala a fandila jak jen jsem mohla :-) Právě ta reálnost mě dostala. Fakt super :-)

      Vymazat
  3. Je vôbec niekto, komu by sa táto kniha nepáčila? Dúfam, že nie. Marťana mám rozčítaného, už mi veľa strán neostáva a tiež o ňom budem písať s nadšením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po dlouhé době fakt dobrá sci-fi. Bavila jsem se moc :-)

      Vymazat